De afgelopen zomers waren nogal een teleurstelling voor festival-liefhebbers over de hele wereld. Door COVID waren bijna alle festivals genoodzaakt om te annuleren. Het goede nieuws is dat de kans groot is dat bijna alle festivals in Duitsland in 2022 weer gaan plaatsvinden. Aangezien Duitsland honderden festivals in de aanbieding heeft, kan het best lastig zijn om te kiezen waar je heen gaat. Om het kiezen wat makkelijker te maken hebben we de 9 beste Duitse festivals in 2022 voor je op een rijtje gezet.

Voordelen van festivals in Duitsland

Duitsland is vijf keer zo groot als Nederland, dus het is geen grote verrassing dat er ook in 2022 weer heel wat bijzondere festivals te vinden zijn. Voor een dagfestival is Duitsland waarschijnlijk wat te ver rijden maar voor een weekend-festival kun je best een paar uurtjes in de auto gaan zitten. De volgende voordelen van Duitse festivals zullen je hopelijk overhalen de reis te maken:

 • Goedkopere tickets: De tickets van Duitse festivals rondom Berlijn zijn duidelijk goedkoper dan de meeste Nederlandse festivals. De tickets beginnen al bij 100€ voor een weekend-festival van 3-4 dagen.
 • Breng je eigen alcohol mee: Waar veel commerciële festivals het verbieden je eigen drank mee te namen, laten veel festivals in Duitsland dit gewoon toe. Dit kan je veel geld besparen.
 • Duurzaamheid: Vooral de festivals rondom Berlijn letten heel erg op duurzaamheid. Als bezoeker profiteer je van lekker vegan eten en een hele vriendelijke sfeer.
Eén van de vele toffe Duitse festivals - Feel
Eén van de vele toffe Duitse festivals – Feel

Electro & Techno Festivals in de buurt van Berlijn

De lijst met festivals zal je hopelijk op weg helpen een beslissing te maken voor het perfecte festival in 2022. Alle festivals liggen trouwens op 2-3 uur afstand van Berlijn en we concentreren ons vooral op electro en techno festivals in Duitsland. Je kunt lekker door de tekst scrollen en kijken wat je bevalt of hieronder meteen op de link van je favoriete festival klikken.


01. Fusion Festival 2022

Als je op het internet op zoek gaat naar de beste festivals ter wereld, zul je regelmatig het Duitse festival Fusion (ook wel Фузион) tegenkomen. Dit festival is absoluut één van de meest unieke festivals ter wereld. Al sinds 1997 wordt Fusion georganiseerd op een militaire basis in Lärz, op ongeveer 150 km afstand van Berlijn. Er komen jaarlijks minimaal 60.000 bezoekers op dit muziek-festival in Duitsland af en officieel duurt Fusion vijf dagen lang. De populariteit van dit weekend-festival komt naar voren bij de kaartverkoop: Fusion is eigenlijk altijd uitverkocht en je kunt niet zomaar kaarten bestellen maar moet ingeloot worden om bij dit festival in Duitsland aanwezig te mogen zijn.

Fusion Festival is the best German festival (© jonasginter.de)
Fusion Festival is ons favoriete Duitse Festival (© jonasginter.de)

Het beste festival in Duitsland

We zijn zelf intussen vier keer op Fusion geweest en ik heb me vaak afgevraagd wat het festival zo speciaal maakt. Een hele grote factor is de unieke sfeer: Ook als is het een gigantisch festival, toch is iedereen enorm vriendelijk en zie je nergens onenigheden. Verder helpen de nette prijzen en de indrukwekkende locatie en podia ook mee natuurlijk.

Geweldige line-up op 20 Podia

Het Fusion festival gaat ook in 2022 weer op meer dan 20 verschillende podia een geweldige line-up aanbieden. Dit festival is anti-commercieel en zal daarom niet pronken met headliners. Je zult een ticket moeten kopen zonder te weten wie er op gaan treden. Maar over het algemeen zul je bij Fusion niet teleurgesteld worden met een fijne mix van DJs en wat bands. Naast muziek is er nog een groot aanbod van workshops en dingen als karaoke, stand-up comedy, poetry slams en noem het maar op.

Waarom Fusion bezoeken?

