Tijdens de maanden November en December kiezen veel Nederlanders ervoor een trip naar onze oosterburen te maken om te genieten van de Duitse kerstmarkten. Kerst in Duitsland wordt een stuk intensiever gevierd dan dat wij dat uit Nederland gewend zijn. Ook de stad Berlijn verandert vanaf eind November in zijn eigen sfeervolle sprookjesverhaal: Overal zie je kerstbomen, verlichte straten, etalages vol met kerstspullen en als belangrijkste sfeermaker kun je natuurlijk verschillende kerstmarkten in Berlijn bezoeken.

Kerstmarkten in Berlijn

Omdat er in Berlijn meer dan honderd verschillende kerstmarkten georganiseerd worden, kan het verstandig zijn om op voorhand vast te beslissen welke kerstmarkten je tijdens je bezoek wilt bezoeken. De markten verschillen qua producten, entree-prijs, sfeer en aangeboden activiteiten. Weet je nog niet naar welke kerstmarkt je gaat? In dit artikel worden verschillende kerstmarkten in Berlijn met elkaar vergeleken. We hebben ons daarbij voornamelijk gericht op markten in het centrum van Berlijn, zodat ze makkelijk te bereiken zijn.

Hieronder volgt onze lijst met de beste kerstmarkten in Berlijn in 2019Je kunt gewoon naar beneden scrollen of direct op één van de links hieronder klikken als je al weet over welke kerstmarkt je meer wilt weten.


1. Weihnachtszauber Gendarmenmarkt

Weihnachtszauber Gendarmenmarkt Berlijn Kerstmarkt

Populaire bezienswaardigheden als Brandenburger Tor en Reichstag zijn normaal gesproken de grote trekpleisters in de stad Berlijn. In de maand December moeten ze echter een groot deel van hun bezoekers delen met populaire kerstmarkten als de Weihnachtszauber op de Gendarmenmarkt. Elk jaar komen meer dan 600.000 bezoekers op deze kerstmarkt in Berlin-Mitte af. De markt is gelegen op het plein voor het Konzerthaus en heeft daardoor één van de mooiste locaties van alle kerstmarkten in Berlijn.

Handgemaakte producten en bijzondere lekkernijen

De kerstmarkt aan de Gendarmenmarkt heeft een groot deel van zijn populariteit te danken aan zijn unieke standhouders. Van over de hele wereld komen handarbeiders naar Berlijn om hun talent te vertonen. Je kunt op deze kerstmarkt onder andere ivoor, origami en kunst in vele verschillende soorten kopen. Daarnaast zijn er ook erg veel speciale lekkernijen te verkrijgen: Heb je zin in een kopje witte chocolademelk, een lekkere gefrituurde appel of een speciale soort kaas uit een ver land? Op deze Berlijnse kerstmarkt is het allemaal te verkrijgen. Een fijne bijkomstigheid is overigens ook dat je bij veel kraampjes gratis mag proeven.

De Kerstmarkt op de Gendarmenmarkt (© Enjoy-Berlin.nl)
De Kerstmarkt op de Gendarmenmarkt (© Enjoy-Berlin.nl)

De beste kerstmarkt van Berlijn

De Weihnachtszauber aan de Gendarmenmarkt is voor ons de beste kerstmarkt in Berlijn. Dit heeft de kerstmarkt voor een groot deel te danken aan zijn prachtige ligging. De Weihnachtszauber is gelegen tussen drie indrukwekkende gebouwen: De Deutsche Dom, het Konzerthaus en de Franzozische Friedrichstadtkirche. Naast de locatie zijn ook de gigantische kerstboom, de unieke producten en de dagelijkse live-toneelstukjes argumenten om deze kerstmarkt in November of December een bezoekje te gunnen.

Kerstmarkt Berlijn Gendarmenmarkt
Kerstmarkt Berlijn Gendarmenmarkt
Dagelijkse toneelstukjes Kerstmarkt Berlin Kulturhaus Gendarmenmarkt
Dagelijkse toneelstukjes

Open tijdens kerst en 1€ entree

In tegenstelling tot enkele andere kerstmarkten in deze lijst, is de Weihnachtszauber overigens niet gratis. Maar de kleine vergoeding van slechts één euro is absoluut een goede investering als je een echte Duitse kerstmarkt in Berlijn wilt bezoeken. Als je echter liever niet wilt betalen kun je doordeweeks voor 14.00 naar deze kerstmarkt gaan, dan is de entree namelijk wel gratis (behalve op 24,25,26 en 31 December). Een bijkomend voordeel is dan ook dat het wat minder druk is dan in het weekend. Je kunt een bezoek aan deze kerstmarkt trouwens perfect combineren met een middagje shoppen in de Friedrichstraße.

