Dit artikel is slechts een verslag van Festival of Lights. Als je meer informatie over het festival van dit jaar wilt lezen, kun je het beste dit artikel lezen.

Het leven in een grote stad heeft verschillende voordelen. Naast de vele clubs, attracties en andere mogelijkheden wordt er ook nog regelmatig een festival of evenement georganiseerd. Na het Bierfestival en Karnaval der Kulturen is het deze maand tijd voor het Festival of Lights.

Berlijn in een ander (dag)licht

Elk jaar in de maand oktober vindt in Berlijn het Festival of Lights plaats. Het licht-festival is over de hele wereld bekend en trekt vele bezoekers naar Berlijn. Het festival zet de attracties in de binnenstad in het zonnetje door ze op spectaculaire wijze te verlichten. Brandenburger Tor, Reichstag, Potsdammer Platz en meerdere bekende plaatsen in Berlijn zijn in de avonduren een trekpleister voor fotografen en liefhebbers.

[row][column width=”50%”]alexanderplatz festival of lights[/column][column width=”50%”]Fernsehturm Alexanderplatz festival of lights[/column][/row]Alexanderplatz & Fernsehturm (klik om te vergroten)

De achtste editie

Het grote brein achter het Festival of Lights is een vrouw met de naam Birgit Zander. In 2005 bedacht ze, samen met haar onderneming, het concept van het lichtfestival. Birgit is een echte `Berliner´ en wilde een evenement naar haar eigen stad brengen waarbij de stad in een show getransformeerd zou worden en de gebouwen de sterren zouden vertegenwoordigen. Haar missie is geslaagd want sinds 2005 heeft ze al zeven succesvolle edities mogen organiseren.

“Light is life, light is energy, light is able to speak all languages of the world and light connects people” (Birgit Zander, organisator van Festival of Lights)

Het programma van Festival of Lights

Op de website van Festival of Lights is een duidelijke lijst weergegeven van de objecten die verlicht zullen gaan worden tussen 10 en 21 oktober van dit jaar. De lijst bevat maar liefst 68 namen, waaronder gemeentehuizen, treinstations, toeristische attracties en flatgebouwen. Doordat de lijst ook postcodes en adressen bevat, leent het zich perfect om te bekijken welke lichtshows in uw omgeving te bezichtigen zijn.

Mijn persoonlijke ervaring met het Festival of Lights kan ik (tot nu toe) alleen maar geven met betrekking tot Alexanderplatz en de Berlijnse Dom. De Fernsehturm was zeker de moeite waard, maar zoals de foto’s laten zien was de Berlijnse Dom nog een tikkeltje spectaculairder. Steeds maar werd er een indrukwekkende projectie op het gebouw weergegeven. Het is echt een aanrader om op het gras plaats te nemen en te genieten van de verschillende ontwerpen. Bijkomend voordeel was ook dat de zogenoemde Wachter der Zeit aanwezig waren bij de Berlijnse Dom.

Wachter der Zeit

Tijden het Festival of Lights is overal in de stad wat te beleven. Echter, de plek waar de zogenoemde `Wachter der Zeit´ staan is nog net even iets drukker. Deze vier monnik-achtige figuren verplaatsen zich tijdens het festival door de stad en geven de perfecte mogelijkheid om je foto’s nog net even wat specialer te maken.

Op zijn website schrijft de ontwerper, Manfred Kielnhofer, hoe deze Tijdbewakers in vroegere tijden gevreesd werden. Zij waren degene die de daden van mensen beoordeelden en bepaalden of mensen goed of slecht waren. Onverwacht en onaangekondigd kunnen ze tot op de dag van vandaag in onze wereld verschijnen en hun oordeel over ons vellen. Lees meer over het verhaal van de Warter der Zeit op de website van Manfred Kielnhofer.

[row][column width=”50%”]Wachter der zeit berlijn 2012[/column][column width=”50%”]Berlin Festival of Light Fernsehturm[/column][/row]De wachter der zeit en de Fernsehturm van veraf

Internationale toekomst?

Festival of Lights is tot dusverre alleen in Berlijn georganiseerd. Er is echter genoeg ambitie binnen het team van Birgit Zander om ook in andere steden het concept uit te breiden. Op de officiële website wordt aangegeven dat het concept door andere steden `te koop´ is. Misschien iets voor Eindhoven, onze eigen stad van het licht.

Zoals al aangegeven, is het Festival of Lights tot 21 oktober te bezichtigen. Elke avond vanaf een uur of 19.00 kun je terecht bij de verschillende gebouwen die door de stad verspreid zijn. Alles is kostenloos en echt de moeite waard. Het is romantisch, inspirerend en ook zeker een beetje verlichtend.

[row][column width=”50%”]Berlijnse Dom Festival of lights[/column][column width=”50%”]Berlijnse Dom Festival of lights[/column][/row]De Berlijnse om tijdens Festival of Lights 2012

Update 20.10.2012: Brandenburger Tor en Potsdammer Platz

Later in de week heb ik nog de mogelijkheid gezien om de Brandenburger Tor en Potsdammer Platz te bezichtigen. Beiden waren zeker de moeite waard maar mijn favoriet blijft de Berlijnse Dom. De Brandenburger Tor is kleurrijk en ziet er geweldig uit, maar veranderd naar mijn mening te weinig om de concurrentiestrijd met de Dom te winnen. Potsdammer Platz is daarentegen wel heel spectaculair en daar is ook veel beweging terug te zien. Oordeel zelf naar aanleiding van de foto’s hieronder:

Brandenburger Tor Festival of LightsBrandenburger Tor tijdens het Festival of Lights

Potsdammer Platz Festival of Lights (Copyright Enjoy-berlin.nl)Ook op Potsdammer Platz was veel te beleven

Hieronder is een kaartje te zien van alle plaatsen waar het Festival of Lights te vinden is:

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.