Er is geen Duits festival wat aan Fusion kan tippen. Uiteindelijk is het gewoon allemaal net een beetje anders als je gewend bent en met 60.000 man helemaal uit je plaat gaan blijft een heerlijke ervaring. De prijs is de laatste jaren hard omhoog gegaan maar voor 5 dagen festival is 220€ nog steeds niet heel veel.

Naam: Fusion Festival 2022
Adres: Am Flugplatz, 17248 Lärz
Afstand vanaf Berlijn: 157 km
Datum: 29.06 – 03.07.2022
Ticket-Prijs: 220€
Aantal bezoekers: 60.000
Website:www.fusion-festival.de
Muziek: Electro, Techno, House, Bands
Aantal dagen: 4-5 days
Line-up: Wordt kort voor het festival bekend gemaakt.


02. Wilde Möhre Festival

Een veelzijdig festival wat op ongeveer 120km van Berlijn georganiseerd zal gaan worden is het Wilde Möhre Festival (vrij vertaald Wilde Wortel Festival). Dit festival heeft in 2013 voor het eerst plaats gevonden en de bezoekers zijn erg enthousiast over de laatste edities. Wilde Möhre is eigenlijk een beetje beroemd geworden omdat ze in 2020 ondanks COVID toch een festival hebben weten te organiseren. Ons hart hebben ze daarmee zeker veroverd.

Een van de stages van het Wilde Möhre Festival (© wildemoehrefestival.de)

Meerdere kleine edities

In 2020 werd het Wilde Möhre Festival gedwongen om meerdere kleinere edities te organiseren. Uiteindelijk werd dit door de bezoekers zo positief ontvangen dat ze dit niet meer los hebben gelaten. In 2022 kun je in drie verschillende weekenden naar dit festival in Duitsland gaan:

 • Klimperkiste – DJs, Bands & Live Acts (29.07 – 01.08.2022)
 • Seelenschaukel – DJs, Workshops gericht op Body & Soul (12.08 – 15.08.2022)
 • Maskenball – DJs, verklede mensen en gepimpte podia (19.08 – 22.08.2022)

Waarom Wilde Möhre Festival bezoeken?

Wilde Möhre is zo’n festival waar je je meteen thuis voelt. In tegenstelling tot festivals als Fusion en Melt komen hier slechts enkele duizenden mensen en dat vinden wij persoonlijk heerlijk. Je komt dezelfde mensen vaker tegen en kunt ook je vrienden terugvinden als je elkaar een keer kwijt bent. De atmosfeer op Wilde Möhre is buitengewoon goed en de muziek heeft nog nooit tegengevallen. Als je een keer wat anders wilt als de standaard festivals in Duitsland, probeer dit eens uit.

Naam: Wilde Möhre Festival
Adres: Göritz 5, 03116 Drebkau
Afstand vanaf Berlijn: 120 km
Datum: 3 verschillende weekenden (zie boven)
Ticket-Prijs: 159€
Aantal bezoekers: 3.000 – 5.000
Website:www.wildemoehrefestival.de
Muziek: Elektronische muziek, bands
Aantal dagen: 3
Line-up: Nog onbekend


03. Nation of Gondwana

Een ander festival bijzonder techno-festival in het oosten van Duitsland heet Nation of Gondwana. Dit is het oudste Duitse festival in deze lijst aangezien de eerste editie in 1995 georganiseerd is. Waar een Fusion meer dan 50.000 bezoekers in een weekend heeft, kiest Nation of Gondwana ervoor constant bij 8.000 te blijven. Er wordt dus voor kwaliteit in plaats van geld gekozen en dit is in de sfeer op dit Duitse festival ook meteen te merken.

Nation of Gondwana on a sunny day (© Ringo, Pyonen.de)

Raven op het strand

Nation of Gondwana biedt bezoekers vier verschillende podia. De meest populaire ligt direct aan het water en maakt het daardoor mogelijk dat je direct op het strand kunt dansen. Tijdens dit festival kun je genieten van techno, house, downbeat en andere elektronische muziek. Naast de vier officiële podia zijn er veel kleinere podia met workshops, presentaties en interactieve activiteiten.

Waarom Nation of Gondwana bezoeken?

Qua line-up moet je bij Nation of Gondwana een beetje denken aan de muziek die je ook vaak in Berlijnse Clubs te horen krijgt. Dit Duitse festival ligt slechts 45 minuten van Berlijn en het formaat (8000 bezoekers) is een fijn compromis tussen hele grote festivals als Fusion en hele kleintjes als Mit Dir Festival. Als laatste voordeel kunnen we de ticketprijzen nog noemen: Nation of Gondwana is één van de goedkopere festivals in 2022.

