Eerder die week hadden we eigenlijk al besproken om maar weer eens ouderwets naar de Rosi’s te gaan maar op de vrijdagavond zelf werd spontaan besloten onze zinnen te zetten op de Sisyphos. Deze club ligt in het Oosten van Berlijn in stadsdeel Lichtenberg en het is algemeen bekend dat deze club wat later op gang komt. Ook is de Sisyphos bekend om zijn geweldige open-air feestjes in de zomer.

Langzaam op gang

Dit laatste hoorde wij helaas ook pas toen we al binnen waren en het terrein nog erg verlaten bleek te zijn. Nu waren wij voor Berlijnse begrippen ook redelijk vroeg aanwezig aangezien het 00.30 was toen we de club binnen stapten. Na wat navraag bleek dat het feest in de Sisyphos pas rond 02.00-03.00 op gang begint te komen. Dat dit geen grapje was kwam ook wel naar voren in het feit dat de grootste zaal pas om 03.00 zijn deuren opent. (Toch wel grappig als je in Nederland altijd bent wezen stappen in een stad waar de deuren van alle kroegen om 03.00 gesloten moesten zijn.)

[row][column width=”50%”]Sisyphos Berlijn Buiten[/column][column width=”50%”]Sisyphos Berlin, bar buiten[/column][/row]De tuin van club Sisyphos

Club Sisyphos

Het wachten was echter geen groot probleem want er bleek in de Sisyphos ook zonder veel bezoekers voldoende te beleven. Vooral het buitenterrein is erg groot en met meerdere barretjes en plaatsen om te zitten lijkt de Sisyphos meer een dorpje dan een individuele club. Buiten even lekker zitten kan op één van de banken maar ook iets minder traditioneel in de grote Truck die midden op het terrein staat.

Deze truck is wel typerend voor de stijl van de Sisyphos. Veel dingen in deze club laten de oneindige mogelijkheden van Berlijn zien. Naast de truck is er bijvoorbeeld een kampvuurtje aanwezig en kun je op een eilandje midden in een vijvertje gaan zitten. Het blijft mij verbazen dat dergelijke dingen, die in Nederland toch redelijk ondenkbaar zijn, hier gewoon normaal zijn. Ook al staat Nederland niet bekend als streng, op dit gebied is Berlijn vele malen vrijer en minder bekrompen.

Het buitenterrein van de Sisyphos is verder versierd met veel graffiti, enkele wipkippen en twee grote glitterbollen die een heel gaaf effect geven. Ook is er een eigen kiosk aanwezig waar men eten kan kopen of tegen een kleine vergoeding (2 Euro) kan pinnen. Verder zijn de prijzen in de Sisyphos zoals in de meeste clubs in Berlijn: De biertjes (Pilsner Urquell of Berliner) kosten 2,50 voor een 0,33 fles

Flinke wandeling

Al klinkt Berlijn-Lichtenberg ver weg, het station waar je heen moet (Rummelsburg) ligt slechts één stop vanaf Ostkreuz verwijderd. Vanaf daar is het echter wel verstandig om een biertje voor onderweg mee te nemen want er moet nog wel ongeveer 15 minuten gelopen worden voordat je op Hauptstraße nummer 15 aangekomen bent. Hemelsbreed is station Betriebsbahnhof Rummelshof dichterbij de Sisyphos maar dit station is niet makkelijk te bereiken. Uit eigen ervaring weet ik dat je erg veel prikkelbosjes, spoorbanen en muurtjes moet beklimmen om op de terugweg hier uit te komen.

[row][column width=”50%”]Glitterbal buiten bij Sisyphos Berlijn[/column][column width=”50%”]Sisyphos Berlijn typical[/column][/row]De typische stijl van de Sisyphos

Berlijnse stijl

Al ligt de Sisyphos niet het meest centraal van alle clubs in Berlijn, het is zeker de moeite waard om deze club een keer te gaan bekijken. De club geeft naar mijn mening de typische “Berlijnse stijl” erg goed weer en dat is toch ook waar je als bezoeker voor gekomen bent. Zoals al aangegeven is het niet verstandig om rond middernacht al in de club aan te komen. De Sisyphos komt later pas op gang en het drukste moment ligt op het tijdstip dat veel van ons normaal uit bed stappen om naar ons werk te gaan.

Feiten van club Sisyphos

Adres: Hauptstraße 15
Music: Electro/Techno/House
Entree: 10 €
Bier: 2,50 € (Berliner of Pilsner Urquell)
Shots: 2 – 2,50 €

Buiten bij Club Sisyphos BerlijnIn de zomer is het vooral buiten in de Sisyphos heel goed vertoeven

[google-map-v3 width=”450″ height=”300″ zoom=”14″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Hauptstraße 15, Berlin Lichtenberg{}1-default.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

4 Comments

 1. 1 woord: aweome! Sisyphos is heerlijk om te afteren op een zonnige zondagmiddag. Ze hebben dan wel een streng deurbeleid tegen toeristen. Duits is zeker gewenst! Job, i love your blog!

  • Enjoy-Berlin Reply

   Bedankt voor je leuke reactie Mees! Ik ben ook groot fan van de Sisyphos, zeker nu de zon weer begint te schijnen. Jij hebt ook een leuke blog trouwens :)

  • Streng deurbeleid? Duits gewenst?
   Nope!
   Ben er als (Engels sprekende) Nederlander gewoon binnen gekomen op een zaterdag-nacht,
   prime-time. Zelfs nog een gemoedelijk praatje gehouden met de deurmannen.

   • Enjoy-Berlin Reply

    Fijn dat het geen probleem was om binnen te komen!

    Helemaal mooi dat je de club nog even hebt kunnen zien want de Sisyphos is helaas wel gesloten op dit moment. Er zijn onderhandelingen en de kans bestaat dat hij in 2014 weer open gaat maar niets is zeker…

    Ik zal proberen dit artikel up to date te houden!

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.