Reizen naar Berlijn: Tips en advies

Een weekendje Berlijn zouden we allemaal wel vaker als 1-2 keer per jaar willen doen. Maar helaas ligt Berlijn toch nog op een te grote afstand om snel eventjes voor een avondje langs te gaan. Van Amsterdam naar Berlijn is ongeveer 650km, wat betekent dat je toch minstens 6 uur in je auto moet zitten. Daarom is het toch nog wel handig om de trip enigszins te plannen en de verschillende reisopties te vergelijken. Ondertussen pendel ik al 8 jaar lang elke 6 weken tussen Nederland en Berlijn en ik heb de reismethoden al erg vaak kunnen vergelijken. Daarom heb ik besloten een artikel te schrijven met een vergelijking van deze methoden en enkele tips.

De trein: Meest comfortabele reismethode

Een zeer comfortabele en soms ook zeer goed betaalbare manier om te reizen naar Berlijn is de trein. De trein doet er ongeveer 7 uur over om van Amsterdam naar Berlijn te komen. De prijs is erg afhankelijk van het moment van boeken, vroegboekers betalen al meerdere jaren slechts 39 Euro en vlak voor vertrek lopen de prijzen op tot meer dan 100 euro (beide voor een enkele reis). Naast het moment van boeken kan ook het kanaal van invloed zijn. De kaartjes kunnen geboekt worden via de NS maar ook via de Deutsche Bahn. Ik raad aan ze altijd beiden te checken om zeker te zijn van de goedkoopste variant.

De trein is niet de meest goedkope manier om naar Berlijn te reizen maar ik vind het wel de meest comfortabele. Vooral als je niet hoeft over te stappen zit je in de trein gewoon heerlijk ruim met je laptop en genoeg beenruimte. Wanneer je met vrienden met de trein reist kun je zelfs alvast een drankje drinken of een spelletje doen. Als je er dus vroeg genoeg bij bent, is dit zeker een aanrader.

Hauptbahnhof Groot voordeel is ook dat je op Hauptbahnhof aankomt en geen auto hoeft te parkeren. Hierdoor zit je eigenlijk direct in het midden van Berlijn en kan je planning meteen beginnen. Vaak zullen reizigers naar Berlijn pas na hun werk op donderdag of vrijdag in de trein stappen, gelukkig kom je dan vanaf Hauptbahnhof ook meteen lekker snel in een leuke bar waar je het weekend gezellig kunt beginnen.

Trein NS Nederland
Trein NS Nederland

 

 

Georganiseerd liften: Mitfahrgelegenheit

Wanneer je niet te vroeg kunt boeken en de trein daardoor wat duur geworden is, is meerijden met anderen een perfect alternatief. Zelf ben ik menig maal met anderen meegereden en ik bied zelf ook regelmatig een rit naar Nederland of Berlijn aan. Het leuke is dat je nieuwe mensen ontmoet en de ritjes vaak erg gezellig zijn. Een groot voordeel daarbij is dat je, ook kort van tevoren, met een mitfahrgelegenheit nog voor ongeveer 30 Euro in Berlijn kunt komen.

Niet altijd 100% betrouwbaar
Daartegenover staat als nadeel de betrouwbaarheid: Je bent niet altijd zeker dat iemand ook werkelijk op komt dagen. Dit kan vervelende gevolgen hebben als je afspraken hebt gemaakt in Berlijn. Dit laatste nadeel kan wel bestreden worden: Bel de chauffeur altijd nog even op één dag voordat je van plan bent naar Berlijn te reizen. Zelf heb ik in de laatste 6 jaar ongeveer 3-4 keer het probleem gehad dat mensen niet op kwamen dagen.

Reizen Berlijn Mitfahrgelegenheit
Meerijden naar Berlijn (Afbeelding: fahrrueckt.de)

Verder hebben de meeste aanbieders van een lift geen Mercedes of Renault Scenic, dus op het gebied van comfort lever je meestal ook wel wat in in verhouding met de trein. Toch kun je op de meeste websites zien wat voor auto er gereden zal worden.