Deze kerstmarkt biedt ook een speciaal programma voor nieuwjaarsavond. Voor 6 Euro kun je hier van 19.00 tot 01.00 genieten van een speciaal programma.

Naam: Weihnachtszauber (Gendarmenmarkt)
Adres: Leipziger Strasse 65
Entree: 1 Euro (doordeweeks 11.00 – 14.00 gratis)
Openbaar vervoer: Stadtmitte (U2 of U6), Französische Straße (U2), Friedrichstrasse (S-Bahn)
Data: 25 November tot 31 December 2019 (ook op beide kerstdagen open)
Openingstijden: Elke dag van 11.00 tot 22.00 (24.12 tot 18.00 en 31.12 tot 01.00)
Website: www.gendarmenmarktberlin.de


2. Berliner Weihnachtszeit – Roten Rathaus

Kerstmarkt Roten Rathaus Berlijn

Als het om kerstmarkten in Berlijn gaat mag het centraal gelegen Alexanderplatz natuurlijk niet ontbreken. Dagelijks komen meer dan 300.000 mensen op Alexanderplatz af en daarom is het heerlijk dat er op loopafstand meerdere kerstmarkten te vinden zijn. Op het plein van Alexanderplatz zelf vind je al enkele kraampjes en tentjes maar echt leuk wordt het pas als je in de richting van de Fernsehturm loopt.

Voor het Roten Rathaus kun je daar een kerstmarkt vinden die bekend staat onder de naam Berliner Weihnachtszeit. Deze kerstmarkt in Berlijn zul je niet snel over het hoofd zien want het 50 meter hoge reuzenrad zul je vanaf grote afstand herkennen.

Kerstmarkt Roten Rathaus Fernsehturm (Enjoy-Berlin.nl)
Kerstmarkt Roten Rathaus Fernsehturm (Enjoy-Berlin.nl)
Schaatsen op een kerstmarkt in Berlijn
Schaatsen op een kerstmarkt in Berlijn

Eén van de oudste kerstmarkten in Berlijn

De kraampjes op de Berliner Weihnachtszeit zijn versierd op een manier die doet denken aan het begin van de vorige eeuw. Door op de muren afbeeldingen te gebruiken van rond 1900 krijgt de markt een bijzondere, historische uitstraling. Of dit verbonden is met het feit dat dit één van de oudste kerstmarkten in Berlijn is, is ons niet bekend.

Schaatsen op een kerstmarkt

Naast verschillende kraampjes en het gigantische reuzenrad is er in het midden van deze kerstmarkt ook nog een schaatsbaan te vinden. Met niet minder dan 600 vierkante meter ijsvlakte is dit de grootste ijsbaan op een kerstmarkt in Berlijn. De schaatsbaan is gratis te betreden met eigen schaatsen en wanneer je schaatsen wilt huren kost dat ook slechts 4 euro. Als Nederlanders kunnen we hier natuurlijk niet achterblijven en moeten we onze schaatskunsten even aan de Duitsers laten zien.

De Kerstmarkt Berliner Weihnachtszeit heeft een ouderwetse uitstraling
De Kerstmarkt Berliner Weihnachtszeit heeft een ouderwetse uitstraling

Populair onder kinderen

Als klap op de vuurpijl komt er voor de kleintjes ook nog drie keer per dag een kerstman langs bij op de Berliner Weihnachtszeit. Met zijn koets en zijn rendieren is hij meerdere keren per dag te spotten rondom het Roten Rathaus. De tijden zijn 16.30, 18.30 en 20.30 en het is natuurlijk mogelijk om met de kerstman op de foto te gaan. Wat ook erg leuk is voor de kleine bezoekers, zijn de verschillende dieren in de kleine kinderboerderij.

