16 geweldige Duitse dance-festivals in 2018

Nederland is weer goed vertegenwoordigt op het gebied van dance-festivals in 2018. Festivals als Soenda, Mysteryland, Emporium en DGTL worden door bezoekers van overal bezocht en zijn ook over de grenzen bekend. Wanneer je echter niet genoeg kan krijgen van festivals, is het misschien een idee om eens één van de 16 Duitse dance-festivals in dit artikel te bezoeken.

Dance festivals in Duitsland

Duitsland is vijf keer zo groot als Nederland, dus het is geen grote verrassing dat er ook in 2018 weer heel wat meer dance-festivals te vinden zijn. Voor een dagfestival is Duitsland voor velen waarschijnlijk wat te ver rijden maar voor een weekend-festival kun je best een paar uurtjes in de auto zitten.2 Je kunt het dan zien als een weekendtrip met vrienden en de pret kan in de auto al beginnen (behalve voor de BOB misschien). Dat je wat meer geld kwijt bent aan benzine is niet erg want de entreeprijzen van de dance-festivals in Duitsland zijn een stuk lager dan in Nederland. Daarnaast is de line-ups van Duitse festivals ook nog eens bijzonder te noemen, aangezien je weer eens DJs te horen krijgt die misschien niet zo snel in Nederland te vinden zullen zijn. Duitsland heeft grote en talentvolle DJs als Fritz & Paul Kalkbrenner, Oliver Koletzki, Oliver Schories, Pan-Pot en Anja Schneider voortgebracht.

Melt Festival in Duitsland
Melt is één van de vele festivals in Duitsland in 2018 (© meltfestival.de)

Festivals in de buurt van Berlijn

Je kan het bezoek aan een dance-festival natuurlijk ook combineren met een trip naar een leuke stad als Berlijn. Een groot deel van de festivals in Duitsland vinden plaats in het oosten van het land en hier zijn de prijzen van tickets, drankjes en benzine ook lekker goedkoop. De top 16 weekend-festivals in Duitsland die hieronder volgen, zijn gemiddeld ongeveer 2 uur met de auto rijden vanaf Berlijn. Natuurlijk zijn de verschillende clubs en feestjes in Berlijn ook de moeite waard, maar er gaat niets boven een weekend vol muziek en gezelligheid op een camping met je vrienden.

Waarom een weekend-festival?

Nu kijk je misschien naar de prijzen in dit artikel en denk je: Voor dat geld kan ik ook meerdere dagfestivals bezoeken. Wat je echter niet moet vergeten is dat het plezier wat je hebt op een camping van een weekend-festival onbetaalbaar is. Samen met je vrienden wakker worden, het gezellige contact met je buren en op een klein gasbrandertje je geimproviseerde maaltijden klaarmaken: Het hoort er allemaal bij en maakt een weekend-festival net even leuker dan alle andere feestjes. Daarbij komt dat de prijzen hieronder enorm meevallen als je ze per dag berekent: De Duitse festivals in de buurt van Berlijn kosten omgerekend eigenlijk allemaal tussen de 20 en 50 euro per dag.

Wanneer je trouwens liever in ons kikkerlandje wilt blijven, kun je hier de Beste Nederlandse Festivals vinden.

Top 16 Duitse festivals in 2018

Hieronder volgt onze top 16 beste Duitse dance festivals in 2018. De festivals bieden allemaal gevarieerde muziekstijlen en het gaat in alle gevallen om weekend-festivals waar je meerdere dagen terecht kunt met je feestdrang. Aangezien festivals toch ook met smaak te maken hebben, heb ik bij alle Duitse festivals een korte motivatie weergegeven. Ook is het natuurlijk verstandig om de artiesten eens op te zoeken op websites als Youtube of Soundcloud. Aan het einde van het artikel heb ik de Duitse weekend-festivals in 2018 ook nog met elkaar vergeleken.

We mogen overigens gratis tickets weggeven voor Helene Beach Festival, Her Damit en Wurzel-Festival. Je kunt door de verschillende opties scrollen of hieronder meteen op de link van je favoriete festival klikken.

 

 

Fusion Festival 2018

Als je op het internet op zoek gaat naar de beste festivals ter wereld, zul je regelmatig het Duitse festival Fusion (ook wel Фузион) tegenkomen. Dit festival is absoluut één van de meest bijzondere festivals ter wereld. Al sinds 1997 wordt Fusion georganiseerd op een militaire basis in Lärz, op ongeveer 150km afstand van Berlijn. Er komen jaarlijks minimaal 60.000 bezoekers op dit dance-festival in Duitsland af en officieel duurt Fusion vier dagen lang. De populariteit van dit weekend-festival komt naar voren bij de kaartverkoop: Het dance-festival is eigenlijk altijd uitverkocht en je kunt niet zomaar kaarten bestellen maar moet ingeloot worden om bij dit Duitse festival aanwezig te mogen zijn.

Fusion-Festival
Wederom het beste festival in 2016: Fusion (© berlinopenairs.de)

Fusion is een festival wat graag anders wil zijn als de vele andere festivals in Duitsland. Dit komt terug bij de kaartverkoop maar merk je ook als je aanwezig bent. Het Fusion festival is alles behalve commercieel: De prijzen van eten en drinken zijn laag en je mag je eigen drankjes meenemen, zelfs als je het festivalterrein opgaat. De ticketprijzen zijn intussen niet meer zo goedkoop als vroeger (125€) maar Fusion duurt wel langer dan alle andere dance-festivals in deze lijst dus in verhouding valt er niets te klagen.

Line-Up later bekend
Zoals altijd zal de line-up van Fusion 2018 niet van tevoren bekend gemaakt worden. Dit is het beleid van Fusion en wordt de laatste jaren van enkele andere Duitse festivals opgevolgd (e.g. Feel Festival). Aangezien er vorige jaren altijd grote namen aanwezig waren (op de website van Fusion kun je alle edities vanaf 1997 bekijken) hoef je over het algemeen geen zorgen te maken. Wanneer je nog tickets wilt voor dit festival in Duitsland moet je goede connecties hebben want de registrering voor de verloting is al in December afgelopen. Wanneer je een volledig artikel over Fusion wilt lezen kun je op mijn andere blog Loudnoises.nl een kijkje nemen.

