Afgelopen weekend was het weer zover: Het jaarlijkse Karneval der Kulturen was weer in Berlijn te vinden. Honderd duizenden mensen kwamen van overal ter wereld om dit geweldige schouwspel van verschillende culturen te aanschouwen. Net als Karneval der Kulturen 2012 was het evenement ook dit jaar weer een groot succes.

Karneval der Kulturen

Al sinds 1995 wordt Karneval der Kulturen in de hoofdstad van Duitsland gevierd. Het evenement duurt het gehele weekend maar het hoogtepunt ligt altijd op zondag: Dan voert een lange opstoet van allerlei groepen met verschillende nationaliteiten door het midden van Berlijn. Dit jaar waren er 79 verschillende groepen op de been om het publiek te vermaken. De groepen dansen, trommelen en zingen in tradtionele klederdracht door de straten en worden aangemoedigd door duizenden enthousiaste toeristen en Berliners.

Karnaval der kulturen Berlijn Panorama Alle Farben

De opstoet

De opstoet  van Karneval der Kulturen gaat bij station Hermannplatz om 12.30 van start en vervolgt zich door de straten Hasenheide en Gneisenaustraße om uiteindelijk te eindigen in de Yorckstraße (rond 21.30). Dit jaar waren er 4500 verschillende deelnemers aanwezig en deze waren verdeeld in 79 groepen. Waar de eerste 70 wagens vooral gericht zijn op cultuur en dans, eindigt de opstoet met een aantal wagens met verschillende muziekstijlen. Zo was er een wagen met Raggae van de Yaam aanwezig en waren er ook enkele wagens met Techno-Dj’s aanwezig.

Karneval der Kulturen Berlijn Optocht Karneval der Kulturen Berlijn
De twee gezichten van Karneval der Kulturen: Cultuur en feest

Alle Farben

In tegenstelling tot de Karneval der Kulturen van vorig jaar, waar mijn interesse vooral uitging naar de verschillende culturen, heb ik me dit jaar vooral op de laatste wagens van de opstoet geconcentreerd.  Vooral wagen nummer 74 trok veel aandacht omdat hier de bekende DJ Alle Farben zijn plaatjes door de straten van Kreuzberg liet klinken. De video onderaan dit artikel geeft een beetje een indruk van het bijzondere evenement en laat zien dat duizenden mensen achter de wagen van Alle Farben probeerde aan te lopen. Een bijzondere ervaring!

Alle Farben Karneval der Kulturen BerlijnHet optreden van Alle Farben tijdens Karneval der Kulturen

Feesten of Cultuur

Na twee jaar Karneval der Kulturen heb ik het evenement op twee verschillende manieren mogen ervaren. Je kunt er als liefhebber voor kiezen om achter een wagen van bijvoorbeeld Alle Farben aan te blijven lopen maar je kunt ook langs de weg gaan staan en genieten van de diversiteit van de verschillende culturen en hun wagens. Mijn tip is eigenlijk om een mix uit beide te nemen en een groot deel van je tijd langs de weg te staan en later op de avond te dansen achter een wagen met een muziekstijl die je graag mag. Zorg wel dat je uitgerust bent want het gaat om enkele kilometers dansen/lopen.

Al met al biedt Karneval der Kulturen voor iedere bezoeker iets leuks. Als toerist is het zeker aan te raden om in dit weekend van Mei naar Berlijn te komen en te genieten van dit bijzondere evenement.

IMG_20130519_190414
Het zonnetje werkte lekker mee op 19 mei 2013

IMG_20130519_183845
De Yaam-wagen


Video van Wagen nummer 74 met Alle Farben (gemaakt door Sergio Sava)

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.