We hebben er lang op moeten wachten maar de laatste weken begint dan eindelijk ook in Berlijn het zonnetje door te komen. De mensen worden vrolijker, de kleurrijke kleding komt weer uit de kast en ook de stad zelf leeft weer helemaal op. Daarnaast is het heerlijk dat je in de zomer vele wateractiviteiten kunt ondernemen (neem bijvoorbeeld Stand-Up Paddling of een het huren van een vlot). Maar waar wij ons aan het einde van de winter altijd het meest op verheugen zijn de vele open-airs in Berlijn. In dit artikel richten we ons volledig op deze outdoor-feestjes in de zomer van 2019.

Club of open-air?

Elk weekend is er wel een mooi feestje in Berlijn te vinden. De clubs bieden vaak een hele sterke line-up voor een redelijke prijs en de openingstijden maken het mogelijk om het hele weekend lang te feesten. Toch gaat er uiteindelijk niets boven de combinatie van frisse buitenlucht en muziek die je op de verschillende open-airs in Berlijn tegenkomt. Open-airs hebben zo hun voordelen en één daarvan is vaak de prijs: Open-airs in Berlijn kosten vaak niets of slechts een paar euro en met een beetje geluk kun je je eigen drank nog meenemen ook. Daarnaast blijft het heerlijk om overdag te feesten en nog meer van de zon en het weekend te kunnen genieten.

Open Air Arena Badeschiff
Open Air bij het Badeschiff (© berliner-zeitung.de)

Beste open-airs in Berlijn

Ondanks het feit dat best veel clubs in Berlijn een grote tuin hebben en dus eigenlijk ook een soort open-air feestjes aanbieden richten we ons in dit artikel voornamelijk op de “echte” open-air locaties in Berlijn: Deze zijn vooral overdag te bezoeken en deze feestjes worden georganiseerd op locaties die in de winter gesloten blijven. Er zijn elke week spontane open-airs in Berlijn te vinden maar hierop kunnen we ons in dit artikel jammer genoeg niet richten, aangezien ze pas kort van tevoren bekend gemaakt worden. Als je naar zulke outdoor-feestjes op zoek bent moet je de laatste alinea van dit artikel met behulpzame websites even lezen.

Vanzelfsprekend zijn suggesties en tips welkom! Heb je een gave open-air in Berlijn bezocht, laat het ons weten.

Scroll lekker naar beneden om alle open-airs stuk voor stuk te bekijken of klik op één van de volgende links.


1. ELSE

ELSE is het kleine outdoor-zusje van de Wilden Renate. In de zomer van 2013 is deze open-air locatie in Berlijn tot leven geroepen en sindsdien niet meer weg te denken uit de open-air scene van Berlijn. De outdoor-locatie is te vinden op slechts een paar honderd meter van de deur van de Wilden Renate. Het enige wat je moet doen is over de Elsenbrücke richting Treptower Park lopen en dan zie je ELSE aan de linkerkant. Je kunt de open-air herkennen aan de bijzondere ingang: Die ziet er namelijk uit als een grote openstaande mond. Zoals je hieronder op de afbeeldingen kunt zien is de ELSE op een creatieve manier ingericht en kun je heerlijk in de open lucht dansen en genieten van de zomer in 2019.

De Berlijnse Open-Air ELSE (© https://www.facebook.com/elseklub)
De Berlijnse Open-Air ELSE (© https://www.facebook.com/elseklub)

Je kunt ELSE het beste bereiken vanaf station Treptower Park maar ook vanaf Ostkreuz is deze Berlijnse open-air prima met de benenwagen te bereiken. Na afloop kun je ook nog gemakkelijk naar dichtbij gelegen clubs als de Wilde Renate, About:Blank of de Watergate.

De verschillende open-airs in deze lijst zijn allemaal een bezoekje waard maar wij verwachten van ELSE in 2019 wederom erg veel. De mix van een goede locatie, een knallende muziekinstallatie en de creatieve setting moet ook deze zomer voor veel mooie feestjes gaan zorgen. Wanneer je deze locatie wilt volgen kun je het beste de facebook-site in de gaten houden.

Naam: ELSE
Adres: An den Treptowers 10
Openbaar vervoer: S-Bahn Ostkreuz of Treptower Park
Entree: Meestal tussen 5-10 Euro
Regelmaat: Wekelijks op zondag
Website: ELSE


2. IPSE [ipsə]

Een berlijnse open-air waar ook deze zomer (2019) weer veel te doen zal zijn is de IPSE (of [ipsə]). Deze club is gelegen in de buurt van één van de meest bruisende buurten van Berlijn: Schlesisches Tor. Hier kun je een groot aantal leuke kroegen vinden en ook één van de bekendste burgers in Berlijn, de Burgemeister, zit direct op deze kruising.