Waarom Fusion bezoeken? Er hangt bij Fusion een unieke sfeer die ik nog niet bij een ander festival heb meegemaakt. Alles mag en alles kan. Dit festival moet je een keer in je leven bezocht hebben.

Naam: Fusion Festival 2018 Adres: Am Flugplatz, 17248 Lärz Afstand vanaf Berlijn: 157 km Datum: 27 Juni tot 1 Juli 2018 Prijs: 125€ Website: www.fusion-festival.de Muziekstijlen: Electro, Techno, House Aantal dagen: Officieel 4 dagen Line-up Fusion: Line-Up pas op het festival bekend

Fusion-logo

 

 

2. Feel Festival 2018

Een festival in Duitsland wat dit jaar voor de zesde keer georganiseerd zal worden is het Feel festival. Dit dance-festival wordt aan de Bergheider See georganiseerd, een meer ongeveer 130km zuidelijk van Berlijn. De reden dat Feel Festival hoog in deze lijst staat heeft voornamelijk met de heerlijke locatie te maken. Je kunt namelijk direct aan het strand kamperen en het is natuurlijk heerlijk om elke ochtend je tentje open te doen en meteen een verfrissende duik in het water te kunnen nemen. De line-up van het Feel Festival 2018 zal ook dit jaar nog niet vooraf bekend gemaakt worden. De organisatie wil niet dat mensen dit festival alleen voor headliners bezoeken maar vooral het gehele concept zien zitten. Om je toch een idee te geven: De afgelopen jaren waren namen als Sascha Braemer, HVOB, Claptone, Monkey Safari en Lexer aanwezig. Ook is er één podium waar bands optreden dus je zult genoeg afwisselende muziek vinden.

Feel Festival 2016 Strand
Lekker op het strand dansen: Feel Festival (© Enjoy-berlin.nl)

Snelgroeiend Duits Festival
Zelf ben ik de laatste drie jaren ook bij het Feel Festival aanwezig geweest. In mijn review van Feel 2016 kun je lezen hoe ik het festival toen ervaren heb. In dat artikel schreef ik al dat het festival erg snel groeit en daardoor ook een stukje van de charme verloren gaat. Dit heeft zich vorig jaar doorgezet doordat het bezoekersaantal nogmaals verdubbeld is. Toch is het zeker nog de moeite om naar het Feel Festival 2018 te gaan omdat het volledige pakket wat je aangeboden krijgt gewoon heel gaaf is.

De ticketprijzen zijn net als het bezoekersaantal gestegen in de laatste jaren. Op dit moment zijn er nog normale tickets voor 119 Euro per stuk te koop maar ik verwacht dat die ook snel uitverkocht zullen zijn. Ook al is de prijs gestegen, toch kun je niet klagen over 3 volle dagen muziek en kamperen voor 40 Euro per nacht.

Waarom Feel Festival bezoeken? Vooral omdat je direct aan het water kan kamperen, overdag kun je heerlijk chillen totdat je weer zin hebt om te gaan dansen bij leuke bands en talentvolle DJs.

Naam: Feel Festival 2018 Adres: Bergheider See Afstand vanaf Berlijn: 127 km Datum: 5-9 Juli 2018 Prijs met kamperen: 119€ Website: www.feel-festival.de Muziekstijlen: Bands, Electro, House Aantal dagen: 3 Line-up Feel Festival: Line-Up pas op het festival bekend

Feel festival 2017 Logo

 
 

3. Nation of Gondwana

Een festival wat over de Duitse grens waarschijnlijk wat minder bekend is, is Nation of Gondwana. Toch wordt dit weekend-festival al sinds 1995 georganiseerd en is het eigenlijk altijd een groot succes geweest. Persoonlijk vind ik het heel gaaf dat de organisatie van dit festival bewust kiest om niet zo groot als vele andere Duitse festivals te willen worden. Nation of Gondwana heeft definitief het potentieel en daarom betekent het dus dat er voor kwaliteit in plaats van geld gekozen wordt. Zoals je je voor kunt stellen is de atmosfeer op dit intiemere festival altijd top. Daarbij is het natuurlijk heerlijk dat het festival slechts op 60km afstand van Berlijn ligt.

Nations of Gondwana
Een goede sfeerimpressie van het Duitse festival Nation of Gondwana (© facebook.com/pyonen/)

Nation of Gondwana wil naast een perfect sfeer ook veel meer aanbieden als alleen maar muziek. Er zijn creatieve optredens, workshops en veel andere activiteiten te ondernemen. Op de website (zie onder) kun je meer foto’s van dit Duitse weekend-festival vinden, dat zal je ook wel een beetje een indruk geven waar dit festival voor staat. Een klein nadeel van dit festival is, dat het officiele programma slechts twee dagen is. Je kunt echter wel langer op de camping terecht.

Stevige Techno
Qua line-up moet je bij Nation of Gondwana een beetje denken aan de muziek die je ook vaak in Berlijnse Clubs te horen krijgt. Stevige techno zal genoeg te horen zijn maar ik verwacht ook voldoende house en electro. Al richt dit Duitse festival zich niet persé op hele grote namen, toch hebben er al veel bijzondere DJs als Job Jobse, Mano le Tough en Sven Dohse opgetreden.

Waarom Nation of Gondwana bezoeken? Een goede sfeer, een toplocatie en een organisatie die het kwaliteit op de eerste plek zet.