Naam: Berliner Weihnachtszeit
Adres: Vor dem Roten Rathaus
Entree: Gratis
Openbaar vervoer: U of S-Bahn naar Alexanderplatz
Data: 25 november tot 30 December 2019 (24 December s’avonds gesloten)
Openingstijden: 12.00 – 22.00 (weekend 11.00-22.00)
Website: www.berlinerweihnachtszeit.de


3. Historischer Weihnachtsmarkt -RAW-Gelände

Weihnachtsmarkt Berlijn Alexa

Eén van de meest bruisende delen van de stad Berlijn kan gevonden worden rondom de Warschauer Brücke. Hier zijn heel veel Berlijnse clubs, fijne restaurants en voldoende goede bars te vinden. De volledige naam is Historischer Weihnachtsmarkt auf dem RAW-Gelände en vanaf 22 November kun je hier terecht voor gezelligheid, drankjes, lekkernijen en nog veel meer.

Gezellige RAW-Gelände

Veel mensen bezoeken Berlijn omdat het zo lekker rauw is. De toepasselijke naam RAW van de locatie van deze markt staat voor Reichsbahnausbesserungswerkes. Dat woord mag je gelijk weer vergeten maar het rauwe van Berlijn komt in deze buurt heel goed naar voren. Deze kerstmarkt straalt tussen de oude gebouwen en de graffiti die dit deel van Berlijn zo populair maken.

Vuurkorven, draaimolen, dagelijkse shows en meer

Een goede kerstmarkt in Berlijn biedt meer dan alleen Glühwein en een kerstboom. Op de Weihnachtsmarkt auf dem RAW-Gelände kun je onder andere genieten van dagelijkse optredens van acrobaten en andere getalenteerde performers. Andere activiteiten als pony rijden, boogschieten en in de draaimolen zijn ook redenen om deze markt te bezoeken. Als laatste zijn de vele gezellige vuurkorven nog een pluspunt.

Naam: Weihnachtsmarkt auf dem RAW-Gelände
Adres: Revaler Straße 99
Entree: Maandag tot Woensdag gratis. Andere dagen 2 Euro
Openbaar vervoer: Ostkreuz of Warschauer Straße
Data: 21 november tot 22 December 2019 (24.12 gesloten)
Openingstijden: 15.00-22.00 (weekend 12.00-22.00)
Website: www.historische-weihnacht.de


4. Winterwelt am Potsdamer Platz

Weihnachtsmarkt Hearts Candy

Een locatie die in deze lijst met kerstmarkten in Berlijn natuurlijk niet ontbreken mag is de Potsdamer Platz. De Winterwelt kerstmarkt heeft een bijzondere ligging tussen de hoge gebouwen in het midden van Berlijn. De kerstmarkt trekt jaarlijks ongeveer 2,5 miljoen bezoekers en is daarmee één van de best bezochte kerstmarkten in de stad Berlijn.

Eisstockschießen en Rodelen

Winterwelt am Potdamer Platz heeft iets wat alle andere kerstmarkten in Berlijn niet hebben: een rodelbaan. Je kunt midden op Potsdamer Platz tegen een vergoeding (1,50€) met een autoband van een sneeuwbaan afglijden. Winterwelt staat overigens sowieso in het teken van activiteit: Zo kun je ook gebruik maken van de schaatsbaan of het zogenaamde eisstockschießen. Dit laatste is een beetje een mix tussen bowlen en curling en kost overdag 20 euro per uur en in de avonduren 30 euro.

Eisstockschießen (© ytti.de)
Eisstockschießen (© ytti.de)

Activiteiten al vanaf 1 November beschikbaar

Enkele activiteiten van de kerstmarkt am Potsdamer Platz zijn al vanaf 1 November open. De echte kerstmarkt zelf gaat enkele weken later op 25 November open gaat. In het weekend kan er bij Winterwelt ook van live-muziek genoten worden. Het kan daarbij wel in je voordeel werken als je van Après Ski en Deutsche Schlager kunt genieten.

