Indrukwekkende club in Berlijn: Watergate

Tot nu toe zijn er op deze blog over Berlijn vooral rauwe clubs voorbij gekomen. De tuin van Sisyphos, de graffiti van Kater Holzig en de caravan van About:Blank zijn voorbeelden van bijzonderheden in de verschillende clubs in Berlijn. Vandaag staat er een club centraal die iets minder rauw en bijzonder is, maar evengoed tot de beste clubs in Berlijn behoort: Club Watergate.

Club Watergate in Berlijn

Precies op de grens tussen de twee districten Friedrichshain en Kreuzberg ligt een club genaamd Watergate. De club is in 2002 opgericht door Steffen Hack en is, zeker de laatste jaren, niet meer weg te denken uit het nachtleven van Berlijn. Club Watergate wordt eigenlijk altijd in één adem genoemd met grote namen als Kater Holzig en Berghain en op een drukke zaterdag sta je ook voor deze club lang in de rij. Zoals hierboven al aangegeven zijn woorden als rauw en underground bij club Watergate iets minder van toepassing: De club heeft een erg indrukwekkende ligging, een prachtig interieur en er treden regelmatig grotere, populaire dj’s op in de Watergate.

Ligging aan de Spree

De populariteit van de Watergate heeft voor een groot deel te maken met de ligging van de club. De Watergate ligt direct aan de Spree en je kijkt tijdens het dansen direct uit op de Oberbaumbrucke richting Warschauer Straße. Als bezoeker van deze club moet je ook zeker een keer de zonsopkomst hebben meegemaakt. Vooral vanaf het terras, die letterlijk in de Spree gelegen is, heb je een geweldig uitzicht over het water en de brug.

WatergateUitzicht vanaf het terras van de Watergate

Waterfloor en Mainfloor

Club Watergate is opgedeeld in twee verdiepingen. Boven is de ietwat grotere Mainfloor te vinden en de zaal beneden heeft de toepasselijk naam Waterfloor gekregen. De Mainfloor is vooral de moeite waard door zijn imponerende lichtinstallatie, een groot deel van het plafond bestaat uit een kleurrijke discolamp. Ook vind ik de klank van de muziek op de bovenverdieping iets beter. Beneden op de Waterfloor heb je echter weer de mogelijkheid om wat te chillen op de loungebanken en hier heb je ook direct toegang tot het terras op de Spree.

Persoonlijk vind ik een klein nadeel van de Watergate dat beide zalen in verhouding niet erg groot zijn: Op een drukke avond kan de ruimte om te dansen hierdoor wel wat beperkt zijn.

 
Watergate
waterfloor-dancefloor2 Watergate
Links de Mainfloor en rechts de Waterfloor

Bekende DJ’s

Over het algemeen worden in de Watergate regelmatig bekende en talentvolle dj’s uitgenodigd om te komen draaien. De Watergate staat in Berlijn zeker bekend om zijn imposante line-up. Afgelopen weekend waren bijvoorbeeld Sasha Braemer, Niconé en Olivier Koletzki aanwezig maar ook grote namen als Fritz en Paul Kalkbrenner, Pan-Pot, Sven Väth en Alle Farben hebben al gedraaid in deze club in Berlijn. Club Watergate heeft ook zijn eigen label en brengt ook regelmatig cd’s uit (meer info).

Sven Väth WatergateSvan Väth op de Mainfloor

Prijzen en praktische informatie

De Watergate is geen goedkope club. De gemiddelde entree ligt rond de 15 euro en de prijs van een biertje ligt met 4 Euro voor een Becks (0,33l) ook bovengemiddeld. Wanneer je dit echter afzet tegen de line-up en de geweldige locatie, valt de prijs enorm mee. Persoonlijk zou ik de Watergate vooral bezoeken wanneer er een DJ draait die je graag een keer live wilt meemaken. Via de Facebook van Watergate of de officiele website kun je in de gaten houden wie er draaien. Om in de goede stemming te komen kan de Soundcloud met muziek uit de Watergate ook uitkomst bieden: Hier vind je verschillende nummers van de uitgebrachte cd’s en ook livesets uit de club zelf.

Watergate ingangDe ingang van de Watergate op een drukke avond

Ten Years Watergate – The Movie

In 2012 vierde de Watergate zijn 10-jarig bestaan. Op de DVD “Ten Years Watergate” kon je een geweldige video vinden van de laatste 10 jaar van de club, de organisatie, de muziek en de mensen die van de club houden. Afgelopen December (2013) werd de video op Youtube geplaatst en hieronder is hij te bekijken. De film is gemaakt door Stathis Klotsikas.

The movie Channel X – Watergate 10 years

Feiten van de Watergate

Al met al is het voor een Techno, House en Electro liefhebber echt de moeite om de Watergate een keer te bezoeken. Daarbij is het uitzicht gewoon spectaculair zoals je op de foto hieronder kunt zien.

Voor de lezers die weinig tijd hebben staat hieronder de belangrijkste info van de Watergate nog even onder elkaar.

Adres: Falckensteinstraße 49
Openbaar vervoer: Station Warschauer Straße
Entree: 15 euro
Bier: 4 euro (Becks)
Website: www.water-gate.de

Watergate viewHet geweldige uitzicht vanuit de Watergate

Copyright van alle foto’s in dit artikel: www.water-gate.de

The author: Job

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

2 Comments

 • Hallo,
  Rond nieuwjaar is er elke avond wel iets te doen in Watergate.
  Je kan echter geen tickets kopen, zie ik, enkel aan de deur.
  Hoe lang is het typisch aanschuiven voor zo’n discotheek?

  Bedankt,
  Karel

  • Hoi Karel,

   De watergate is inderdaad een populaire discotheek. Het ligt er aan op welk tijdstip je naar binnen wilt en de wachttijd kan wel oplopen tot meer dan een uur.
   Maar ik zou aanraden om voor 1 uur te gaan, dan denk ik dat je binnen een half uur wel binnen bent. Drukste moment bij de clubs in Berlijn is tussen 02.00 – 04.00.

   Veel plezier!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Win tickets voor festivals & feestjes!

Volg ons op Instagram en doe mee aan onze maandelijkse giveaways!