De vijf beste Kerstmarkten in Berlijn 2018

Tijdens de maanden November en December kiezen veel Nederlanders ervoor een trip naar onze oosterburen te maken om te genieten van de Duitse kerstmarkten. Kerst in Duitsland wordt een stuk intensiever gevierd dan dat wij dat uit Nederland gewend zijn. Ook de stad Berlijn kun je vanaf eind November in zijn eigen sfeervolle sprookjesverhaal zien veranderen: Overal zie je kerstbomen, verlichte straten, etalages vol met kerstspullen en als belangrijkste sfeermaker kun je natuurlijk verschillende kerstmarkten in Berlijn bezoeken.

Kerstmarkten in Berlijn

Omdat er in Berlijn meer dan honderd verschillende kerstmarkten georganiseerd worden, kan het verstandig zijn om op voorhand vast te beslissen welke kerstmarkten je graag wilt bezoeken. De markten verschillen nogal qua producten, entree-prijs, sfeer en aangeboden activiteiten. Daarbij komt dat sommige markten alleen in het weekend te bezoeken zijn en andere pas later op de dag open gaan. Wanneer je nog niet weet welke markt je wilt gaan bezoeken, zal dit artikel je helpen om een keuze te maken omdat we de verschillende kerstmarkten in Berlijn met elkaar vergeleken worden. We hebben ons daarbij voornamelijk gericht op markten in het centrum van Berlijn, zodat ze makkelijk te bereiken zijn.

Hieronder volgt mijn persoonlijke lijst met de beste kerstmarkten in Berlijn in 2018: Je kunt gewoon naar beneden scrollen of direct op één van de links hieronder klikken als je al weet over welke kerstmarkt je meer wilt weten.

 

 

 

1. Weihnachtszauber Gendarmenmarkt

Weihnachtszauber Gendarmenmarkt Berlijn Kerstmarkt

Populaire bezienswaardigheden als Brandenburger Tor en Reichstag zijn normaal gesproken de grote trekpleisters in de stad Berlijn. In de maand December moeten ze echter een groot deel van hun bezoekers delen met populaire kerstmarkten als de Weihnachtszauber op de Gendarmenmarkt. Elk jaar komen meer dan 600.000 bezoekers op deze kerstmarkt in Berlin-Mitte af. De kerstmarkt is gelegen op het plein voor het Konzerthaus en heeft daardoor een van de mooiste locaties in deze lijst.

Unieke Producten
De kerstmarkt aan de Gendarmenmarkt heeft een groot deel van zijn populariteit te danken aan zijn unieke standhouders. Van over de hele wereld komen handarbeiders naar Berlijn om hun talent te vertonen. Je kunt op deze kerstmarkt onder andere ivoor, origami en kunst in vele verschillende soorten kopen. Daarnaast zijn er ook erg veel speciale lekkernijen te verkrijgen: Heb je zin in een kopje witte chocolademelk, een lekkere gefrituurde appel of een speciale soort kaas uit een ver land? Op deze Berlijnse kerstmarkt is het allemaal verkrijgbaar. Een fijne bijkomstigheid is overigens ook dat je bij veel kraampjes gratis kunt proeven.

Kerstmarkt Berlin Gendarmenmarkt
Kerstmarkt Berlin Kulturhaus Gendarmenmarkt

De beste kerstmarkt van Berlijn
De Weihnachtszauber aan de Gendarmenmarkt vinden wij de beste kerstmarkt in Berlijn. Dit heeft de kerstmarkt voor een groot deel te danken aan zijn prachtige ligging. De Weihnachtszauber is gelegen tussen drie indrukwekkende gebouwen: De Deutsche Dom, het Konzerthaus en de Franzozische Friedrichstadtkirche. Dat deze kerstmarkt door de Berliner Zeitung de Mercedes S-Klasse tussen de kerstmarkten in Berlijn werd genoemd is dan ook begrijpelijk. Naast de locatie zijn ook de gigantische kerstboom, de unieke producten en de dagelijkse live-toneelstukjes argumenten om deze kerstmarkt in November of December een bezoekje te gunnen.

In tegenstelling tot enkele andere kerstmarkten in deze lijst, is de Weihnachtszauber overigens niet gratis. Maar de kleine vergoeding van slechts één euro is absoluut een goede investering als je een echte Duitse kerstmarkt in Berlijn wilt bezoeken. Als je echter liever niet wilt betalen kun je doordeweeks voor 14.00 naar deze kerstmarkt gaan, dan is de entree namelijk wel gratis (behalve op 24,25,26 en 31 December). Een bijkomend voordeel is dan ook dat het wat minder druk is dan in het weekend.

