Elk jaar wordt aan het begin van de zomer het jaarlijkse Karneval der Kulturen in Berlijn gevierd. Honderdduizenden mensen komen vanuit allerlei landen naar Berlijn om dit spektakel te aanschouwen. Ook in Juni 2019 kan er in het Pinksterweekend weer genoten worden van veel muziek, dans en kunst van over de hele wereld.

Karneval der Kulturen 2019

In 1995 werd Karneval der Kulturen de eerste keer Berlijn georganiseerd. Zoals hierboven al aangegeven zal het evenement in 2019 wederom plaats vinden in het pinksterweekend wat dit jaar in het weekend van 7-10 Juni valt. Tijdens Karneval der Kulturen kun je meer dan 100 verschillende bands en vele talentvolle DJs live aan het werk zien. Er zullen vele verschillende podia aanwezig zijn waarbij je van uiteenlopende muziekstijlen kunt genieten. Wanneer je meer wilt weten over de locaties en het programma van Karneval der Kulturen kun je op de officiële website een kijkje nemen.

Karnaval der kulturen Berlijn Panorama Alle Farben
Karneval der Kulturen (© Enjoy-berlin.nl)

De grote optocht (Straßenumzug)

Het hoogtepunt van Karneval der Kulturen is normaal gesproken de zondag: Dan zal de zogenoemde “Straßenumzug” plaats vinden waarbij er een grote stoet van versierde karren en dansende groepen multiculturele mensen door Berlijn zal trekken. Er waren bij de vorige editie van Karneval der Kulturen dansgroepen uit meer dan 75 verschillende landen aanwezig. Men verwacht ook dit jaar weer meerdere duizenden deelnemers en daarnaast komen er jaarlijks 1,3 Miljoen toeschouwers op dit evenement af (verdeeld over alle dagen).

Karneval der Kulturen 2015
Karneval der Kulturen 2015 (© karneval-berlin.de)

De verschillende groepen vinden hun weg al dansend, zingend en trommelend door Berlijn en worden van alle kanten aangemoedigd door de enthousiaste menigte. Wanneer je een indruk wilt krijgen van Karneval der Kulturen, kun je hier een filmpje van het festival van vorig jaar zien.

De Route op zondag 9 Juni

De stoet van Karneval der Kulturen start dit jaar bij de splitsing tussen de  Großbeerenstraße en de Yorckstraße. Dan gaat de Straßenumzug langs straten als Hasenheide en Gneisenaustraße om uiteindelijk bij Hermannplatz te eindigen (tussen 21.00-22.00). Omdat het erg druk is rondom Karneval der Kulturen en de Straßenumzug, is het aan te raden om stations als Hermannplatz en Mehringdamm te ontwijken. Je kunt veel beter een paar stations eerder uitstappen en de laatste 10-15 minuten lopen. Met je vrienden en een biertje in je hand is dit natuurlijk geen enkel probleem.

Fijne mix van feest en cultuur

Karneval der Kulturen is een mooie mix van feest en cultuur. Enerzijds kun je genieten van talentvolle DJs: In 2013 In 2013 was Alle Farben bijvoorbeeld aanwezig. Anderzijds is het prachtig om bijvoorbeeld de kleurrijke variaties zussen de klederdracht van Kenia en de nationale dans van China te zien. Daarnaast zijn er verschillende kraampjes met lekkernijen van over de hele wereld verkrijgbaar en hangt er gewoon een gezellige en vriendelijke sfeer. Persoonlijk zou ik ervoor kiezen om eerst een tijdje van de optocht en de cultuur te genieten en later op de avond wat meer richting de DJs en de danspodia te trekken.

Karneval der Kulturen
De optocht van Karneval der Kulturen (© Enjoy-berlin.nl)

Praktische informatie

Karneval der Kulturen is geheel gratis en er is geen leeftijdsgrens. Eten en drinken zijn voldoende verkrijgbaar. Vooral de heerlijke hapjes vanuit andere landen moet je natuurlijk allemaal proberen. Meer informatie over dit jaarlijkse festival is te vinden op de website van Karneval der Kulturen.

Als je geld wilt sparen kun je er ook voor kiezen om eten en drinken vanaf thuis mee te brengen.

Persoonlijk zou ik ervoor kiezen om overdag lekker van de zon en de verschillende culturen te genieten en s’avonds nog een open-air of een club te bezoeken. Wanneer dat laatste je plan is kun je onze maandelijkse party-kalender even bekijken voor de beste feestjes in Berlijn.

Deutsch+Kamerunischer+GLUMZUG+13_JR_2719
Love+Korea+DI+13_2293

Een voorbeeld van de variatie tijdens de optocht: Kameroen en Korea (© karneval-berlin.de)

Kaart van de optocht

Hieronder kun je de kaart van de route van de optocht van Karneval der Kulturen 2019 zien. Zoals je ziet zal het geheel vooral op de Gneisenaustraße en de Yorckstraße plaats vinden. Het is perfect dat de stoet bij Hermannplatz eindigt want daar is voldoende gezelligheid te vinden.

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.