Naam: Nation of Gondwana Adres: Zur Kiesgrübe, Grünefeld Afstand vanaf Berlijn: 60 km Datum: 20 en 22 Juli 2018 Prijs met kamperen: 113€ Website: www.pyonen.de Muziekstijlen: Techno & House Aantal dagen: 2 Artiesten: Der Dritte Raum, HOSH, Monika Kruse, Sven Dohse en meer
Logo Nations of Gondwana

 

 

4. Melt Festival

Een Duits dance-festival wat al sinds 1997 van de partij is en elk jaar een geweldig succes is, is het Melt-festival. Dit festival wordt georganiseerd in het Ferropolis, wat ook wel bekend staat als de Stad van ijzer. Het Ferropolis was vroeger een kolenmijn en kan het beste beschreven worden als een soort eiland waarop nog steeds veel gigantische machines aanwezig zijn. Dat klinkt misschien niet direct aantrekkelijk, maar deze machines geven Melt een unieke stijl. Zoals vele andere Duitse festivals is rondom het festival water, daardoor kun je tijdens het feesten ook rustig even een duik nemen. Aangezien Melt in Juli plaats gaat vinden, is dat zeker geen overbodige luxe. Het Ferropolis is zeker één van de gaafste festival-locaties in Duitsland.

Melt FestivalHet Melt Festival in Duitsland (© facebook.com/meltfestival)

Naast de geweldige locatie is ook de line-up van Melt erg goed te noemen. In 2018 zullen wederom veel grote namen aanwezig zijn. Enkele voorbeelden zijn The XX, The Black Madonna, Jon Hopkins, Ben Klock, AndHim en daarnaast zullen de komende weken nog nieuwe namen aan de lijst toegevoegd worden. In verhouding met bijvoorbeeld Fusion en Nation of Gondwana is Melt meer een festival waar verschillende muziekstijlen naar voren komen. Naast veel DJs en elektronische muziek zul je ook veel bandjes en artiesten op Melt kunnen aanschouwen. De volledige line-up is op de website te vinden.

Kosten en afstand vanaf Berlijn
Al met al zijn de meeste mensen het er wel over eens dat het Melt Festival eén van de beste line-ups van Duitsland heeft, mede daarom zijn de tickets ook wat prijziger. Als je er snel bij bent kun je nog tickets voor 129 Euro kopen, daarna lopen ze op tot 150 Euro. Je kunt overigens ook een groepticket kopen, waarbij je voor 4 tickets slechts 479 Euro betaald. Omgerekend per dag valt dit dan allemaal best mee als je de namen hierboven in je achterhoofd houdt. Melt ligt op een acceptabele afstand van Berlijn, in minder dan 2 uur ben je in Gräfenhainichen en kan het feesten beginnen. Het festival duurt 3 dagen maar je kunt eventueel kaarten voor een pre-party op donderdag kopen.

In 2013 was ik zelf aanwezig op Melt dus voor meer informatie kun je ook een kijkje nemen in dit artikel over het Melt festival.

Waarom Melt bezoeken? Hoofdzakelijk vanwege de gave locatie en de heerlijke line-up. Als je grote namen wilt zien is Melt jouw Duitse festival in 2018!

Naam: Melt Festival 2018 Adres: Ferropolisstraße 1, 06773 Gräfenhainichen Afstand vanaf Berlijn: 137 km Datum: 13 tot 15 Juli 2018 Prijs met kamperen: 120 – 150 Euro Website: www.melt.de Muziekstijlen: Techno, Electro, Rock, Pop Aantal dagen: 3 Line-up: The XX, Florence and the Machine, Jon Hopkins, Ben Klock, Nina Kraviz en veel meer

Melt-Festival 2015

 
 

5. Sputnik Springbreak

Een festival wat elk jaar al vroeg in het seizoen georganiseerd word is Sputnik Springbreak. Buiten Duitsland is Sputnik misschien niet zo bekend maar toch is dit festival het overwegen waard. Misschien helpt het als ik enkele namen opnoem die in 2018 op dit Duitse dance-festival aanwezig zullen zijn: Steve Aoki, Paul Kalkbrenner, Oliver Koletzki en vele andere topnamen zullen aanwezig zijn en zorgen ervoor dat Sputnik Springbreak toch de strijd aangaat met alle andere festivals in deze lijst.

Sputnik Springbreak
Sputnik Springbreak Festival in Duitsland (© facebook.com/Sputnik.SPRINGBREAK.Festival)

In verhouding met de andere Duitse dance-festivals in 2018 heeft Sputnik Springbreak een gemiddelde prijs. Voor 124 euro heb je een meerdaags festival en de tickets zijn niet zo moeilijk te krijgen als bij bijvoorbeeld Fusion. Nog meer prijsvoordeel krijg je bij de koop van 10 tickets: dan krijg je namelijk 1 kaartje gratis. Zoals hierboven al beschreven, is Sputnik altijd één van de eerste festivals in het seizoen. Dit jaar zal het festival in het weekend van 20 mei al te bezoeken zijn. De camping gaat op Woensdag om 12.00 al open en je kunt tot maandagmorgen blijven. Genoeg tijd om te genieten dus, al zullen de grote podia niet gedurende de gehele tijd “open” zijn.

Heerlijke deephouse op het eiland Pouch
Het festival Sputnik Springbreak wordt georganiseerd op een eiland met de naam Pouch. Dit eiland ligt ongeveer 160 kilometer van Berlijn en kan daardoor binnen enkele uurtjes met de auto bereikt worden. Op dit Duitse dance-festival komen overigens niet alleen DJs zoals hierboven geschreven: Acts als CRO, The 257er, SXTN en Kontra K. zorgen voor de nodige afwisseling in muziekstijl. Op de website (zie onder) zijn ook de tickets te verkrijgen en meer informatie over de locatie, de vorige edities van Sputnik Springbreak en de route naar Pouch. Qua publiek is het overigens wel zo dat de gemiddelde leeftijd op Sputnik een stukje lager ligt als vele andere weekend-festivals in deze lijst.

Waarom Sputnik Springbreak bezoeken? Als je van Deephouse en melodieuze livesets houdt, is Sputnik het perfecte festival voor jou.

