De verschillen tussen Nederland en Duitsland

Ook al zijn Nederland en Duitsland buren op de landkaart, toch zijn er best veel verschillen te vinden tussen de twee landen. Vlak over de grens zullen deze verschillen zich beperken tot de taal maar hoe verder naar het Oosten van Duitsland, hoe groter de verschillen zichtbaar worden. Berlijn ligt tegen de Poolse grens aan en na twee jaar woonachtig te zijn leek het me leuk eens een artikel te schrijven over de grootste verschillen tussen Nederland en Duitsland/Berlijn.

Politiek

Het politieke systeem bij onze oosterburen zit anders in elkaar dan in Nederland. Duitsland is een Federale staat die bestaat uit 16 verschillende deelstaten. Deze staten hebben allemaal bevoegdheden op veel gebieden maar toch is er ook nog een centrale overheid die de landelijke beslissingen neemt. Duitsland heeft geen Koning(in) en Angela Merkel is als Bondskanselier de  persoon met de meeste macht in het land. Maar aangezien dit verder geen politiek blog is, nodig ik je uit om een kijkje te nemen op Wikipedia als je meer wilt weten over het politieke systeem van Duitsland.

Beleefdheden

Een bekend verschil tussen Nederland en Duitsland blijft dat de Duitsers iets afstandelijker en zakelijker zijn. Wij Nederlanders zijn vrij direct en stellen ook snel een persoonlijke vraag of kiezen er automatisch voor om te tutoyeren. In Duitsland is dat niet zo snel het geval. Al veranderen de tijden ook bij onze oosterburen, toch is het altijd verstandig om in Duitsland (erg) beleefd te zijn en iedereen met “Sie” aan te spreken.

Duitse-cultuur
Cultuurverschil Nederland en Duitsland (© beta.kennispunt.eu)

Prijsverschil

Nederland is op veel gebieden een duurder land dan Duitsland. Sommige Nederlanders kiezen er bewust voor om over de grens te gaan wonen omdat daar de huizenprijzen gunstiger zijn dan in Nederland. Daarnaast is de benzine bij onze oosterburen ook een stuk voordeliger (ongeveer 20 cent per liter). In de supermarkt is het verschil iets minder groot maar in de restaurants in Berlijn zijn wel weer veel goedkoper dan in Nederland: Waar je in Berlijn gemiddeld tussen 5 en 8 Euro voor een hoofdgerecht betaald zit je in Utrecht of Amsterdam toch al snel rond de 15 Euro (uitzonderingen daargelaten).

Regeltjes

Nederland wordt vaak gezien als een land waar alles mag en alles kan. Het is het land waar je mag blowen en het land waar iedereen mag roepen wat hij/zij wil, zelfs op televisie (video Hans Teeuwen). Maar toch zijn er in Duitsland ook wel dingen toegestaan waar we in Nederland moeilijk over doen en één van de opvallendste is het drinken op straat. In veel steden in Duitsland (waaronder Berlijn) mag op straat alcohol gedronken worden. Dit brengt veel gezellige voordelen met zich mee (maar ook veel rotzooi).

ch-autoraser-540x304Ook in de Metro mag gewoon gedronken worden! (© bz-berlin.de)

Auto rijden

Een mooi regeltje wat in Duitsland ook toegestaan is, is hard rijden. Bijna iedereen is weleens over de grens gegaan om het gaspedaal van de auto eens even lekker in te trappen. Waar je in Nederland overal een snelheidslimiet hebt, zijn grote delen van Duitsland onbegrenst. Je kunt dus zo hard rijden als je wilt. Je moet er echter wel rekening mee houden dat er altijd iemand nog harder gaat, zoals Tom Hanks een keer prachtig uitlegde.

Tom-Hanks-in-der-David-Letterman-Show-474x316-fadbb58e0c293ca3Tom Hanks vertelt over zijn trip naar Duitsland

Naast het snelheidslimiet (of beter het ontbreken daarvan) zijn er in Duitsland ook strenge regels rondom winterbanden. Waar je in Nederland niet verplicht bent om met winterbanden te rijden, mag je in Duitsland zonder winterbanden de weg niet op en loop je kans op een boete. De ANWB geeft aan dat de boete 40€ bedraagt. Wanneer je dus van plan bent om in de wintermaanden in Duitsland auto te rijden, is het aan te raden om winterbanden aan te schaffen.

Taal + Synchronisatie

Een erg positief punt van onze lieve Nederlandse inwoners is onze spraakbeheersing. We staan overal ter wereld bekend als een land waar iedereen perfect Engels spreekt en waar we meestal ook nog een klein beetje Duits of Frans spreken. Berlijn zelf is een toeristische stad waar veel Engels gesproken wordt maar dat is lang niet overal in Duitsland het geval. Wel moeten we vaststellen dat de huidige generatie een stuk beter Engels spreekt dan de vorige generaties. Dit verschil zal daarom hopelijk langzaam minder worden, maar zolang ze in Duitsland films blijven nasynchroniseren denk ik dat er altijd een verschil zal blijven staan. Het is trouwens erg vreemd om Chandler in Friends Duits te zien praten.

Al met al zijn er tussen Nederland en Duitsland nog veel verschillen te bedenken en ik denk dat er ook nog weleens een vervolg op dit artikel zou kunnen komen. Als je wilt weten hoe Duits jij bent kun je trouwens op de website De Ondernemer een soort inburgertingstest doen. Mocht je suggesties hebben, laat rustig even een reactie achter!

Tags : Typisch Duits

The author: Job

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.
Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Win tickets voor festivals & feestjes!

Volg ons op Instagram en doe mee aan onze maandelijkse giveaways!