Naam: Nation of Gondwana
Adres: Zur Kiesgrübe, Grünefeld
Afstand vanaf Berlijn: 60 km
Datum: 24-26 Juli 2022
Ticket-Prijs: 135€
Amount of Visitors: 8.000 – 9.000
Website: www.pyonen.de
Muziek: Techno & House
Aantal dagen: 2-3
Line-Up: TBA

Logo Nations of Gondwana

04. Feel Festival 2022

Een muziek-festival in Duitsland wat dit jaar voor de tiende keer georganiseerd zal worden is Feel Festival. Dit festival wordt direct aan de Bergheider See georganiseerd, een meer wat ongeveer 130km zuidelijk van Berlijn gelegen is. De reden dat Feel Festival hoog in deze lijst staat heeft voornamelijk met de heerlijke locatie te maken. Er zijn weinig festivals waar je in de ochtend direct uit je tent het strand op kunt lopen om een verfrissende duik te nemen. Eén van de populairste podia van het Feel Festival is direct op ditzelfde strand en geeft je het ultieme festival-gevoel.

Lekker op het strand dansen: Feel Festival (© Enjoy-berlin.nl)
Lekker op het strand dansen: Feel Festival (© Enjoy-berlin.nl)

Vooral elektronische muziek en enkele bands

De line-up van het Feel Festival 2022 zal ook dit jaar nog niet vooraf bekend gemaakt worden. De organisatie wil niet dat mensen dit festival alleen voor headliners bezoeken maar vooral interesse hebben in het gehele concept. Om je toch een idee te geven: De afgelopen jaren waren namen als Sascha Braemer, HVOB, Claptone, Monkey Safari en Lexer aanwezig. Naast een groot aantal DJs is er ook één stage waar alleen bands optreden. Dit vonden wij persoonlijk heel fijn als afwisseling tussen alle elektronische muziek door.

Waarom Feel Festival bezoeken?

Feel is eigenlijk een echt strand-festival maar er zijn ook enkele stages die midden tussen de bomen te vinden zijn. Deze veelzijdigheid maakt het festival heel erg tof. Als je meer wilt weten over dit Duitse muziekfestival, kun je mijn review van Feel Festival 2016 lezen.

Naam: Feel Festival 2022
Adres: Bergheider See
Afstand vanaf Berlijn: 130 km
Datum: 14 – 17 Juli 2022
Ticket-Prijs: 180€
Aantal bezoekers: 15.000
Website:www.feel-festival.de
Muziek: Electro, Techno, Bands
Aantal dagen: 3-4
Line-up: TBA

Feel festival 2017 Logo


 

05. Garbicz Festival (Polen)

Een festival wat net over de Duitse grens in Polen georganiseerd zal gaan worden is het Garbicz Festival. Naast Feel Festival en Nation of Gondwana heeft ook Garbicz een geweldige ligging ten opzichte van het water. De foto hieronder zal je waarschijnlijk wel in de stemming brengen voor een tof techno festival in 2022. Elk jaar komen er ongeveer 7000 mensen naar het Garbicz Festival.

The awesome lake of the Garbicz Festival (© facebook.com/garbiczfestival/photos)

Waard het extra geld

Het Garbicz festival is één van de duurdere festivals in deze lijst. De tickets kosten meer dan 300€ inclusief 80€ bonnen voor eten en drinken. Hiervoor krijg je echt wel een heel goed georganiseerd festival met een toffe ligging en een hele lekkere line-up. Vorige jaren waren er DJs als RØDHÅD, Seth Troxler, AndHim, Ricardo Villalobos aanwezig op dit festival.

Waarom Garbicz Festival bezoeken?

Een geniale ligging aan het water, een fenomenale line-up en een heel lekker sfeertje. Ook al kost Garbicz een paar centen, het is echt één van de betere festivals in de buurt van Berlijn.