Naam: Sputnik Springbreak Adres: 06774 Pouch Afstand vanaf Berlijn: 160 km Datum: 18 tot 21 Mei 2018 Prijs met kamperen: 124€ Website: www.sputnikspringbreak.de Muziekstijlen: House, Electro, HipHop Aantal dagen: 3 Artiesten: Steve Aoki, Paul Kalkbrenner, Alle Farben, Lexer, Felix Jaehn en nog veel meer
Sputnik Springbreak Logo

 

 

6. Her Damit Festival

Duitse festivals als Melt, Fusion en SonneMondSterne zijn ook in Nederland vrij bekend maar van een festival als Her Damit zullen de meeste van jullie nog nooit gehoord hebben. Dit festival is dan ook een stuk kleiner als de eerder genoemde events in deze lijst (vorig jaar ongeveer 2500 bezoekers). Her Damit is vele jaren op het eiland Rügen (aan de Ostsee) georganiseerd, maar sinds vorig jaar wordt het nog dichterbij Berlijn gevierd. De locatie wordt door de organisatie Secret Forest genoemd en biedt de bezoekers een unieke ervaring in het midden van de natuur.

Her Damit in Exil 3
De eerste indrukken van Secret Forest (© herdamitfestival.com)

Rügen was een geweldige locatie maar ook een eindje rijden. Het vernieuwde Her Damit Festival zal slechts 50km van Berlijn georganiseerd worden en dat is natuurlijk heerlijk. Als Nederlander kun je ook naar Berlijn vliegen en dan vanaf Hauptbahnhof met de trein en shuttlebus naar de locatie reizen. Als je alvast warm wilt worden voor dit festival kun je op de hieronder genoemde website wat foto’s bekijken van de nieuwe locatie.

Weekend-Festival voor 49 Euro
In verhouding met de Nederlandse festivals is het bijna niet voor te stellen maar de tickets voor het het Her Damit Festival waren in het begin slechts 49 Euro per persoon. Ondertussen zijn de eerste twee groepen early-birds weg maar kun je nog steeds tickets voor 99 Euro kopen. Voor een meerdaags festival is dit natuurlijk niet veel en Her Damit is dan ook één van de goedkoopste Duitse festivals in deze lijst.

Zoals je op de website van Her Damit kunt zien is dit festival veel op natuur gericht en wat alternatiever als de meeste festivals in Duitsland. Daardoor zijn niet alle namen op de line-up erg bekend maar dat neemt niet weg dat er in 2018 weer enkele talentvolle DJs aanwezig zullen gaan optreden op Her Damit Festival. Het festival Her Damit zal op vrijdag beginnen en de muziek stopt zondagavond.

Gratis kaartjes winnen voor het Her Damit Festival?
We mogen 2×2 weekend-tickets weggeven voor het Her Damit Festival in 2018. Alles wat je hoeft te doen is een vriend(in) taggen onder deze post op Facebook. De winnaars zullen enkele weken voor het festival op Facebook bekend gemaakt worden.

Waarom Her Damit bezoeken? Een klein en gezellig festival op een geheel nieuwe locatie. Groot voordeel is ook dat je naast de goedkope tickets je eigen drank mee mag nemen!

Naam: Her Damit 2018 Adres: Weinbergstr. 21-31, 16259 Beiersdorf-Freudenberg Afstand vanaf Berlijn: 50 km Datum: 8 – 10 Juni 2018 Prijs met kamperen: 49 – 99€ Website: www.herdamitfestival.com Muziekstijlen: Electro, Techno Aantal dagen: 2,5 (tot Zondagavond) Line-up: Freddy K, Oliver Deutschmann, Regen, Karl Ferdinand
Her Damit im Exil Logo

 
 

7. SonneMondSterne

Het jaar 1997 was een speciaal jaar want drie grote Duitse Festivals werden daar als eerste georganiseerd: naast Melt en Fusion ook SonneMondSterne. In dat jaar, ondertussen alweer 20 jaar geleden, kwamen 2500 bezoekers op dit festival af en vorig jaar waren er meer dan 30.000. SonneMondSterne heeft misschien niet de bijzondere uitstraling van Fusion maar als je van bekende DJs houdt ben je hier zeker aan het goede adres. Ook bij dit Duitse festival kun je lekker met je tentje op de camping verblijven en er is ook genoeg water aanwezig om in de warme Augustus-maand een verfrissende duik te nemen (zie foto).

SonneMondSterne
Het festival SonneMondSterne (© facebook.com/SonneMondSterne.Festival)

Zoals hierboven ook al aangegeven, heeft SonneMondSterne 2018 zeker een line-up waarmee je aan kunt komen. DJs als Hardwell, Paul Kalkbrenner, Steve Oaki, Hardwell, Richie Hawtin, Felix Jaehn en nog vele andere zullen je hier opwachten. Als je de tekst van dit artikel goed doorgelezen hebt, merk je al dat veel DJs zowel op Sputnik als op SonneMondSterne aanwezig zullen zijn.

Een écht Dance-festival
Waar veel andere festivals nog een compromis aangaan qua muziekstijlen, is SonneMondSterne heel duidelijk gericht op mensen die van dance-festivals houden. Het gaat hier echt om elektronische muziek en je kunt dus beter een ander Duits festival kiezen als je op zoek bent naar bands en pop-muziek. Qua afwisseling iets minder spannend misschien maar de line-up maakt SonneMondSterne tot één van de betere festivals in de buurt van Berlijn.

Een klein nadeel van SonneMondSterne is dat het feest zondag om 16.00 al voorbij is. Voor de prijs van 145 Euro maakt dit SonneMondSterne toch tot één van de prijzigere festivals in deze lijst als je het per dag bekijkt. Daarnaast is SonneMondSterne ook iets verder van Berlijn weg, je zult ongeveer 3 uur in de auto zitten om dit Duitse festival te bereiken.

