Ook al zijn Nederland en Duitsland buren op de landkaart, toch zijn er best veel verschillen tussen de twee landen te vinden. Hierbij hebben we het niet alleen over de taal en de eetgewoontes, maar ook over cultuur, politiek en regels. Vlak over de grens zullen deze verschillen nog wel meevallen maar hoe verder naar het Oosten van Duitsland, hoe groter de verschillen zichtbaar worden. Berlijn ligt niet ver van de Poolse grens dus in de jaren dat ik hier intussen woon heb ik best veel verschillen tussen Nederland en Duitsland/Berlijn mogen ervaren. In dit artikel hebben we de grootste verschillen samengevat.

#1: Prijzen – Duitsland is goedkoper

Duitsland is op veel gebieden een goedkoper land dan Nederland. Sommige Nederlanders kiezen er bewust voor om over de grens te gaan wonen omdat daar de huizenprijzen gunstiger zijn dan in Nederland. Daarnaast is de benzine bij onze oosterburen ook een stuk voordeliger (ongeveer 20 cent per liter). In de supermarkt is het verschil iets minder groot maar in de restaurants in Berlijn zijn wel weer een stuk goedkoper dan in Nederland: Waar je in Berlijn gemiddeld tussen 6 en 10 Euro voor een hoofdgerecht betaald zit je in Utrecht of Amsterdam toch al snel rond de 15-20 Euro (uitzonderingen daargelaten). Dit verschil zorgt ervoor dat veel Nederlanders graag in Duitsland op vakantie gaan. Een heerlijk en betaalbare maaltijd in Berlijn blijven ook de vele huisgemaakte burgers.

5places Burger Berlin
5places Burger Berlin

#2: Geld – Meestal cash betalen

Een verschil waar niet zoveel mensen mee rekenen als ze naar een grote stad als Berlijn komen is het feit dat je hier op heel veel plekken niet met een pinpas kunt betalen. Waar je in Nederland intussen ook in de voetbalkantine met pin/chip kan betalen vragen ze in Duitsland ook in grotere restaurants nog vaak om cash. Ik merk dat veel bezoek uit Nederland zonder cash naar Berlijn komt en dan eerst een pinautomaat moeten gaan zoeken.

#3: Gewoonte – Iedereen betaald voor zichzelf

Een ander grappig verschil tussen Nederland en Duitsland is het feit dat hier een rekening vaak los van elkaar betaald wordt. Getrennt bezahlen zoals dit op zijn Duits heet is heel normaal en de restaurants/kroegen hebben hier ook helemaal geen probleem mee en rekenen gewoon 8x af als je met een groep van 8 personen bent. Het voordeel is natuurlijk dat er vaak ook 8x fooi gegeven zal worden. Het is misschien minder sexy als in Nederland maar er ontstaan gelukkig nooit misverstanden als één persoon een kreeft heeft gegeten en de volgende een Pizza Margherita.

Een Berlijnse Bar - Belushi's
Een Berlijnse Bar – Belushi’s

#4: Regels – Drinken op straat

Een van de verschillen tussen Nederland en Duitsland waar ik persoonlijk erg van kan genieten is het feit dat je in veel Duitse steden mag drinken op straat. Dit zorgt zeker in de zomer voor veel gezelligheid in een stad als Berlijn. In Nederland heb ik best weleens een boete gehad omdat ik met een biertje over straat liep. Dit zal in Berlijn niet gebeuren. Ook tijdens het stappen in Berlijn is dit natuurlijk ideaal omdat je zo gezellig buiten met je vrienden kunt indrinken.

Ook in de Metro mag gewoon gedronken worden! (© bz-berlin.de)
Ook in de Metro mag gewoon gedronken worden! (© bz-berlin.de)

#5: Verjaardag? Alleen de jarige feliciteren

Een grappig verschil tussen Duitsland en Nederland leerde ik kennen toen ik de eerste keer op een Duitse verjaardag was. Ze vonden het namelijk nogal vreemd dat ik ook de ouders van mijn vriendin feliciteerde met hun dochter. In Nederland is dit een gewoonte die ze in de meeste Duitse steden niet kennen.

#6: Cultuur – Meer beleefdheden

Een bekend verschil tussen Nederland en Duitsland blijft dat de Duitsers iets afstandelijker en zakelijker zijn. Wij Nederlanders zijn vrij direct en stellen ook snel een persoonlijke vraag of kiezen er automatisch voor om iemand te tutoyeren. In Duitsland is dat niet zo snel het geval. Het is verstandig om onbekende mensen eerst te siezen, wat betekent dat je ze met “Sie” in plaats van “du” aanspreekt. Wel moet bij dit verschil tussen Nederland en Duitsland opgemerkt worden dat dit ook bij de Oosterburen langzaam minder aan het worden is.