Websites 
Er zijn verschillende websites die lifters en chauffeurs met elkaar in verbinding zetten. Je kunt op zulke websites zelf een rit aanbieden maar ook op zoek naar iemand die op de gewenste datum richting het oosten gaat rijden. Daarbij bieden ze ook vaak de mogelijkheid aan om een chauffeur of lifter te beoordelen. Het kan handig zijn om hierop te letten want een gezellige chauffeur is natuurlijk best wat waard. Zelf zoek ik altijd lifters via BlaBlaCar omdat deze site heel gebruiksvriendelijk is. De website neemt overigens wel een kleine vergoeding voor het “bemiddelen” maar daarvoor krijg je ook je geld terug wanneer de chauffeur niet komt opdagen.

Wanneer je echt gratis wilt zoeken naar lifters, kun je het beste op Facebook een berichtje achter laten in groepen als Nederlanders in Berlijn of Mitfahrgelegenheit Berlin – Niederlanden.

 

 

Ongeorganiseerd liften: Langs de weg

Wil je nog goedkoper naar Berlijn reizen? Dan kan ongeorganiseerd liften jouw perfecte reismethode zijn. Laat je afzetten bij een tankstation langs de snelweg en gooi je charmes in de strijd bij de Oosterburen of Nederlanders die op weg zijn naar Duitsland. Duits nummerbord met een “B” als eerste letter is kat in het bakkie want deze rijden meestal rechtstreeks naar Berlijn.

Minder moeilijk dan verwacht Wat ik van veel mensen meekrijg is dat deze optie gemakkelijker werkt dan verwacht. Veel mensen houden wel van wat extra gezelligheid en als je vriendelijk overkomt zul je snel een lift vinden. Toch zou ik voor de zekerheid rekening houden met een wat langere reistijd. Je kunt ook pech hebben en een hele dag van je leuke trip naar Berlijn verspillen. Als je slechts een weekendje vrij hebt is dit natuurlijk niet echt ideaal. Tijd is uiteindelijk ook geld.

Daarnaast zou ik meisjes die alleen reizen deze optie niet persé aanraden. Zorg dan dat je minimaal met zijn tweeen bent of een jongen meevraagt.

Liften Berlijn
Liften langs de weg (© gapyear.com)

 

Snelste reismethode: Vliegen naar Berlijn

Het grote voordeel van vliegen naar Berlijn blijft natuurlijk de tijdwinst. Waar je met alle bovenstaande opties toch minstens 6-7 uur kwijt bent om naar Berlijn te reizen ben je in 50 minuten vliegen op je bestemming. Natuurlijk moet je daarbij nog wel (gemiddeld) 2-3 uur optellen voor het bereiken van het vliegveld en het inchecken en wachten. Toch kun je, zeker als je bijvoorbeeld in Amsterdam of Eindhoven woont, best veel tijd besparen door naar Berlijn te vliegen.

Vliegen naar Berlijn (afbeelding: Frankwatching.com)
Vliegen naar Berlijn (© Frankwatching.com)

Wanneer je goedkope vluchten naar Berlijn wilt boeken kun je het beste in Google op zoek gaan naar low-budget vliegmaatschappijen. Persoonlijk ben ik vaak met Transavia gevlogen omdat de tickets daar lekker goedkoop zijn. Die vliegen onder andere vanaf het vliegveld Rotterdam/Den Haag en dat is een lekker klein en overzichtelijk vliegveld. In het hoogseizoen zijn de vluchten uiteraard wat duurder maar in de minder populaire maanden kan je al vliegen vanaf 25-40 euro per enkeltje. Daarbij moet je wel weer vroeg boeken want anders loopt de prijs al gauw op tot aan dik over de 100 euro.