De Kerstmarkt op de Gendarmenmarkt (© Enjoy-Berlin.nl)
De Kerstmarkt op de Gendarmenmarkt (© Enjoy-Berlin.nl)

Makkelijk te bereiken
Zoals aangegeven is de kerstmarkt Weihnachtzauber gelegen in Berlin-Mitte. Omdat de U-Bahn stations hier allemaal erg dichtbij elkaar liggen kun je de kerstmarkt zowel via station Stadtmitte als Französische Straße gemakkelijk bereiken. Wanneer je met de S-Bahn wilt reizen kun je ook wandelen vanaf S-Bahn station Friedrichstrasse, je maakt dan een leuke wandeling door de winkelstraat van dit gebied.

Oud en Nieuw op een kerstmarkt vieren
Er is bij deze kerstmarkt overigens ook een speciaal programma voor nieuwjaarsavond. Voor 6 Euro kun je hier van 19.00 tot 01.00 genieten van een speciaal programma. Meer informatie vind je op de website die hieronder aangegeven is.

Naam: Weihnachtszauber (Gendarmenmarkt)
Adres: Leipziger Strasse 65
Entree: 1 Euro (doordeweeks 11.00 – 14.00 gratis)
Openbaar vervoer: Stadtmitte (U2 of U6), Französische Straße (U2), Friedrichstrasse (S-Bahn)
Data: 26 november tot 31 December 2018 (ook op beide kerstdagen open)
Openingstijden: Elke dag van 11.00 tot 22.00 (24.12 tot 18.00 en 31.12 tot 01.00)
Website: www.gendarmenmarktberlin.de

 
 

2. Berliner Weihnachtszeit (Roten Rathaus)

Kerstmarkt Roten Rathaus Berlijn

Als het om kerstmarkten in Berlijn gaat mag het centraal gelegen Alexanderplatz natuurlijk niet ontbreken. Dagelijks komen meer dan 300.000 mensen op Alexanderplatz af en daarom is het heerlijk dat er op loopafstand drie verschillende kerstmarkten te vinden zijn. Op het plein van Alexanderplatz zelf vind je al enkele kraampjes en tentjes maar echt leuk wordt het pas als je in de richting van de Fernsehturm loopt. Voor het Roten Rathaus kun je daar een kerstmarkt vinden die bekend staat onder de naam Berliner Weihnachtszeit. Deze kerstmarkt in Berlijn zul je niet snel over het hoofd zien want het 50 meter hoge reuzenrad zul je vanaf grote afstand herkennen.

Kerstmarkt Roten Rathaus Fernsehturm (Enjoy-Berlin.nl)
Kerstmarkt Berlin Rotes Rathaus ijsbaan

De kraampjes op de Berliner Weihnachtszeit zijn versierd op een manier die doet denken aan het begin van de vorige eeuw. Door op de muren afbeeldingen te gebruiken van rond 1900 krijgt de markt een bijzondere, historische uitstraling. Berliner Weihnachtszeit is ook één van de oudste Kerstmarkten in Berlijn en wordt elk jaar bijzonder goed bezocht door zowel Berliners als toeristen.

Met de kinderen op de schaatsbaan
Naast verschillende kraampjes en het gigantische reuzenrad is er in het midden van deze kerstmarkt ook nog een schaatsbaan te vinden. Met niet minder dan 600 vierkante meter ijsvlakte is dit de grootste ijsbaan op een kerstmarkt in Berlijn. De schaatsbaan is gratis te betreden met eigen schaatsen en wanneer je schaatsen wilt huren kost dat ook slechts 4 euro. Als Nederlanders kunnen we hier natuurlijk niet achterblijven en moeten we onze schaatskunsten even aan de Duitsers laten zien.

Op de foto met de kerstman
Als klap op de vuurpijl komt er voor de kleintjes ook nog drie keer per dag een kerstman langs bij op de Berliner Weihnachtszeit. Met zijn koets en zijn rendieren is hij meerdere keren per dag te spotten rondom het Roten Rathaus. De tijden zijn 16.30, 18.30 en 20.30 en het is natuurlijk mogelijk om met de kerstman op de foto te gaan. Wat ook erg leuk is voor de kleine bezoekers, zijn de verschillende dieren in de kleine kinderboerderij.

De Kerstmarkt Berliner Weihnachtszeit heeft een ouderwetse uitstraling (© Enjoy-Berlin.nl)
De Kerstmarkt Berliner Weihnachtszeit heeft een ouderwetse uitstraling (© Enjoy-Berlin.nl)

Al met al is te concluderen dat de Berliner Weihnachtszeit een leuke mix van gezellige kraampjes en bijzondere activiteiten is. Er wordt traditionele muziek gespeeld, er is glühwein in overvloed en veel bezoekers vertrekken pas weer als de kerstmarkt om 22.00 gaat sluiten. Hieronder kun je nog alle gegevens van deze kerstmarkt in Berlijn nog even overzichtelijk op een rijtje zien.