Cultuurverschil Nederland en Duitsland (© beta.kennispunt.eu)
Cultuurverschil Nederland en Duitsland (© beta.kennispunt.eu)

#7: Duitsland is minder fietsvriendelijk

Nederland is een ontzettend fietsvriendelijk land. Ook de grote steden hebben enorm veel plek voor fietsers gecreëerd. In Berlijn is dit zeker niet het geval. Vaak fiets je samen met de auto’s op de straat en daarom is er ook niet erg veel liefde van autorijders tegenover fietsers en andersom. Het is goed om je eens in de regels voor fietsers in Duitsland te verdiepen want je weet maar nooit wat er kan gebeuren.

#8: Verschillen in de supermarkt

Als het op eetgewoontes aankomt zijn er best wat verschillen tussen Nederland en Duitsland. Het meeste valt me altijd op dat het brood in Berlijn veel zwaarder is als in Nederland. Het lekkere luchtige brood van de bakker in Nederland hebben ze in Duitsland niet. Enkele andere verschillen in de supermarkt:

  • Minder keus bij de soorten zoet broodbeleg
  • Beperkte hoeveelheid vleessoorten (Geen dingen als Slavink, Boomstammetje, Grill-schijf)
  • Minder vaak acties voor kinderen (Flippo’s, Voetbalplaatjes, etc.)
  • Minder kant-en-klaar zakjes en pakjes (zoals Wereldgerechten)
  • Meer snoepsoorten in Nederland

#9: Auto rijden – Geen snelheidslimiet

Een mooi verschil met Nederland is voor veel Duitsers ook dat je lekker hard mag rijden op de snelweg. Bijna iedereen is weleens over de grens gegaan om het gaspedaal van de auto eens even lekker in te trappen. Waar je in Nederland overal een snelheidslimiet hebt, hebben grote delen van Duitsland geen limiet en mag je zo snel rijden als je wilt. Je moet er echter wel rekening mee houden dat er altijd iemand nog harder gaat, zoals Tom Hanks een keer prachtig beschreef in een Talkshow in de US.

Tom Hanks vertelt over zijn trip naar Duitsland
Tom Hanks vertelt over zijn trip naar Duitsland

#10: Regels – Minder hoge boetes

De eerste keer dat ik een boete had voor verkeerd parkeren in Berlijn, was ik enorm opgelucht toen ik zag dat ik slechts 15 Euro moest betalen. In Nederland liggen de boetes een stuk hoger dan in Duitsland. Naast parkeren is dit ook het geval voor snelheidsovertredingen. Hieronder heb ik de verschillen tussen Nederland en Duitsland op een rijtje gezet:

OvertredingBoete in NederlandBoete in Duitsland
Tot 10 km/h24-72€10€
11-15 km/h86-133€20€
16-20 km/h128-191€30€
21-25 km/h181-256€70€

Vergeet niet dat er voor Nederlanders nog wel administratieve kosten bijkomen aangezien de boete naar Nederland gestuurd moet worden. Al met al is hierboven duidelijk te zien dat de boetes in Nederland vele malen hoger liggen dan in Duitsland.

#11: Auto Rijden – Winterbanden verplicht

Zijn ze in Duitsland minder streng rondom boetes en snelheidslimieten, met betrekking tot winterbanden zijn ze niet flexibel. Waar je in Nederland niet verplicht bent om met winterbanden te rijden, mag je in Duitsland in de winter zonder winterbanden de weg niet op en loop je kans op een boete. De boete bedraagt tussen de 80-100 Euro dus het is zeker de moeite waard om je banden voor elkaar te hebben als je naar Duitsland gaat.

Er staan in Berlijn genoeg mooie auto's te koop op straat (© Finanztip.de)
Er staan in Berlijn genoeg mooie auto’s te koop op straat (© Finanztip.de)

#12: Cultuur – De Engelse taal

Een erg positief punt van ons Nederlanders is dat we veel andere talen spreken. We staan overal ter wereld bekend als een land waar iedereen perfect Engels spreekt en waar we meestal ook nog een klein beetje Duits of Frans spreken. Berlijn zelf is een toeristische stad waar veel Engels gesproken wordt maar dat is lang niet overal in Duitsland het geval. Wel moeten we vaststellen dat de huidige generatie een stuk beter Engels spreekt dan de vorige generaties. Dit verschil zal daarom hopelijk langzaam minder worden.

#13: Meer dan een jaar Zwangerschapsverlof!

Wat je in mijn Engelse artikel over kinderen krijgen in Berlijn al kon lezen is dat er best wat verschillen tussen Nederland en Duitsland zijn als het om kinderen krijgen gaat. De bijzonderste is waarschijnlijk dat je in Duitsland als ouders 14 maanden zwangerschapsverlof mag verdelen. In Nederland ligt dit ongeveer 75% lager.