Waarom SonneMondSterne bezoeken? Als je voornamelijk kunt genieten van elektronische muziek heeft SonneMondSterne een geweldige line-up. Enkele van de namen zijn het op zichzelf al waard om 145 Euro uit te geven.

Naam: SonneMondSterne Festival 2018 Adres: Saalburg-Ebersdorf Afstand vanaf Berlijn: 291 km Datum: 10-12 Augustus 2018 Prijs met kamperen: 145€ Website: www.sonnemondsterne.de Muziekstijlen: House, Electro, Techno Aantal dagen: 2,5 (tot zondag 16.00) Line-up: Paul Kalkbrenner, Pan-Pot, Hardwell, Alle Farben, Sven Väth, Boris Brejcha en vele anderen
SonneMondSterne 2017 Logo

 

 

8. Wurzel Festival

Een festival wat nog niet zo lang georganiseerd word is het Wurzel Festival. Dit festival wordt georganiseerd door een groep vrienden die meerdere jaren hele goede open-airs in Berlijn hebben georganiseerd. Nadat ze voldoende ervaring opgedaan hadden, hebben ze besloten ook een weekend-festival te organiseren. Omdat het de laatste jaren zo’n groot succes is geweest, hoort dit Duitse festival zeker in deze lijst thuis. Het Wurzel Festival wordt op ongeveer 70km afstand van Berlijn gehouden en de locatie is een oude militaire die maar liefst 120.000 m2 groot is!

Wurzel Festival
Wurzel Festival (@ facebook.com/zurueckzudenwurzelnfestival)

De militaire basis past qua locatie heel goed bij de filosofie van dit festival: Het gaat de organiatie namelijk vooral om de stijl van de bekende Berlijnse underground-feestjes. Dit betekent dat tijdens het Wurzel Festival geen grote headliners zullen optreden en je het festival ook voor de sfeer en de leuke bijkomstigheden zoals workshops en een kleine food-festivals moet willen bezoeken. Er zal muziek op zes verschillende Podia aangeboden worden dus over het algemeen moet er wel iets voor iedereen te vinden zijn.

Toegankelijk in een rolstoel
Het Wurzel Festival is overigens ook het eerste barrierevrije festival in 2018, dit betekent dat mensen in een rolstoel dit festival ook zonder problemen kunnen bezoeken. Ook dit past bij de gedachte achter dit festival: iedereen is gelijk en samen maken we er een groot feest van. De tickets kosten 96 Euro voor het hele weekend maar je kunt ze alleen in bundels van 4 kopen. Dus je moet eerst je vrienden even overhalen voordat je tickets koopt. Wanneer je een indruk wilt krijgen van de locatie, kun je deze video bekijken.

Gratis kaarten voor dit Duitse festival?
Wij mogen 2×2 gratis tickets weggeven voor dit gave Duitse festival. Alles wat je hoeft te doen is een vriend of vriendin taggen onder deze facebook-post. De winnaars zullen enkele weken voor het festival op Facebook bekend gemaakt worden.

Waarom Wurzel Festival bezoeken? Als je niet zozeer van commerciële festivals en juist heel erg van underground-feestjes in Berlijn houdt, is dit een festival wat je niet wil missen.

Naam: Wurzel Festival 2018 Adres: Flugplatzweg 6, 14913 Jüterbog Afstand vanaf Berlijn: 70 km Datum: 08 tot 11 Juni 2018 Prijs met kamperen: 96 Euro Website: www.wurzelfestival.de Muziekstijlen: Elektronische Muziek Aantal dagen: 3 Line-up: Kaputzki, Dezibel, Tanianta, Mabiranon en meer

Wurzel Festival Logo

 
 

9. Hurricane Festival 2018

Er staan enkele gigantische festivals in deze lijst maar Hurricane is qua officiele bezoekersaantallen de grootste. Hier komen jaarlijks ongeveer 80.000 mensen op af. Hurricane festival is qua muziek vooral heel veelzijdig: Een mix van veel rock-bands met ook voldoende pop-muziek en DJs. De locatie van dit festival is een beetje verder westelijk in Duitsland (tussen Bremen en Hamburg). In dit artikel gaat het natuurlijk vooral om Duitse festivals in de buurt van Berlijn, maar Hurricane hoort ondanks de iets grotere afstand (350km) toch echt wel in deze lijst thuis.

Hurricane Festival
Hurricane Festival 2014 (Zeitgeist247.de)

Als je naar de line-up van Hurricane kijkt, zou je verwachten dat dit festival hoger in deze lijst met beste Duitse Festivals zou staan. Een beetje minder is het echter dat dit festival niet aan het water gelegen is en het de duurste tickets (199€) in deze lijst heeft. Maar met namen als The Prodigy, Arcade Fire, The Offspring, Mighty Oaks, London Grammar, Franz Ferdinand is het dat geld eigenlijk gewoon waard.

De camping gaat donderdag om 16.00 open en je kunt tot maandagochtend genieten van muziek, drankjes en je vrienden. Omdat het festival al meer dan 20 jaar georganiseerd wordt, biedt het ook alle mogelijke services en extra mogelijkheden aan: zo kun je ook in een hotel slapen, zijn er vele bekende eettentjes (bijvoorbeeld Burgers uit Berlijn) op het terrein te vinden en zijn er ook Dvds verkrijgbaar van de laatste 20 jaar Hurricane Festival.

Waarom Hurricane 2018 bezoeken? Om te beginnen is Hurricane het grootste festival in deze lijst waardoor een bezoek aan het festival altijd indrukwekkend zal zijn. De line-up is vooral qua bands en artiesten steengoed.