Naam: Berliner Weihnachtszeit
Adres: Vor dem Roten Rathaus
Entree: Gratis
Openbaar vervoer: U of S-Bahn naar Alexanderplatz
Data: 26 november tot 30 December 2018 (24 December s’avonds gesloten)
Openingstijden: 12.00 – 22.00 (weekend 11.00-22.00)
Website: www.berlinerweihnachtszeit.de

 

 

3. Wintertraum am Alexa (incl. Kermis)

Weihnachtsmarkt Berlijn Alexa
Wanneer je dan toch in de buurt van Alexanderplatz bent, moet je ook even een kijkje gaan nemen bij de Wintertraum am Alexa. Deze kerstmarkt is vooral bijzonder door zijn mix van traditionele kraampjes en een zeer moderne kermis. Net als bij de Berliner Weihnachtszeit is ook hier een enorm reuzenrad te vinden. Daarnaast zijn er ook botsauto’s, draaimolens en er is zelfs een achtbaan op deze kerstmarkt in Berlijn aanwezig.

Mix van traditie en spanning
Naast de vele attracties is er op de Wintertraum natuurlijk ook voldoende eten en drinken aanwezig. In de bekende houten blokhutjes zijn allerlei Duitse specialiteiten te verkrijgen en kun je even bijkomen van je wilde rit in de achtbaan. Grappig feitje: Tussen de Duitse lekkernijen staat ook een kraampje met Hollandse Poffertjes. In totaal zijn er meer dan 200 afwisselende kraampjes opgebouwd op deze kerstmarkt tussen Jannowitzbrücke en Alexanderplatz.

Kerstmarkt in het midden van Berlijn
Kerstmarkt in het midden van Berlijn

De Wintertraum am Alexa is de perfect kerstmarkt voor een gemixte groep mensen. De kleintjes kunnen zichzelf vermaken in de draaimolen terwijl pappa en mamma van de glühwein genieten. Zelfs voor tieners is deze kerstmarkt interessant, sommige attracties zijn namelijk niet bepaald geschikt voor mensen met een zwakke maag.

Al met al is de Wintertraum één van de modernere kerstmarkten in Berlijn. Wanneer je op zoek bent naar een échte traditionele kerstmarkt met veel geschiedenis denk ik niet of je hier aan het goede adres bent. Als je echter gewoon zin hebt in plezier, actie en gezelligheid, is dit juist een uitstekende markt om te bezoeken. Let wel op dat deze kerstmarkt in Berlijn al op 23 December sluit, je kunt hier dus niet meer terecht tussen kerst en oud en nieuw.

Naam:Wintertraum
Adres: Alexanderstraße
Entree: Gratis (attracties tegen vergoeding)
Openbaar vervoer: Alexanderplatz of Jannowitzbrucke
Data: 26 november tot 23 December 2018
Openingstijden: 14.00-22.00 (weekend 12.00-22.00)
Website: Geen eigen website

 
 

4. Winterwelt am Potsdamer Platz

Weihnachtsmarkt Hearts Candy

Een locatie die in deze lijst met kerstmarkten in Berlijn natuurlijk niet ontbreken mag is de Potsdamer Platz. De Winterwelt kerstmarkt heeft een bijzondere ligging tussen de hoge gebouwen in het midden van Berlijn. De kerstmarkt trekt jaarlijks ongeveer 2,5 miljoen bezoekers en is daarmee één van de best bezochte kerstmarkten in de stad Berlijn.

Eisstockschießen en Rodelen
Winterwelt am Potdamer Platz heeft iets wat alle andere kerstmarkten in Berlijn niet hebben: een rodelbaan. Je kunt midden op Potsdamer Platz tegen een vergoeding (1,50€) met een autoband van een sneeuwbaan afglijden. Winterwelt staat overigens sowieso in het teken van activiteit: Zo kun je ook gebruik maken van de schaatsbaan of het zogenaamde eisstockschießen. Dit laatste is een beetje een mix tussen bowlen en curling en kost overdag 20 euro per uur en in de avonduren 30 euro. Als je het dus met een groep vrienden doet valt de prijs per persoon erg mee.

