Het Lollapalooza festival komt oorspronkelijk uit Amerika en de eerste editie werd in 1991 georganiseerd. Nadat er in de laatste 5 jaren Lollapalooza-festivals in Chili, Brazilië en Argentinië plaats gevonden hebben, kwam het Lollapalooza festival vier jaar geleden voor het eerst naar Berlijn. Zoals in dit artikel al aangekondigd, kwam Lollapalooza afgelopen weekend, op 8 en 9 September 2018, voor de vierde keer naar Berlijn. Lees hier onze review met onze ervaringen, heel veel foto’s, enkele hoogtepunten maar ook problemen die de organisatie voor volgend jaar kan verbeteren.

Lollapalooza Berlin 2018
Lollapalooza Berlin 2018

Lollapalooza Berlijn 2018

Volledig volgens Amerikaanse principes werd het Lollapalooza festival groots aangekondigd. Op social media, billboards en zowel tv als radio kwam het festival de laatste weken dagelijks voorbij. Met grote namen als Imagine Dragons, The Weekend, Ben Howard, Armin van Buuren en David Guetta kon het feestje eigenlijk niet meer verkeerd gaan. Uiteindelijk kwamen in totaal ongeveer 140.000 mensen op het festival af: Dit is een extreem hoog aantal, als je het vergelijkt met grote Duitse festivals als Fusion (met ongeveer 60.000 bezoekers). Een groot succes voor de organisatie natuurlijk, al verliep het allemaal niet zonder slag of stoot. De organisatie kan zeker nog verbeterd worden maar gelukkig waren er ook genoeg hoogtepunten.

Ingang Lollapalooza 2018
Ingang Lollapalooza 2018

De positieve punten

Laten we positief van start gaan en deze festival-review beginnen met de positieve punten van Lollapalooza Berlin 2018. Al met al hebben we twee hele toffe dagen gehad en vonden we erg veel dingen goed geregeld. Hieronder enkele positieve punten van Lollapalooza in Berlijn:

 
[AdSense-A]
 

Kwaliteit van de optredens
Uiteindelijk draait het bij een muziekfestival natuurlijk toch voor een groot deel om de optredens. Hierover waren wij enorm te spreken: Alle optredens die wij gezien hebben waren van een erg hoge kwaliteit. Het is ook echt een voordeel aan Lollapalooza dat je veel verschillende muziekstijlen hebt. Had je na een optreden van een band als Ben Howard, Imagine Dragons of the Weekend zin om even te dansen bij Showtek, Armin van Buuren of Oliver Koletzki hoefde je slechts enkele minuten te lopen.

Armin van Buuren in het Olympiastadion
Armin van Buuren in het Olympiastadion

Het Olympiastadion
Het grootste probleem van de locatie van vorig jaar (renbaan Hoppegarten) was, dat de terugreis een drama was. Mensen hebben 3-4 uur nodig gehad voor een rit van 30 minuten. De kritiek die daardoor ontstond werd door de organisatie van Lollapalooza serieus genomen en daarom hebben ze dit keer voor het Olympiastadion gekozen. Omdat Hertha BSC hier elke tweede week een thuiswedstrijd speelt, was de reis naar huis perfect geregeld.

 
[AdSense-A]
 

Veel ander entertainment
Een festival in het jaar 2018 moet natuurlijk meer te bieden hebben dan alleen muziek. Lollapalooza had deze boodschap zeker begrepen en daarom kon je naast dansen nog vele andere activiteiten ondernemen. Van bloemenhoeden maken tot danseressen en van het bekijken van kunst tot het rondrennen in een doolhof van glitters: Het was allemaal mogelijk.

Lollapalooza Entertainment Berlin
Lollapalooza Entertainment Berlin

 
[AdSense-A]
 

Genoeg toiletten en food-stands
Twee jaar geleden, toen Lollapalooza Berlin nog op het vliegveld van Tempelhof georganiseerd werd, waren er veel te weinig WC’s aanwezig. Hier had de organisatie van geleerd en daarom waren er dit jaar voldoende toiletten aanwezig. Ook was er qua eten erg veel keus. Soms zag je voor zowel de wc’s als eten en drinken wel een rij staan, maar vaak waren er op andere plekken van het festival dan hele rustige stands en toiletten te vinden.

Foodstands Lollapalooza 2018
Foodstands Lollapalooza Berlijn 2018

De verbeterpunten

Lollapalooza is niet te vergelijken met Duitse festivals als Fusion of Feel Festival. Waar je daar voor 100 euro vijf dagen kan kamperen en je eigen drank mee mag nemen waren de tickets hier 120-140 Euro en was het festival om 23.00 afgelopen. In principe heel goed te begrijpen, aangezien grote namen als de Imagine Dragons en David Guetta ook geld kosten, maar de organisatie moet zich wel realiseren dat je met zulke prijzen ook bepaalde verwachtingen schept. Bij zulke prijzen verwachten bezoekers dat alles perfect geregeld is en dat was jammer genoeg ook dit jaar niet het geval.

 
[AdSense-A]
 

Enkele verbeterpunten voor Lollapalooza 2018:

Betere planning van grote acts (Perry Stage gesloten!)
Eén verbeterpunt steekt met kop en schouders boven de rest uit: Je kon bij Lollapalooza 2018 niet meer in het Olympiastadion zelf komen vanaf een uur of 20.30. In het stadion was de Perry Stage waar David Guetta, Armin van Buuren en Kygo rond die tijd speelden. Omdat het stadion vol was, mochten er geen mensen meer naar binnen. Natuurlijk is de veiligheid van de bezoekers het belangrijkst, maar je kunt de frustratie van mensen die speciaal voor David Guetta een ticket gekocht hadden begrijpen. Een festival wat al 27 jaar georganiseerd wordt, moet dit gewoon beter plannen!

De Perry Stage was vanaf 20.30 gesloten
De Perry Stage was vanaf 20.30 gesloten (© facebook.com/kristin.drager)

Maak het niet te ingewikkeld
Het cashless betaalsysteem heeft vele voordelen maar de technologie moet wel perfect werken. Ik heb persoonlijk gezien hoe barpersoneel kapotte apparaten had en daardoor geen drankjes meer konden verkopen. Ook hoorde ik van mensen dat bepaalde bedragen dubbel afgeboekt waren. Normaal zou je dit natuurlijk meteen merken, maar bij Lollapalooza zie je zelf niet direct wat je betaald hebt. Daarom zou een scherm zoals in de supermarkt voor volgend jaar een groot verbeterpunt zijn.

 
[AdSense-A]
 

Lollapalooza 2018 samengevat

Al met al hebben we twee hele goede dagen gehad. Het weer was geweldig, de acts waren top en het publiek zorgde voor een goede stemming.
Volgend jaar zal er vast en zeker weer een festival gaan plaats vinden en wij zullen er wederom bij aanwezig zijn. Hopelijk worden de laatste verbeterpunten serieus genomen en hebben we dan een perfect festival.

Een review zonder foto’s kan natuurlijk niet dus hieronder zijn nog enkele foto’s van onze Lollapalooza 2018 in Berlijn te vinden:

Ben Howard op Lollapalooza 2018
Ben Howard op Lollapalooza 2018
Main Stage 2
Main Stage 2

 
[AdSense-A]
 

Fink Lollapalooza Berlijn
Fink Lollapalooza Berlijn
Imagina Dragons Lollapalooza Berlin
Imagina Dragons Lollapalooza Berlin
Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.