Naam: Hurricane Festival Adres: Eichenring, Scheeßel Afstand vanaf Berlijn: 350 km Datum: 23 tot 25 June 2018 Prijs met kamperen: 199€ Website: www.hurricane.de Muziekstijlen: Bands, Artists, DJs Aantal dagen: 3 Line-up: Greenday, Fritz Kalkbrenner, Xavier Rudd, Imagine Dragons, Maximo Park

Hurricane Festival 2017 Logo

 

 

10. Lollapalooza Festival Berlin

Alle Duitse weekendfestivals in dit artikel vinden buiten Berlijn plaats. Al zijn sommige erg dichtbij Berlijn, toch moet je nog wel even met een shuttlebus of met de auto reizen voordat je echt bij het festival bent. Het festival Lollapalooza is echter een uitzondering: Ten eerste omdat het in Berlijn zelf plaats zal vinden en ten tweede omdat er niet gekampeerd kan worden. Dit laatste is ook de reden dat dit festival niet hoger in de lijst staat. De line-up en sfeer zijn namelijk zeker goed genoeg om in de top 5 te landen maar wij vinden kamperen persoonlijk echt een grote toegevoegde waarde.

Lollapalooza festival 2015 in Berlijn
Lollapalooza festival 2015 in Berlijn

Het Lollapalooza festival is een wereldwijd bekend festival wat elk jaar in veel verschillende landen georganiseerd word. Het komt oorspronkelijk uit Amerika en de line-up is heel erg afwisselend. De line-up is op dit moment nog niet bekend maar vorige jaren stonden artiesten als Foo Fighters, Kungs, Mumfords and Sons, The XX en meer op het programma. Het jaar 2018 gaat de vierde keer worden dat het festival in Berlijn plaats gaat vinden. Vorig jaar waren wij erbij in Hoppegarten en daarover hebben we ook een verslagje geschreven..

Zonder kamperen
Zoals hierboven beschreven, is het Lollapalooza festival anders dan de andere Duitse festivals in deze lijst. Je kunt hier alleen overdag feesten en moet dus een hostel of hotel boeken om ‘s nachts je rust te pakken. Dit kan ook een voordeel zijn als je kamperen te oncomfortabel vindt en liever in een lekker bed slaapt. Je kunt na het festival natuurlijk ook nog verder feesten in één van de Berlijnse clubs.

Waarom Lollapalooza bezoeken? Als je een goede line-up wilt zien en liever in een normaal bed slaapt, is dit een prima Duits festival voor jou.

Naam: Lollapalooza Festival Berlin Adres: Berlijn Afstand vanaf Berlijn: 0km Datum: 8 en 9 September 2018 Prijs met kamperen: 129 – 149€ Website: www.lollapaloozade.com Muziekstijlen: Bands, Artiesten, Electro Aantal dagen: 2 (zonder kamperen) Line-up: Nog niet bekend…

Lollapalooza Logo

 
 

11. Airbeat One Festival 2018

Het Airbeat One Festival is één van de grotere Duitse dance-festivals in deze lijst en wordt dit jaar voor de 17e keer georganiseerd. Het festival had vorig jaar 40.000 bezoekers uit 40 verschillende landen en richt zich iets minder op techno dan veel andere festivals in deze lijst (Melt, Fusion, Nation of Gondwana). Airbeat One richt zich meer op EDM, House en heeft ook altijd een aantal DJs die de hardere muziekstijlen als Hardstyle en Hardcore draaien. Dit festival heeft 5 verschillende podia die allemaal op elektronische muziek en DJs gericht zijn.

Een podium op Airbeat One festival (© facebook.com/airbeatone)
Een podium op Airbeat One festival (© facebook.com/airbeatone)

Bekende EDM DJs
Het Airbeat One heeft een line-up met enkele zeer bekende namen. In 2018 zullen onder andere de bekende Nederlandse DJs Armin van Buuren, DJ Tiesto en Afrojack aanwezig zijn. Verder kun je ook genieten van internationale namen als Steve Oaki, Alle Farben, Dimitri Vegas & Like Mike en Hardwell. Al met al dus echt wel een goede line-up als je EDM en de hardere muziekstijlen kan waarderen.

Dit Duitse festival ligt op 175km afstand van Berlijn en is dus in ongeveer 2 uur te bereiken met de auto. Er worden veel verschillende tickets aangeboden: Voor slechts 1 dag betaal je 59 Euro en voor het gehele weekend 129 Euro. Je kunt ook een VIP-Ticket halen, daarvoor betaal je dan 199 Euro.

Waarom Airbeat One bezoeken? Wanneer je van EDM en Nederlandse DJs kunt genieten, is Airbeat One een prima festival. De locatie is prima en de prijs is vergelijkbaar met de meeste andere Duitse dance-festivals in deze lijst.

Naam: Airbeat One Festival Adres: Neustadt-Glewe, Flugplatz Afstand vanaf Berlijn: 175 km Datum: 11 tot 15 Juli 2018 Prijs met kamperen: 129€ Website: www.airbeat-one.de Muziekstijlen: EDM, House, Electro, Hardstyle, Hardcore Aantal dagen: 3 Artiesten: Tiesto, Armin van Buuren, Hardwell, Afrojack, Steve Aoki en nog veel meer

AIrbeat One Logo
AIrbeat One Logo

 

 

12. MS Dockville

Berlijn heeft op het gebied van uitgaan en festivals een hele hoop te bieden maar er is nog een andere stad op enkele uurtjes afstand die ook de moeite waard is: Hamburg. Hier wordt het MS Dockville festival georganiseerd dat elk jaar meer dan 20.000 bezoekers een mooi weekend te bieden heeft. Omdat dit festival zo dicht bij Hamburg ligt is het ook vanuit Berlijn erg makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken. De verschillende reistips voor Berlijn die ik in een artikel heb geschreven gelden ook voor Hamburg.

MS Dockville Festival
Ms Dockville Festival (© Dockville-Festival, Enno Arndt

De line-up van MS Dockville is vooral erg afwisselend en de prijs is ook zeer realistisch: voor minder dan 130 Euro kun je drie dagen bij dit festival aanwezig zijn en op het programma voor 2018 staan nu al toffe namen als Bonobo, Job Jobse, Faber, Everything Everything en Erobique. Een fijne mix van DJs, bands en talentvolle artiesten kunnen hier verwacht worden. Qua locatie zijn er zeker spannendere weekend-festivals in 2018 maar de line-up en prijs maken MS Dockville toch tot een festival wat het overwegen waard is. Vooral in combinatie met een bezoekje aan deze leuke stad Hamburg (een soort mini-Berlijn) echt een prima zomer-activiteit.