Eisstockschießen (© ytti.de)
Eisstockschießen (© ytti.de)

De Winterwelt am Potsdamer Platz gaat in verhouding met de andere kerstmarkten in deze lijst een stuk vroeger open. Al vanaf vrijdag 3 November kun je bij deze kerstmarkt terecht voor een kopje glühwein en winterse gezelligheid. Winterwelt is een leuke mix tussen verschillende activiteiten en leuke kraampjes. In het weekend kan er bij Winterwelt ook van live-muziek genoten worden. Het kan daarbij wel in je voordeel werken als je van Après Ski en Deutsche Schlager houdt.

Naam: Winterwelt
Adres: Potsdamer Platz
Entree: Gratis
Openbaar vervoer: U-bahn (U2) en S-Bahn (S1, S2) Potsdamer Platz
Data: 2 November 2018 tot 6 Januari 2019 (12 en 19 November gesloten)
Openingstijden: 10.00 – 22.00 (24 december tot 14.00)
Website: www.potsdamerplatz.de

 

 

5. Weihnachtsmarkt bij de Gedächtniskirche

Kerstmarkt Gedachtniskirche Berlijn

Ook in het westen van Berlijn zijn meerdere kerstmarkten te vinden. In verhouding met de andere “deelnemers” ligt deze kerstmarkt iets verder uit het centrum, maar ook deze kerstmarkt is gemakkelijk te bereiken en goed te combineren met andere activiteiten. Zo kun je bijvoorbeeld een dagje gaan shoppen in Berlijn bij Kurfürstendamm en daarna een kijkje nemen bij de kerstmarkt. Ook kun je deze kerstmarkt goed combineren met een bezoekje aan de Gedächtniskirche, dit is een kerk met een lange geschiedenis en staat direct bij deze kerstmarkt in de buurt.

Kerstmarkt bij de Gedachtniskirche in Charlottenburg (© Enjoy-berlin.nl)
Kerstmarkt bij de Gedachtniskirche in Charlottenburg (© Enjoy-berlin.nl)

170 verschillende kraampjes
Deze kerstmarkt in Berlijn wordt dit jaar voor de 34ste keer georganiseerd en ook dit jaar zullen er weer honderden kraampjes aanwezig zijn tussen de Gedächtniskirche en station Zoologischer Garten. In totaal zijn er meer dan 170 kraampjes die allerlei verschillende lekkernijen en producten aanbieden. Je kunt genieten van de typisch Duitse lekkernijen, maar ook buitenlandse invloeden zijn hier aanwezig. Deze kerstmarkt in Berlijn is lekker overzichtelijk en makkelijk te bereiken vanaf station Zoologischer Garten.

Aanslag op 19 December 2016
In 2016, op maandag 19 December om precies te zijn, is er een verschrikkelijke aanslag geweest op de kerstmarkt bij de Gedächtniskirche. Een terrorist is met een vrachtwagen de kerstmarkt opgereden en heeft meerdere mensen omgebracht. Ondanks deze verschrikkelijke gebeurtenis laten de Berliners zichzelf niet klein krijgen en vieren ook dit jaar weer kerst met veel kerstmarkten. Er worden ook maatregelen genomen om de kerstmarkten in Berlijn veiliger te maken. Laten we hopen dat we dit jaar geen tragische gebeurtenis zullen beleven en vooral met elkaar genieten van mooie dingen als kerstmarkten.

Naam:Weihnachtsmarkt bij de Gedächtniskirche
Adres: Kantstraße, Charlottenburg
Entree: Gratis
Openbaar vervoer: U of S-Bahn station Zoologischer Garten
Data: 26 November 2018 tot 6 Januari 2019 (met kerst en de jaarwisseling andere tijden)
Openingstijden: 11.00 – 21.00 (vrijdag en zaterdag 11.00 – 22.00)
Website: www.schaustellerverband-berlin.de

 
 

Kerstmarkten in Berlijn samengevat

Uiteindelijk valt te concluderen dat er voor alle wensen wel een kerstmarkt in Berlijn te vinden is. Het aantal kerstmarkten in en rondom Berlijn gaat richting de honderd en hierboven vind je daarom slechts een kleine greep uit het grote aanbod. Om de bovenstaande kerstmarkten samen te vatten: Wanneer je op zoek bent naar actie kun je het beste terecht bij de kermis bij Alexa, een schaatsliefhebber moet naar het Roten Rathaus of Potsdamer Platz en de Gendarmenmarkt heeft verreweg de mooiste uitstraling en locatie. Verder kun je de Weihnachtsmarkt bij de Gedachtniskirche perfect combineren met een bezoek aan het westen van Berlijn en een middagje shoppen.

Veel plezier bij het bezoeken van de kerstmarkten en mocht je suggesties hebben horen we het altijd graag.

The author: Job

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

4 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.