Het Holi Festival in Berlijn 2015

In de zomer van 2012 werd het allereerste officiële Holi Festival van Europa in Berlijn gevierd. Het kleurrijke feest, wat eigenlijk afkomstig is uit India, bleek een enorm succes te zijn en er kwam een ware hype op gang. Na de opkomst in 2012, werden de jaren 2013 en 2014 nog kleurrijker met bijna wekelijks een Holi Festival om te bezoeken. Berlijn, Dresden, Hannover, München en Dusseldorf: Alle grote steden in Duitsland zijn de laatste jaren bont gekleurd door het Holi Festival.

De afkomst van het kleurenfestival

Van origine stamt het Holi Festival uit het noorden van India. In het begin van de voorjaar wordt hier door middel van het “feest der kleuren” de wisseling van winter naar lente gevierd. Tijdens het kleurrijke festival wordt naar hartenlust met Gulal, een speciaal soort kleurenpulver, gesmeten. Verschillen in leeftijd, geslacht, religie of status tellen tijdens dit kleurenfestival niet meer mee: Iedereen is gelijk tijdens het Holi Festival!

holi-festival-colours-indiaHet Holi festival in India (© www.indiatravelz.com)

Kleurenfestivals in 2015

Al is de grote hype rond het Holi Festival ondertussen wel weer een beetje verleden tijd, toch kun je ook in 2015 genoeg Holi Festivals bezoeken. Er zijn meerdere organisaties die van de hype profiteren maar de officiele copyright heeft de organisator van het “Holi Festival of Colours”. Deze organisator zal alleen in Duitsland al in 12 verschillende steden een Holi Festival 2015 organiseren. De website laat zien dat er Holi Festivals door heel europa zullen worden georganiseerd.

Holi festivalHet Holi Festival (© www.facebook.com/HoliFestivalOfColoursBerlin)

Holi Festival in Berlijn

Op 16 Mei zal dit jaar het eerst officiele Holi Festival 2015 georganiseerd gaan worden. Berlijn was vorig jaar in Juni al aan de beurt maar dit jaar zal het kleurenfestival pas op 8 Ausgustus plaats vinden. Als locatie is gekozen voor het Olympische Reiterstadion in het westen van Berlijn. De normaal zo vredige grasvlakte in het westen van Berlijn zal op 8 Augustus omgetoverd worden tot een feestlocatie. Met het openbaar vervoer kan je het beste naar station Olympiastadion reizen en daar kun je vrij gemakkelijk de menigte volgen en ook de muziek zal je al snel in de goede richting sturen. Op het Holi Festival 2015 in Berlijn zullen onder andere Thomas Lizzara, Bombay Boogie, Soundsystem en K-Paul aanwezig zijn.

Reiterstadion BerlinDe twee gezichten van het Reiterstadion in Berlijn

Tips voor een geslaagd Holi Festival

Het Holi Festival is natuurlijk net even een ander soort festival als je gewend bent. Afgelopen jaren ben ik bij meerdere Holi Festival in Berlijn aanwezig geweest (lees review Holi Festival) en daarom heb ik hieronder enkele tips opgeschreven die behulpzaam kunnen zijn wanneer je van plan bent een Holi Festival in 2015 te bezoeken.

  • Trek vanzelfsprekend niet je nieuwste kleding aan. Het pulver gaat over het algemeen redelijk uit je kleding maar het is nergens voor nodig om je nieuwste setje aan te trekken als je naar het Holi Festival in Berlijn gaat.
  • Witte kleding is in principe het gaafst. Je komt dan aan in het wit en gaat naar huis in alle kleuren van de regenboog, iedereen is uniek.
  • Drink je drankjes niet in het midden van de menigte als er net een countdown zal gaan volgen. Een mix van drank en pulver is niet de lekkerste combinatie (zie foto hieronder).
  • Neem een wegwerpcamera mee naar het Holi Festival. Deze kan niet kapot en met een beetje geluk haal zijn de foto’s geweldig.
  • Het Holi Festival 2015 begint om 12.00 en om 21.50 zal de laatste countdown plaats vinden, zorg daarom dat je vroeg aanwezig bent.
  • Het speciale kleurenpulver wat tijdens de Holi Festivals gebruikt zal worden kan vooraf of tijdens het festival gekocht worden. Voor 100 gram gulal betaal je 2 Euro. Het is helaas niet toegestaan om verf uit je vaders schuur mee te nemen.

Holi Festival Berlin Green Beer
Holi Festival hands
Mijn persoonlijk ervaring bij het Holi Festival in Berlijn

Holi Festival GiveAway

De tickets voor het Holi Festival of Colours 2015 zijn ondertussen al te koop. De tickets voor het Holi Festival kosten 19,99€ per stuk maar enkele van jullie zullen geen geld hoeven uitgeven. Enjoy-Berlin zal namelijk zes mensen blij maken met een giveaway voor het Holi Festival in Berlijn! Het enige wat je daarvoor moet doen is Enjoy-Berlin liken op facebook en deze afbeelding op facebook sharen. Vervolgens zullen we op 18 Mei 2015 bekend maken wie de giveaway Holi festival Berlijn gewonnen hebben.

Holi Festival Win TicketsGiveaway Holi Festival Berlijn

Alles op een rijtje

Al met al kunnen we dus stellen dat ook 2015 weer een kleurrijk jaar zal worden. Wanneer je op de hoogte wilt blijven kan het ook handig zijn om de facebook site van het Holi Festival of Colours in de gaten te houden. Voor de luiere lezers onder jullie, hieronder zijn alle belangrijke details nog een keer op een rijtje gezet.

Naam: Holi Festival of Colours Berlin
Datum: 8 Augustus 2015
Tijden: 12.00 – 22.00
Prijs: 19,99€
Website: www.holifestival.com

Tags : GiveawayHoli

The author: Job

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

1 Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Win tickets voor festivals & feestjes!

Volg ons op Instagram en doe mee aan onze maandelijkse giveaways!