In de zomer van 2012 werd het allereerste officiële Europese Holi Festival in Berlijn gevierd. Het kleurrijke feest, wat eigenlijk afkomstig is uit India, bleek een enorm succes en er kwam een ware hype op gang. Na de opkomst in 2012, werden de jaren 2013 en 2014 nog kleurrijker met maandelijks een Holi Festival om te bezoeken. De laatste jaren is de hype een beetje gaan liggen maar je kunt ook in 2022 nog steeds helemaal uit je dak gaan op een Holi Festival in Berlijn.

De afkomst van het kleurenfestival

Van origine stamt het Holi Festival uit het noorden van India. In het begin van de voorjaar wordt hier door middel van het “feest der kleuren” de wisseling van winter naar lente gevierd. Tijdens het kleurrijke festival wordt naar hartenlust met Gulal, een speciaal soort kleurenpulver, gesmeten. Verschillen in leeftijd, geslacht, religie of status tellen tijdens dit kleurenfestival niet meer mee: Iedereen is gelijk tijdens het Holi Festival!

Een mooi plaatje van het originele Holi Festival
Een mooi plaatje van het originele Holi Festival

Holi Festivals in 2022

Zoals geschreven ligt de grote hype rond het Holi Festival ondertussen achter ons. Waren er in die jaren nog tientallen aanbieders van Holi Festivals, zijn het er nu nog maar enkele. Maar als je graag een Holi Festivals in 2022 wilt bezoeken kan dat nog steeds. De grootste aanbieder van de laatste jaren heet Holi Festival of Colours en bestaat nog steeds. Deze organisator heeft ook in 2022 in 18 Duitse steden een Holi Festival op het programma staan. Natuurlijk is ook Holi Festival of Colours Berlijn er daar één van en dit gaat vast en zeker een hoogtepunt worden.

Een plaatje van het Holi Festival of Colours in Berlijn
Een plaatje van het Holi Festival of Colours in Berlijn

Holi Festival of Colours in Berlijn 2022

Als je in Berlijn een Holi Festival in 2022 wilt bezoeken kun je het beste het weekend van 20 Augustus vrij houden. Hier zal het genoemde Holi Festival of Colours plaats vinden en wij geloven niet dat er veel andere kleurenfestivals in 2022 georganiseerd gaan worden. Aangezien deze organisatie al sinds 2012 Holi Festivals over de hele wereld organiseert, zou ik me verder geen zorgen maken dat er geen andere keus is.

Een aantal jaren geleden hebben wij zelf een Holi Festival of Colours bezocht en er een review over geschreven.

Tips voor een geslaagd Holi Festival

Het Holi Festival is natuurlijk net even anders dan de normale dance-festivals in Duitsland. Afgelopen jaren ben ik bij meerdere Holi Festivals in Berlijn aanwezig geweest en daarom heb ik hieronder enkele tips opgeschreven die behulpzaam kunnen zijn wanneer je van plan bent een Holi Festival in 2022 te bezoeken.

  • Trek vanzelfsprekend niet je nieuwste kleding aan. Het pulver gaat over het algemeen redelijk uit je kleding maar het is nergens voor nodig om je nieuwste setje aan te trekken als je naar het Holi Festival in Berlijn gaat.
  • Witte kleding is in principe het gaafst. Je komt dan aan in het wit en gaat naar huis in alle kleuren van de regenboog, iedereen is uniek.
  • Drink je drankjes niet in het midden van de menigte als er net een countdown zal gaan volgen. Een mix van drank en pulver is niet de lekkerste combinatie (zie foto hieronder).
  • Neem een wegwerpcamera mee naar het Holi Festival. Deze kan niet kapot en met een beetje geluk haal zijn de foto’s geweldig.
  • Er is elk uur een countdown waar de hele menigte samen poeder gooit. Het is het leukst als je op deze momenten zelf ook wat poeder hebt om te gooien (en niet in de rij staat om het te gaan kopen).
  • Plan je thuiskomst alvast: Je zult (eventueel met alcohol op) thuiskomen met overal gekleurd poeder. Je wilt waarschijnlijk eerst in een bad springen en daar zonder teveel muren aan te raken aankomen.
Holi Festival Berlin Green Beer
Een groen biertje op het Holi Festival in Berlijn

Holi Festival Berlijn- Praktische informatie

Als je van plan bent om het Holi Festival in Berlijn te gaan bezoeken, hebben we hieronder nog wat praktische informatie op een rijtje gezet.

Wat kost een ticket voor het Holi Festival 2022?

Tickets voor het Holi Festival of Colours in Berlijn in 2022 zijn verkrijgbaar voor 22,96€ per stuk. Je kunt een ticket met 5 pulver-zakjes voor 33,27€ kopen en bij een 5-vriendenticket betaal je slechts 15,99€ per persoon.

Hoeveel kost het kleurenpulver?

Het speciale kleurenpulver (a.k.a. Gulal) wat tijdens de Holi Festivals gebruikt zal worden kan in een combi-ticket gekocht worden of tijdens het Holi Festival bijgekocht worden. Voor 100 gram betaal je 2,50€. Het is helaas niet toegestaan zelf pulver mee te brengen.

Krijg ik de kleuren weer uit mijn kleren?

Ja het pulver is makkelijk uit je kleren te wassen. Toch is het zoals boven beschreven verstandig om je een beetje op thuiskomst in vieze kleren voor te bereiden. Je kunt ook schone kleding meenemen.

Wat zijn de openingstijden van het Holi Festival Berlijn 2022?

Het Holi Festival in Berlijn zal ook in 2022 van 12 uur tot 22 uur open zijn. De laatste countdown zal om 21.50 plaats vinden dus daar kan je dan al je laatste poeder nog in de lucht gooien.

Samengevat

Al met al gaat 2022 niet zo kleurrijk worden als de jaren tussen 2012 en 2016, toch kan iedereen die nog graag een keer een Holi Festival wil bezoeken nog terecht bij de grootste aanbieder ter wereld. Het Holi Festival in Berlijn gaat op 20 Augustus plaats vinden dus zorg dat je erbij bent.

Naam: Holi Festival of Colours Berlin
Datum: 20 Augustus 2022
Tijden: 12.00 – 22.00
Prijs: 16-26€
Website: www.holifestival.com

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

1 Comment

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.