Voor de meeste mensen zal Berlijn voldoende mogelijkheden hebben op het gebied van stappen en feesten. Je kunt er echter ook voor kiezen om je vakantie of stedentrip te combineren met een bezoek aan één van de meerdagenfestivals rondom Berlijn. Een aanrader is het Melt Festival wat 150 kilometer zuidelijk van Berlijn gelegen is. Al sinds 1997 biedt het Melt Festival elke zomer vier dagen lang een uitgebreid programma van uiteenlopende artiesten en optredens. Afgelopen weekend, van 18 tot 22 Juli, vond de zestiende editie van dit Festival plaats en het was wederom een geweldig succes.

nachts Melt Festival

Ferropolis

Op de eerste twee edities na is het Melt Festival altijd georganiseerd op het festivalterrein Ferropolis in het kleine plaatsje Gräfenhainichen. Het Ferropolis was vroeger een kolenmijn en is mede daardoor één de meest indrukwekkende festival-locaties van Duitsland. Het terrein is geheel omringd door water en dit geeft de feestgangers een geweldig uitzicht en de mogelijkheid om af en toe een verfrissende duik te nemen. De setting, ligging en indeling van Ferropolis draagt voor een groot deel bij aan het grote succes van het Melt Festival.

 [row][column width=”50%”]Melt Festival[/column][column width=”50%”]Melt Festival[/column][/row]Het festivalterrein Ferropolis (© Geert Schäfer)

Big Wheel Stage en Sleepless Floor

Op het Melt Festival waren dit jaar zeven verschillende podia aanwezig. De podia vertegenwoordigen verschillende muziekstijlen en liggen allemaal op loopafstand van elkaar. Twee voorbeelden: De grotere Dj’s draaiden op de Big Wheel Stage en allerlei gave bandjes traden op de Main Stage op. Vlak voor de ingang van het Melt-festivalterrein was overigens ook nog de Sleepless Floor te vinden. De naam zegt het al: hier kon je het hele weekend nonstop terecht om te feesten. Een groot voordeel van de Sleepless Floor is dat je hier zelf meegebrachte drank kon nuttigen.

Melt Panorama Big Wheel StageDe Big Wheel Stage op het Melt Festival

De Melt-Camping

Het ticket voor het Melt Festival 2013 kostte 136 Euro en gaf je het recht om 4 nachten op de Melt-camping te overnachten. Je bezoekt het Melt Festival waarschijnlijk om te feesten maar door de gezelligheid op de camping heb je tussen de optredens door ook zeker een geweldige tijd met elkaar en je “buren”. Vanaf de camping is het ongeveer 25 minuten lopen naar het festivalterrein van het Melt Festival maar je kunt er ook voor kiezen om de pendelbus te gebruiken.

 Melt 2013 Camping
De Melt-camping is een gezellig zooitje

Eten en drinken

Op en rondom de camping en het festivalterrein van Melt is voldoende eten en drinken te verkrijgen. Tussen de podia zijn allerlei kraampjes te vinden die eten en drinken aanbieden. De prijzen liggen vanzelfsprekend boven de Berlijnse begrippen maar het is allemaal nog best redelijk te betalen. Bier kost 4 Euro (0,4 liter) en etenswaren kosten tussen de 4 en 6 euro (enkele voorbeelden: Burrito’s 5€, Falafel 4€, Noodles 5€). Overdag kan je natuurlijk ook even naar een supermarkt rijden en daar voordeliger je inkopen doen.

Oliver Koletzki, Miss Kittin en Alt-J

Het Melt Festival 2013 ging donderdag om 19.00 van start met de Pre-Party in de Intro Zelt. Aangezien je voor deze pre-party een extra ticket (5€) moest aanschaffen zullen vele bezoekers pas vrijdag voor het eerst het festivalterrein op zijn gelopen. Met namen als Oliver Koletzki, Miss Kittin, Alt-J, Disclosure, Wankelmut, AndHim en vele andere topartiesten zit je op Melt Festival vier dagen gebakken als je van goede muziek houdt.

Sleepless Floor Melt 2013De Sleepless Floor voor de ingang van het Melt Festival

Tips voor een geslaagd Melt Festival

Aangezien ik het Melt Festival nu zelf heb mogen ervaren kan ik enkele tips geven voor de feestgangers die van plan zijn om naar Melt 2014 te gaan.

 • Campings: Probeer een plekje op Camping 1 te bemachtigen. Je tentje zal iets verder van je auto weg staan maar de dagelijkse wandeling naar het festivalterrein is ongeveer een kilometer korter dan op camping 3.
 • Neem niet teveel mee: Zeker als je voor het eerst naar een meerdagenfestival gaat zal je snel teveel kleding, eten en andere poespas meenemen. Zoals geschreven zit er een supermarkt in de buurt (2km rijden) dus alles wat je zoekt is gewoon verkrijgbaar.
 • Let op je spullen: Helaas lopen er ook op Melt dieven rond en je kan helaas niet de hele dag bij je tent blijven om je spiegelreflexcamera te bewaken. Dus ook hierbij geldt: Denk goed na over je bagage.
 • Maak vrienden: Diefstal kan overigens wel tegen gegaan worden door vriendschap te sluiten met je buren en “omwonenden”. Deze zullen er hopelijk iets van zeggen als een wildvreemde je tent dreigt binnen te gaan.
 • Drinkpakken: Je mag 1,5 literpakken drank meenemen op het festivalterrein van Melt als ze ongeopend zijn. Maak hier (creatief) gebruik van.
 • Wegwerpcamera: Deze tip heb ik al vaker gegeven maar het is echt geweldig om voor 5 euro een wegwerpcamera bij de Kruidvat te kopen en deze tijdens het Festival vol te schieten.

Melt Gemini Stage 2013Het Melt Festival is gelegen aan het water (Modeselektor Stage)

Meer informatie

Op de website van het Melt Festival kun je meer informatie vinden over het festival en de lineup van de editie van 2013. Hieronder zijn nog wat foto’s van mijn persoonlijke ervaringen te vinden. Ook kun je twee video’s van twee flinke hoogtepunten van Melt 2013 bekijken, Oliver Koletzki en AndHim. Ook op de website Festiworld kun je meer informatie vinden over Melt.

Melt 2013 Panorama NightMelt Festival at Night

1011477_10152072588458102_1953062902_nVrolijke mensen in overvloed

Andhim op de Sleepless Floor op zondagochtend

Oliver Koletzki, Big Wheel Stage

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

4 Comments

 1. Melt! Is een echte aanrader! Even corrigeren op de foto aan het strand staat niet de gemini stage maar de melt! Selektor stage volgens mij…grtn!

 2. Heerlijk om dit terug te zien! Die sleepless op zondag ochtend was echt awesome :) krijg nog steeds kippenvel als ik er aan terug denk.

  • Enjoy-Berlin Reply

   Dankje Sanne! Het is ook een topfestival om nieuwe leuke mensen te leren kennen :)

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.