Met de auto naar Berlijn

Hoe gunstig het reizen met de auto is, is natuurlijk altijd afhankelijk van het aantal passagiers en je auto. Een Hummer gebruikt een stuk meer benzine als een Nissan Micra. Het loont zich eigenlijk vooral als je met 2-3 vrienden naar Berlijn rijden kan, dan ben je voor 20 euro per persoon klaar (enkele reis). De totale Benzinekosten zullen meestal tussen de 60 en de 90 euro voor een enkele rit liggen. Het is natuurlijk ook een hele gezellige rit met je vrienden, je eigen muziek en de mogelijkheid om alvast plannen te maken voor het weekend.

Milieu-sticker verplicht in Berlijn?
Vergeet niet een milieusticker aan te schaffen wanneer je in de binnenstad van Berlijn wilt rijden. Het gaat dus niet alleen om parkeren, de milieusticker is verplicht en zonder mag je in de binnenstad van Berlijn (zie afbeelding onder) niet autorijden. De hoogte van de boete ligt bij 108 Euro (75 Euro boete + extra onkosten). Wanneer je in Berlijn wilt weten wat precies de binnenstad is, het gebied hieronder valt precies binnen de ringbaan van de trein. Je kunt de milieusticker online bestellen via dit bestelformulier. Je kunt natuurlijk ook even langs de ANWB rijden. De kosten van de milieusticker liggen bij 12,50 Euro en zijn aan een kenteken gebonden.

Milieusticker Berlijn
Het gebied waar de milieusticker in Berlijn verplicht is (© .milieustickervoorduitsland.nl/)

Parkeren in Berlijn
Als je dan de verplichte milieusticker hebt, kun je overal in de binnenstad rijden en parkeren. Vaak is het op best wel centrale plekken in Berlijn nog steeds gratis en de parkeerkosten liggen sowieso een stuk lager als in Nederland. Zo kun je bijvoorbeeld rondom Treptower Park nog steeds gratis parkeren, ook al ben je daar heel dichtbij het leuke stadsdeel Friedrichshain.

Hou bij het reizen met de auto wel in de gaten dat er iemand terug moet rijden. Vaak moet je rond 11.00 je hostel uit en ook in Duitsland kennen ze ook de alcoholtest. Daarom zou ik eerder aanraden om je koffers nog een paar uurtjes in de auto te leggen en nog even te genieten van de stad en tegelijkertijd te ontnuchteren. Als je nog op zoek bent naar een activiteit voor de zondag: Mauerpark is op zondag bijvoorbeeld heel tof en ook Escape Games zijn altijd de moeite waard.

Conclusie

Het ligt dus erg aan je voorkeuren welke optie je het beste kunt nemen. Wanneer je voor prijs gaat kan je het beste voor liften gaan, wanneer je van comfort houdt kan je het beste kiezen voor de trein. Het ligt er ook heel erg aan hoe vroeg je wilt gaan boeken, als het lastminute is zou ik misschien gaan liften of een auto proberen te regelen maar als je nu al weer dat je over 3-4 maanden in Berlijn wilt zijn, kun je prima een ticket voor de trein of het vliegveld boeken. Mocht je advies willen dan kan je altijd mailen (zie contact).

Tags : reizentips

The author: Job

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

2 Comments

 • Vraagje over parkeren in Berlijn: Kent men in Berlijn ook P+R parkeerplaatsen (gratis parkeren en dan verder reizen met openbaar vervoer)? Ik verblijf binnenkort in een mooi hotel in hartje Berlijn maar vind de parkeerkosten van ruim 18 euro per dag nogal aan de hoge kant…
  Johan.

  • Hallo Johan,

   zover ik weet zijn er niet echt georganiseerde P+R-plekken omdat er gewoon nog heel veel plekken in en vooral net buiten de ring zijn waar je gratis kan parkeren. Dus als u gewoon een plekje niet te ver van een station zoekt, werkt het precies zo als een P+R.

   Succes ermee!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.