Berlijn staat bekend als een een van de meest multiculturele steden ter wereld. Aangezien een half miljoen inwoners in Berlijn geen Duitse nationaliteit heeft, is dit geen grote verassing. Als we ook de miljoenen toeristen er nog bij rekenen, kun je voorstelen dat er heel veel nationaliteiten in de stad rondlopen. Eén keer per jaar worden deze verschillende culturen gevierd tijdens Karneval der Kulturen.

Wat is Karneval der Kulturen in Berlijn?

In 1996 werd Karneval der Kulturen voor het eerst georganiseerd in de straten van Kreuzberg. Dit vierdaagse evenement speelt zich nog steeds in Kreuzberg af maar ook in bijna alle andere delen van de stad wordt er gefeest en gevierd. Bij dit gratis Berlijnse festival draait het om het samenbrengen van verschillende culturen en solidariteit. Er zijn vele optredens, voorstellingen en het hoogtepunt is de grote parade op zondag.

Karneval der Kulturen Berlijn Optocht
Het straatfeest KdK in Berlijn (© Enjoy-berlin.nl)

De grote parade op zondag (Straßenumzug)

Op de laatste dag van Karneval der Kulturen gaat de grote parade van start. Tijdens deze zogenoemde Straßenumzug (straatverhuizing) gaan miljoenen mensen de straat op. Er rijden ongeveer 100 verschillende karren door de straten die allemaal hun land of groepering representeren. Bij elkaar zijn er meer dan 4000 dansers en entertainers onderweg.

Wat een spektakel. Eerst komt er een kar met culturele dans uit Ghana voorbij, daarna volgt lekkere dansmuziek van een Berlijnse club die ook voor multiculturaliteit staat.

Carnaval der Kulturen Berlin
Een groep kleurrijke muzikanten in de Straßenumzug

Feesten tot diep in de nacht

Nadat de parade op pinkster-zondag al lang afgelopen is, wordt er in Berlijn natuurlijk nog doorgefeest. Op de straten in Kreuzberg kun je bijvoorbeeld DJs vinden die buiten op straat staan te draaien. Ook hebben bijna alle clubs in Berlijn een speciaal programma voor deze bijzondere dag. Je hoeft je ook op deze avond dus geen zorgen te maken dat je niet kunt feesten tot diep in de nacht.

Carnaval der Kulturen in Berlijn 2012
Het kan best druk worden tijdens de parade

Praktische Informatie – Veelgestelde vragen

Als je van plan bent Karneval der Kulturen dit jaar te gaan bezoeken, kan het zijn dat je nog wat vragen hebt. Hieronder hebben we wat veelgestelde vragen op een rijtje gezet. Wil je zelf op zoek naar meer informatie, kun je op de officiele website kijken.

Op welke datum zal Karneval der Kulturen in 2022 plaats vinden?

De geplande datum voor Karneval der Kulturen in 2022 was begin Juni. Jammer genoeg kan het festival dit jaar niet doorgaan. We houden je op de hoogte voor de editie van 2023.

Gaat Karneval der Kulturen in 2022 door? (Corona)

Karneval der Kulturen is ook voor het jaar 2022 afgezegd. Vorig jaar moest het helaas ook al afgezegd worden. Aangezien er miljoenen mensen heel dichtbij elkaar zijn, is het met Corona helaas geen goed idee.

Karneval der Kulturen
De optocht van KdK (© Enjoy-berlin.nl)
Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.