#14: Nasynchroniseren van films

Een reden voor het verschil in beheersing van de Engelse taal komt voor uit het feit dat ze in Duitsland eigenlijk altijd films van synchronisatie voorzien. Voor 85 Miljoen mensen is het toch wel de moeite om een film te vertalen maar dit heeft automatisch een negatieve invloed op het leren van de Engelse taal. Persoonlijk kijk ik films het liefst in het Engels omdat het nog steeds heel vreemd is om Chandler van Friends of Brad Pitt in Snatch in het Duits te horen praten. In Duitsland zijn ze echter niet anders gewend en vinden de Engelse stemmen vreemd klinken. Hieronder twee films die in Berlijn opgenomen zijn.

Hollywood movies die in Berlijn opgenomen zijn
Hollywood movies die in Berlijn opgenomen zijn

#15: Verschil in Humor

Een iets subjectiever verschil tussen Nederland en Duitsland is toch wel dat de Duitsers een andere soort humor hebben. Ook dit verschil is door de jaren heen wel wat minder geworden maar de sarcastische, donkere humor die veel Nederlanders hebben komt niet altijd even goed aan in Duitsland. Pas dus, zeker op je werk, wel even op voordat een harde grap maakt.

Er zijn zeker wel Duitsers met Humor (© Notes in Berlin)
Er zijn zeker wel Duitsers met Humor (© Notes in Berlin)

#16: Gewoonte – Proosten bij elk drankje

Een gezellige gewoonte maar ook een verschil met Nederland (zover ik weet) is dat er in Duitsland bij elk drankje opnieuw geproost wordt. Best een leuk natuurlijk maar ik moest daar zelf in het begin wel eventjes aan wennen. En ze drinken hier trouwens ook en stuk meer shotjes dan wij in Nederland.

Holi Festival Berlin Green Beer
Een groen biertje op het Holi Festival in Berlijn

#17: Minder flirten in een club

Wat ik vooral tijdens de vele feestjes en open-airs in Berlijn heb meegemaakt is dat er best weinig geflirt word. Waar je in Nederland erg veel oogcontact hebt met het andere geslacht, zijn ze hier toch wat meer op de muziek en op vrienden gericht. Dit verschil tussen Nederland en Duitsland is wel grote in techno clubs dan in pop-clubs maar evengoed is het aanwezig.

#18: Politiek – Een ander systeem

Het politieke systeem bij onze oosterburen zit anders in elkaar dan in Nederland. Duitsland is een Federale staat die bestaat uit 16 verschillende deelstaten. Deze staten hebben allemaal bevoegdheden op veel gebieden maar toch is er ook nog een centrale overheid die de landelijke beslissingen neemt. Duitsland heeft geen Koning(in) maar een Bondskanselier die  als persoon de meeste macht heeft in het land. Maar aangezien dit verder geen politieke blog is, nodig ik je uit om een kijkje te nemen op Wikipedia als je meer wilt weten over het politieke systeem van Duitsland.

#19: Gemixte Biersoorten

In Nederland is de radler intussen ook een heel geliefd drankje maar in Duitsland hebben ze het mixen met bier uitgevonden. Hier heb je Radler, Alster, Diesel (Bier met Sprite, Fanta en Cola) bijvoorbeeld bijna altijd op de kaart staan. Daarnaast zijn er zelfs biermerken waar je speciale cupjes met siroop doorheen kunt doen. Je kunt al deze soorten trouwens proberen op het internationale bierfestival in Berlijn. Ze mixen hier trouwens ook vaak sapjes met elkaar. Zo kijkt er niemand raar op als je een Kiba (Kirsch-Bananen-Saft) bestelt. De verschillende soorten bier zijn trouwens een geweldige kadotip voor een Berlijn-liefhebber.

Berliner Kindl with cups (© about-drinks.com)
Berliner Kindl with cups (© about-drinks.com)

#20: Flaschensammler

Waar je in het begin in Berlijn ook wel even aan moet wennen zijn de zogenoemde Flaschensammler. Dit zijn mensen die lege flessen op straat verzamelen om het statiegeld terug te brengen naar de supermarkt. Je moet dus ook niet raar opkijken als iemand je in het park vraagt of ze je lege flessen mee mogen nemen. Vaak hebben deze mensen het niet te breed dus persoonlijk geef ik ze mijn flesjes altijd met alle liefde mee.

Mocht je zelf nog een leuk verschil tussen Nederland en Duitsland hebben die we niet in dit artikel gezet hebben, schrijf hem dan even in de comments.

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.