Waarom MS Dockville bezoeken? Als je nog niet in Hamburg bent geweest kun je hier een perfecte trip van maken en de line-up van Ms Dockville is heerlijk veelzijdig en de moeite waard.

Naam: Ms Dockville Adres: Reiherstieg-Hauptdeich, Hamburg Afstand vanaf Berlijn: 290 km Datum: 17 – 19 Augustus 2018 Prijs met kamperen: 99 – 119€ Website: www.msdockville.de Muziekstijlen: Bands, Artiesten, Electro Aantal dagen: 3 Line-up: Moderat, Von Wegen Lisbeth, Tale of Us, Monolink en meer…

 
 

13. Helene Beach Festival 2018

Een festival in Duitsland wat ook al heel wat jaartjes meedraait is het Helene Beach Festival. Het festival is populair onder veel Berlijnse inwoners omdat het niet ver van Berlijn en direct aan een groot meer gelegen is. Het festival zal namelijk aan de Helene See georganiseerd gaan worden. Voor de duidelijkheid: See betekent Meer in het Duits dus verwacht geen golven. Dit meer ligt slechts 100km oostelijk van Berlijn en is het schoonste meer van heel Brandenburg. Genoeg plek om overdag af te koelen en op een waterbedje te liggen. De meeste Duitse festivals liggen in de buurt van het water, maar het voordeel van Helene Beach Festival is wel dat er echt plek op het strand voor duizenden mensen is. Dit is bij Melt en Fusion bijvoorbeeld niet het geval.

Helene Beach Festival
Helene Beach Festival (helene-beach-festival.de)

De line-up van het Helene Beach Festival is veelzijdig en biedt eigenlijk elk jaar een flink aantal grote namen. Er zijn 8 verschillende podia die uiteenlopende muziekstijlen aanbieden. Aankomende zomer zullen onder andere de volgende Acts op dit Festival aanwezig zijn: Sven Väth, Trailerpark, Tim Bendzko, Thomas Lizarro, Westbam, Mike Perry. De prijs van dit dance festival in 2018 is overigens ook zeer redelijk, voor 94 Euro kan jij bij het Helene Beach Festival aanwezig zijn.

Het dance-festival Helene Beach duurt officieel van vrijdagmiddag 17.30 tot zondagochtend 08.00. Wij zijn echter tot maandag gebleven en zondagavond en nacht kun je nog wel een soort club bezoeken en daar draaiden toen ook nog enkele bekende DJs. De camping blijft tot maandagochtend open dus je kunt zelf bepalen of je hier nog bij wilt zijn.

Gratis 2 kaartjes winnen voor het Helene Beach festival?
We mogen 2×2 weekend-tickets weggeven voor dit Duitse festival in 2018. Alles wat je hoeft te doen is een vriend of vriendin taggen onder deze facebook-post. De winnaars zullen begin Juni op Facebook bekend gemaakt worden.

Waarom Helene Beach bezoeken? Overdag lekker chillen op het strand en ‘s avonds genieten van afwisselende muziek. Prima line-up en een goede prijs maar jammer van de opgepompte types.

Naam: Helene Beach Festival 2018 Adres: Helene-See 2, 15236 Frankfurt (Oder) Afstand vanaf Berlijn: 100 km Datum: 26 – 29 Juli 2018 Prijs met kamperen: 94€ Website: www.helene-beach-festival.de Muziekstijlen: House, Rock, Pop, HipHop, Electro Aantal dagen: 2,5 Line-up:Sven Väth, Thomas Lizarro, Westbam, Mike Perry en meer
Helene Beach 2017 Logo

 

 

14. Plötzlich am Meer 2018

Een festival waar je ook veel waar voor je geld krijgt, is Plotzlich am Meer. Net als Fusion is er elk jaar lange tijd weinig duidelijk over de exacte line-up maar door het succes van de vorige edities van Plotzlich am Meer zijn de verwachtingen ook in 2018 weer hoog gespannen. Eigenlijk is dit dance-festival een beetje een outsider in deze lijst want dit festival zal net over de Poolse grens georganiseerd worden in Kołobrzeg. Toch is Plotzlich am Meer vanuit Berlijn in enkele uurtjes te bereiken en ook op dit festival kun je genieten van zon, zee, strand en muziek.

Ploetzlich am Meer Festival
Ploetzlich am Meer Festival (© stanley-rubyn.com)

Plötzlich am Meer zal dit jaar georganiseerd worden in in het laatste weekend van Augustus. Er zullen meerdere podia aanwezig zijn en dit festival richt zich voornamelijk op wat onbekendere getalenteerde Duitse DJs. Toch waren in de laatste jaren grotere namen als Andreas Henneberg, Matthias Kaden en Patrick Skoog van de partij. Helaas is er op dit moment verder nog niet zoveel bekend over het festival behalve de locatie en de ticketprijzen.

De tickets voor Ploetzlich am Meer kosten op dit moment (3e fase) 113,30 Euro per stuk en daar komt nog een autoticket van 26 Euro bij. Carpoolen is daarom verstandig en economisch. Meer informatie hoop ik spoedig te kunnen geven en dan zal ik dit artikel vanzelfsprekend updaten. Zelf kun je ook de hieronder genoemde website in de gaten houden als je op de hoogte wilt blijven.

Waarom Ploetzlich am Meer bezoeken? Kołobrzeg is een bijzondere locatie en als je van de feestjes in Berlijn kunt genieten, zul je het hier ook zeker naar je zin hebben.