De IPSE hoort bij het zogenoemde Freischwimmer en ligt op loopafstand van het Badeschiff (zie nummer 5 in deze lijst met open-airs in Berlijn). De locatie is alleen in het weekend geopend en ligt direct aan het water van de Spree. In de IPSE spelen voornamelijk lokale DJs en mede daarom is de entree meestal heel acceptabel.

IPSE open Air
IPSE aan de Spree (© theclubmap.com)

Zoals hierboven aangegeven zullen er vooral in het weekend veel feestjes in IPSE georganiseerd worden. Maar ook rond Herrentag, Karnaval der Kulturen en Pinksteren kun je hier terecht voor toffe open-airs. Wanneer je het programma van de IPSE zelf in de gaten wilt houden kun je het beste hun Facebook-pagina in de gaten houden (zie hieronder).

Naam: IPSE
Adres: Vor dem Schlesischen Tor 2
Openbaar vervoer: Schlesisches Tor
Entree: Afhankelijk van het event (tussen 3 en 15 Euro)
Regelmaat: Wekelijks in het weekend
Website: Facebook-Pagina

  


3. Klunkerkranich

Ook in Neukölln kun je in de buitenlucht genieten van muziek. Een zeer populaire open-air locatie is bekend onder de naam Klunkerkranich. Deze open-air locatie in Berlijn is vooral zo bijzonder omdat je een geweldig uitzicht over de stad hebt. De bar/lounge/open-air is namelijk gevestigd op het dak van een winkelcentrum. Precies daarom is deze locatie niet zo makkelijk vanaf de straat te herkennen: Je moet de ingang van het postkantoor nemen om de hoek bij het station U-Bahnhof Rathaus Neukölln. Als je het niet kunt vinden kun je het daar bij het station altijd even vragen en dan helpt iemand je wel verder.

Klunkerkranich Open Air Berlin
Klunkerkranich in Neukölln (© klunkerkranich.org)

Klunkerkranich is een mix tussen een club, een lounge, een strandbar en een restaurant. Een perfecte plek om heerlijk van de zomer van 2019 te genieten en daarbij ook nog enkele danspasjes te wagen. Het programma van Klunkerkranich kun je op hun website vinden (zie onder). De entree van deze open-air locatie verschilt nogal: Heel regelmatig kun je gratis naar binnen lopen maar er zijn ook feestjes waarvoor je moet betalen.

Het is zeker aan te raden om gewoon een keer overdag een drankje te gaan doen in de Klunkerkranich. Het uitzicht is geweldig en als het gezellig is blijf je gewoon hangen totdat de feestjes beginnen.

Naam: Klunkerkranich
Adres: Parkdeck der Neukölln Arcaden
Openbaar vervoer: U-Bahn Rathaus Neukölln
Entree: Meestal tussen 0 en 5 Euro
Regelmaat: Onregelmatig (zie website)
Website: Klunkerkranich


4. Badeschiff & Arena Club

Zoals de foto hieronder laat zien is het Badeschiff één van de tofste locaties voor een open-air in Berlijn. Het zwembad, die dus letterlijk in de Spree gelegen is, is dagelijks vanaf 08.00 geopend voor zwemliefhebbers. Maar gelukkig wordt deze locatie ook regelmatig gebruikt voor een lekkere open-air. Het Badeschiff is onderdeel van de Arena Club die direct bij het zwembad te vinden is. Dit brengt het fijne voordeel met zich mee dat je, ook wanneer het al te donker en koud geworden is om nog buiten te feesten, nog altijd verder kunt feesten in de Arena Club.

Open Air Arena Badeschiff
Open Air bij het Badeschiff (© berliner-zeitung.de)

Wanneer je op zoek bent naar een leuke open-air in Berlijn kun je de feestjes bij het Badeschiff zeker in de gaten houden. De entree varieert tussen de verschillende events maar ligt meestal niet veel hoger dan 10 Euro. Aangezien je soms dus ook nog bij de Arena Club terecht kunt is deze prijs heel redelijk te noemen. Kijk even op het programma op de website hieronder als je meer wilt weten over outdoor-feestjes bij Badeschiff.