Naam: Winterwelt am Potsdamer Platz
Adres: Potsdamer Platz
Entree: Gratis
Openbaar vervoer: U-bahn (U2) en S-Bahn (S1, S2) Potsdamer Platz
Data: Echte kerstmarkt vanaf 25 November
Openingstijden: 10.00 – 22.00 (24 december tot 14.00)
Website: www.potsdamerplatz.de


5. Weihnachtsmarkt bij de Gedächtniskirche

Kerstmarkt Gedachtniskirche Berlijn

Ook in het westen van Berlijn zijn meerdere kerstmarkten te vinden. In verhouding met de andere “deelnemers” ligt deze kerstmarkt iets verder uit het centrum, maar ook deze kerstmarkt is gemakkelijk te bereiken en goed te combineren met andere activiteiten. Zo kun je bijvoorbeeld een dagje gaan shoppen in Berlijn bij Kurfürstendamm en daarna een kijkje nemen bij de kerstmarkt. Ook kun je deze kerstmarkt goed combineren met een bezoekje aan de Gedächtniskirche, dit is een kerk met een lange geschiedenis en staat direct bij deze kerstmarkt in de buurt.

Kerstmarkt bij de Gedachtniskirche in Charlottenburg (© Enjoy-berlin.nl)
Kerstmarkt bij de Gedachtniskirche in Charlottenburg (© Enjoy-berlin.nl)

170 verschillende kraampjes

Deze kerstmarkt in Berlijn wordt dit jaar voor de 35ste keer georganiseerd en ook dit jaar zullen er weer honderden kraampjes aanwezig zijn tussen de Gedächtniskirche en station Zoologischer Garten. In totaal zijn er meer dan 170 kraampjes die allerlei verschillende lekkernijen en producten aanbieden. Je kunt genieten van de typisch Duitse lekkernijen, maar ook buitenlandse invloeden zijn hier aanwezig. Deze kerstmarkt in Berlijn is lekker overzichtelijk en makkelijk te bereiken vanaf station Zoologischer Garten.

Aanslag op 19 December 2016

In 2016, op maandag 19 December om precies te zijn, is er een verschrikkelijke aanslag geweest op de kerstmarkt bij de Gedächtniskirche. Een terrorist is met een vrachtwagen de kerstmarkt opgereden en heeft meerdere mensen omgebracht. Ondanks deze verschrikkelijke gebeurtenis laten de Berliners zich niet klein krijgen en vieren ook dit jaar weer kerst met veel kerstmarkten. Er worden ook maatregelen genomen om de kerstmarkten in Berlijn veiliger te maken.

Naam: Weihnachtsmarkt bij de Gedächtniskirche
Adres: Kantstraße, Charlottenburg
Entree: Gratis
Openbaar vervoer: U of S-Bahn station Zoologischer Garten
Data: 25 November 2019 tot 5 Januari 2020 (kerst en de jaarwisseling andere tijden)
Openingstijden: 11.00 – 21.00 (vrijdag en zaterdag 11.00 – 22.00)
Website: www.schaustellerverband-berlin.de


Kerstmarkten in Berlijn samengevat

Uiteindelijk valt te concluderen dat er voor alle wensen wel een kerstmarkt in Berlijn te vinden is. Het aantal kerstmarkten in en rondom Berlijn gaat richting de honderd en hierboven vind je daarom slechts een kleine greep uit het grote aanbod. Om de bovenstaande kerstmarkten samen te vatten: Wanneer je op zoek bent naar actie kun je het beste terecht bij de kermis bij de Roten Rathaus of Potsdamer Platz en de Gendarmenmarkt heeft verreweg de mooiste uitstraling en locatie. Verder kun je de Weihnachtsmarkt bij de Gedächtniskirche perfect combineren met een bezoek aan het westen van Berlijn en een middagje shoppen.

Veel plezier bij het bezoeken van de kerstmarkten en mocht je suggesties hebben horen we het altijd graag.

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

4 Comments

  1. Deze tips zijn meer dan welkom!
    Volgende week vrijdag vertrekken wij voor 4 dagen naar Berlijn en met deze 5 kerstmarkten kunnen wij aardig wat uurtjes vullen! =)

    • Enjoy-Berlin Reply

      Fijn om te horen Nathali. Veel plezier in Berlijn!

  2. Deze tips had ik nou net nodig voor mijn aankomende tripje naar Berlijn van dit weekend. Dank je wel.

  3. Leuk artikel :) We gaan begin December naar Berlijn dus komt goed van pas!

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.