Naam: Plotzlich am Meer 2018 Adres: Rowogo, Polen Afstand vanaf Berlijn: 260 km Datum: 24 – 26 Augustus 2018 Prijs met kamperen: 114 Euro Website: www.ploetzlich.net Muziekstijlen: House, Electro, Techno Aantal dagen: 3 Line-up: Line-up nog niet bekend

Ploetzlich am meer

 
 

15. Greenwood Festival 2018

Alle Duitse festivals in dit artikel zijn natuurlijk de moeite waard, maar sommige zijn vanuit Nederland best moeilijk te bereiken. Als je een auto hebt gaat het nog wel, maar zonder auto kan het best lastig zijn om de afgelegen festivalterreinen als Ferropolis en Lärz te bereiken. Een weekend-festival wat de laatste jaren heel dichtbij Berlijn georganiseerd werd is het Greenwood Festival. Dit jaar gaat de organisatie echter op zoek naar een nieuwe locatie dus we moeten even afwachten waar dat precies gaat zijn. Verwacht wordt echter, dat het festival wederom dichtbij Berlijn plaats zal vinden.

Kiekebusch See Festival
Kiekebusch See Festival (lieblinsfehler.de)

De line-up van het Greenwood Festival is een beetje vergelijken met een gemiddelde zaterdag-avond in Berlijn. De line-up voor 2018 is nog niet bekend maar de laatste jaren stonden er redelijk bekende Duitse DJs als Oliver Schories, Schleppgeist, Channel X en Britta Arnold op het programma.

In verhouding met de meeste andere festivals in deze lijst is het Greenwood festival erg goed betaalbaar: de Early Birds van Greenwood Festival waren vorig jaar slechts 40 Euro en ook daarna kon je al voor 60 Euro dit weekend-festival bezoeken.

Waarom Greenwood Festival bezoeken? Als je van elektronische muziek houdt, niet teveel voor een ticket wilt uitgeven en in de buurt van Berlijn wilt blijven is Greenwood waarschijnlijk de beste keus.

Naam: Greenwood Festival Adres: Kiekebusch See Afstand vanaf Berlijn: 30 km Datum: 18 tot 20 Augustus 2018 Prijs met kamperen: 40-60 Euro Website: www.greenwoodfestival.de Muziekstijlen: House, Electro, Techno Aantal dagen: 2,5 Line-up: Line-up nog niet bekend

Greenwood Festival

 

 

16. Rocken am Brocken

De naam van dit festival in Duitsland zegt het al een beetje: op Rocken am Brocken zijn veel rockbands aanwezig. Maar vergis je niet, er is een bijzonder veelzijdig programma die niet alleen voor de rockers onder ons interessant kan zijn. Er zijn in totaal vier podia op dit festival dus over het algemeen is er voor iedereen wel wat te vinden op Rocken am Brocken. Wanneer je naast elektronische muziek ook enkele bands wilt horen spelen is dit festival zeker een alternatief voor jou.

Rocken am Brocken Festival (Markus Thöricht)
Rocken am Brocken Festival (Markus Thöricht)

Dit artikel richt zich natuurlijk voornamelijk op dance-festivals in Duitsland maar naast goede rockbands zijn er bij Rocken am Brocken ook altijd een aantal goede DJs aanwezig. Daarbij zijn de tickets van dit Duitse festivals heel redelijk geprijsd. Op dit moment kun je de tickets nog voor 75€ kopen en aanwezig zijn bij Rocken am Brocken.

Nationalpark Harz
Het Festival Rocken am Brocken zal plaatsvinden in Elend, een plaatsje ten zuidwesten van Magdeburg. Het festival ligt in de buurt van het bekende Nationalpark Harz en er zijn naast muziek ook veel extra activiteiten te vinden. Qua locatie kan ik garanderen dat Harz een prachtige omgeving is, ik ben daar enkele jaren geleden wezen wandelen en veel beter wordt het qua natuur niet.

Waarom Rocken am Brocken 2018 bezoeken? Wanneer je van rock houdt maar ook hier en daar wat elektronische muziek wilt horen is dit een goede keus. Rocken am Brocken is daarnaast één van de goedkopere Duitse festivals.

Naam: Rocken am Brocken 2018 Adres: Braunlagerstraße, 38875 Elend Afstand vanaf Berlijn: 245 km Datum: 3 tot 5 Augustus 2018 Prijs met kamperen: 75€ Website: www.rocken-am-brocken.de Muziekstijlen: Indie, Rock, Electro Aantal dagen: 2,5 Line-up: Faber, Von Wegen Lisbeth, Mighty Oaks en meer
rock_am_brocken-290x160

 

Samengevat: Festivals in Duitsland 2018

Al met al is in de bovenstaande lijst met Duitse festivals in 2018 duidelijk te zien dat er voldoende te doen is bij onze oosterburen. Uiteraard heeft de ranking voor een groot deel met smaak te maken maar over zaken als prijs valt moeilijk te twisten. Over het algemeen is het perfecte dance festival voor iedereen anders. Toch hebben we hieronder in een lijstje weergegeven naar welke Duitse Festivals je moet gaan als de volgende zaken belangrijk voor je zijn:

 • Goedkope Duitse festivals: Greenwood Festival, Helene Beach of Rocken am Brocken
 • Duitse festivals dichtbij Berlijn: Lollapalooza, Feel Festival, Helene Beach
 • Duitse festivals met headliners: Melt, SonneMondSterne en Sputnik Springbreak
 • Duitse festivals met afwisselende muziek: Hurricane, Melt, MS Dockville
 • Kleinere Festivals met een bijzondere sfeer: Wurzel Festival, Nations of Gondwana, Her Damit
 •  

  TIP: Wanneer je trouwens op zoek bent naar de beste Nederlandse Festivals, kun je een kijkje nemen op mijn Nederlandse muziekblog LoudNoises.

  Tips en feedback met betrekking tot Duitse dance-festivals zijn altijd welkom en ik wens jullie veel plezier wanneer je van plan bent enkele van de bovenstaande festivals in 2018 te gaan bezoeken.

  Tags : DansenLijstje

  The author: Job

  Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

  4 Comments

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.