Naam: Badeschiff / Arena Club
Adres
: Eichenstraße 4
Openbaar vervoer: Schlesisches Tor
Entree: +/- 10 Euro
Regelmaat: Onregelmatig (check website)
Website: Website Arena

 
[AdSense-A]
 


5. Rummelsburg

De open-air festivals in Rummelsburg zijn intussen erg populair in Berlijn. Helaas vinden ze maar een paar keer per zomer plaats, maar wanneer ze georganiseerd worden zijn ze dusdanig indrukwekkend dat er nog lang over zal worden nagepraat. Rummelsburg ligt in het oosten van Berlijn en ligt daardoor iets minder centraal als open-air-locaties als ELSE Club of Badeschiff. Maar gelukkig is ook deze locatie met het openbaar vervoer prima te bereiken: Wanneer je uitstapt bij de tramhalte Köpenicker Chaussee of Blockdammweg kun je de menigte volgen die op weg is naar deze open-air in Berlijn.

Rummelsberg open air
Een van de festivals in Rummelsburg (© www.woodyphotografix.com)

Op de Rummelsburg website kun je zien dat deze open-air in Berlijn een partner is van het label Stil vor Talent. In de Party-Agenda zie je regelmatig goede artiesten langskomen die aangesloten zijn bij dit label. Voorbeelden hiervan zijn Oliver Koletzki, Illesnoise, Animal Trainer, Niconé en vele anderen. Ook deze zomer staan er weer meerdere toffe open-airs in Rummelsburg op de planning, check de website voor de exacte locaties.

Het enige nadeel van Rummelsberg vind ik persoonlijk dat je vooraf tickets moet bestellen. Dit neemt wel een beetje van de charme van de open-airs weg en je moet dus ook duimen dat het goed weer zal zijn als je tickets gekocht hebt. Toch sta je bij Rummelsburg heerlijk met je voetjes in het zand, zijn er eigenlijk altijd twee “dancefloors” open en kun je genieten van grote DJs.

Naam: Rummelsburg
Adres
: Rummelsburger Landstraße 2-12
Openbaar vervoer: station Köpenicker Chaussee
Entree: Afhankelijk van het feestje (meestal 15-20 Euro)
Regelmaat: Onregelmatig (check website)
Website: Rummelsburg Website


6. Clubs in Berlijn met een open-air gedeelte

Naast de bovenstaande locaties voor een leuke open-air in Berlijn, kun je ook bij vele clubs voor mooie outdoor-feestjes terecht. Een groot gedeelte van de clubs in Berlijn heeft een buitenterrein (lees: tuin) waar in de zomer van 2019 gefeest kan gaan worden. Wanneer er dus geen speciale open-air georganiseerd wordt, kun je ook gewoon je weekend doorbrengen in één van de vele clubs in Berlijn.

About Blank Homopatik
About Blank Tuinfeest (Homopatik)

Omdat de clubs in Berlijn vaak meerdere dagen achter elkaar open zijn, kun je overdag ook in bovenstaande clubs terecht. Daardoor krijgt een donkere techno-club overdag opeens een fijn open-air sfeertje. Enkele voorbeelden van clubs met extreme openingstijden en een tuin zijn Wilde Renate, Sisyphos en About:Blank. Neem een kijkje op de websites van de clubs als je meer wilt weten over deze feestjes.

Naam: Vele clubs in Berlijn
Adres
: Afhankelijk van de club
Openbaar vervoer: Afhankelijk van de club
Entree: Meestal 10-15 Euro
Regelmaat: Wekelijks als het maar warm genoeg is
Websites: Sisyphos, Wilde Renate, About:Blank


Tip: Handige websites voor Open-Airs Berlijn

De locaties voor open-air feestjes in Berlijn die hierboven weergegeven worden zullen in de zomer van 2019 nog voor veel feestplezier zorgen. De bovenstaande open-air locaties zijn echter vaste locaties en er zijn in Berlijn ook regelmatig eenmalige, spontane locaties waar open-airs georganiseerd worden. Daarom is het voor elke Berlijnse open-air liefhebber aan te raden om de facebook sites Open-Air in Berlin en Open Airs Berlin te liken. Beide sites hebben enorm veel followers dus dit zegt wel iets over de populariteit van open-airs in Berlijn. Op deze Facebook-pagina’s komen regelmatig open-airs voorbij die binnen enkele dagen plaats zullen vinden en die op een impulsieve locatie georganiseerd gaan worden. Extra avontuurlijk dus!

open airs in Berlin Facebook

Facebook-Site Open Airs in Berlin (© image: Carolin Saage)

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

1 Comment

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.