Brandenburger Tor

Wanneer je in Berlijn bent moet je te allen tijde de Brandenburger Tor bezoeken. Niet alleen omdat het waarschijnlijk de meest bekenede bezienswaardigheid van Berlijn is maar ook omdat het heerlijk centraal gelegen is. Daardoor kan je gemakkelijk andere attracties als Checkpoint Charlie en de Joodse gedenkplaats bezoeken.

Wanneer je met je toeristische vrienden bij de Brandenburger Tor staat is het natuurlijk erg indrukwekkend als je ook wat meer over het verleden en de Poort zelf kan vertellen. Daarom hieronder wat informatie.

Brandenburger Tor Panorama BerlijnEen winterse namiddag in de buurt van de Brandenburger Tor

Erfenis van de oorlog

Na de oorlog lag Berlijn totaal in het puin. Van de 16 miljoen woningen in Duitsland zijn er naar schatting 5 Miljoen totaal verwoest. Naast de woningen is de helft van de scholen verwoest, bijna de helft (40%) van de verkeersinrichtingen en maar liefst 20% van de productiewerkplaatsen is er niet meer.

Een van de grote symbolen van de stad Berlijn was ook niet meer wat het voor de oorlog was. De tegenstanders van Duitsland probeerde dergelijke symbolen te vernielen om duidelijk te maken tot wat ze in staat waren.

De Brandenburger Poort

De Brandenburger Poort, zoals we het in Nederland uitspreken, heeft veel verschillende benamingen gekend. Voordat het Brandenburger Tor werd genoemd heette het ook nog Vredespoort en Zegepoort. De poort was slechts één van de achtien stadspoorten. Wel was de Brandenburger Tor verreweg de kostbaarste en de mooiste van allemaal. Dit is dan ook een goede reden dat de poort op dit moment nog altijd erg populair is bij eigen bevolking en toeristen.

Brandenburger Tor Festival of LightsBrandenburger Tor tijdens het jaarlijkste Festival of Light

Het Ontwerp

De bouw werd gerealiseerd tussen 1789 en 1791. Architect Carl Gotthard Langhans liet zich inspireren door antieke, Griekse voorbeelden. Op een gegeven moment kwamen er meerdere Griekse invloeden en werd Berlijn het “Athene aan de Spree” genoemd. Loop eens door Berlijn heen en laat je inspireren door de vele invloeden van uit Frankrijk, Italie en Griekenland.

De Quadriga

Bovenop de Brandenburger Tor staat de Quadriga, het symbool van de overwinning in de vrijheidsoorlogen. Quadriga staat voor vierspan en duidt dan ook op een met vier paarden bespannen renwagen. Grappig genoeg heeft Napoleon in 1807 een poging gedaan de Quadriga te stelen, deze is echter later weer terug gehaald door de Duitsers.

Brandenburger Tor bereiken

Om de Brandenburger Tor te bereiken kun je het makkelijkst met de trein reizen (zoals altijd in Berlijn). Er is zowel een U-bahn als een S-bahn station genaamd “Brandenburger Tor” waar je kan uitstappen en meteen je camera tevoorschijn kan toveren. Lekker gemakkelijk dus.

Het is wel aan te raden om eerst even te checken of er geen demonstraties of festiviteiten in de buurt zijn. Dit kan natuurlijk zowel positief als negatief bijdragen maar het is waarschijnlijk fijner om niet voor verrassingen te komen staan.

Winter Brandenburger Tor Een straatartiest voor de Brandenburger Tor

 

[google-map-v3 width=”450″ height=”300″ zoom=”13″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”nl” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Brandenburger Tor{}castle-2.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

 

The author: Job

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.
Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Win tickets voor festivals & feestjes!

Volg ons op Instagram en doe mee aan onze maandelijkse giveaways!