Naam: Garbicz Festival
Adres: 66-235, Poland
Afstand van Berlijn: 135 km
Datum: 4 – 7 Augustus 2022
Ticket-Prijs: 310 – 350 Euro (inkl. 80€ op de armband)
Aantal bezoekers: 7.000
Website: garbiczfestival.com
Muziek: Elektronische muziek
Aantal dagen 3-4
Line-up: Nog niet bekend


 

06. Wurzel Festival

Een festival in Duitsland wat pas een paar jaar geleden voor het eerst georganiseerd is, heet het Wurzel Festival. Dit festival wordt georganiseerd door een groep vrienden die al vele jaren hele vette open-airs in Berlijn organiseren. Nadat ze daarmee voldoende ervaring opgedaan hadden, hebben ze besloten ook een weekend-festival te organiseren. Het resultaat is een groot succes en door bezoekers wordt dit festival ook wel mini-Fusion genoemd.

Een indruk van het Wurzel Festival (© Enjoy-Berlin.nl)
Een indruk van het Wurzel Festival (© Berlin-Enjoy.com)

Veel verschillende elektronische muziekstijlen

Op het Wurzelfestival kun je genieten van heel veel verschillende elektronische muziekstijlen. Naast de standaard stijlen als techno, elekto, house en minimal zul je hier ook kunnen genieten van Afrohouse, Synth Pop, Dubstep, Psytrance and Drum & Bass. Als je dus met een grote groep naar dit Duitse Festival gaat, zul je op één van de zes podia zeker wat kunnen vinden wat iedereen kan waarderen.

Waarom het Wurzelfestival bezoeken?

Het Wurzel Festival wordt op ongeveer 70km afstand van Berlijn gehouden en als locatie heeft het een oude militaire basis die maar liefst 120.000 m2 groot is! Deze militaire basis past qua stijl heel goed bij de stad en het uitgaansleven in Berlijn en dat is ook wel wat de organisatie met dit festival wil bereiken. Verder zijn de prijzen heel netjes en is de atmosfeer op dit festival ook perfect.

Naam: Wurzel Festival 2022
Adres: Flugplatzweg 6, 14913 Jüterbog
Afstand vanaf Berlijn: 70 km
Datum: 09.06 – 12.06.2022
Ticket-Prijs: 165 – 176 Euro
Bezoekersaantal: 3.500
Website:www.wurzelfestival.de
Muziek: Elektronische muziek
Aantal dagen: 3
Line-up: Nog onbekend


 

07. Mit Dir Festival

Als je graag een intiem festival bezoekt, kun je overwegen het Mit Dir Festival in het zuiden van Berlijn te bezoeken. Dit festival verkoopt ongeveer 1.500 tickets en is volledig anti-commercieel. De organisatie is een vriendengroep die vooral plezier wil hebben en tevreden is als ze geen geld verliezen aan het festival. Persoonlijk houden we erg van kleinere festivals omdat de sfeer meestal heel vriendelijker is en ook het aankomen en vertrekken veel gemakkelijker is.

Het Mit Dir Festival in Duitsland
Het Mit Dir Festival in Duitsland

Klein Duits festival met 2 podia

Het Mit Dir Festival is de laatste jaren enorm positief ontvangen door zijn bezoekers. Er zijn twee podia met muziek en een derde met dingen als karaoke, poetry-slams en interactieve dingetjes. Ook dit Duitse festival zal direct aan het water georganiseerd worden dus neem je zwemspullen mee. De laatste jaren waren op dit festival toffe DJs als Reinier Zonneveld, Marcus Meinhardt en Jan Oberlaender aanwezig, dus maak je over de line-up maar geen zorgen.

Waarom Mit Dit Festival bezoeken?

Groot is niet altijd hetzelfde als leuk. Festivals als Fusion zijn indrukwekkend maar je moet grote afstanden lopen, verliest snel je vrienden en de aankomst-dag is vol met stress. Een klein festival als Mit Dir heeft deze nadelen niet maar heeft toch een goede line-up en een heerlijk vriendelijk sfeertje.

Naam: Mit Dir Festival 2022
Adres: Klingemühle, Friedland
Afstand vanaf Berlin: 110 km
Datum: 28.07 – 31.07 2022
Ticketprijs: 145-155€
Aantal bezoekers: 1.500
Website: mit-dir-festival.de
Muziekstijl: Vooral elektronische muziek
Aantal dagen: 3-4
Line-up: Nog niet bekend


 

8. Melt Festival

Een elektronisch festival in Duitsland wat al sinds 1997 van de partij is en elk jaar door bezoekers van over de hele wereld bezocht wordt, is het Melt Festival. Dit festival wordt georganiseerd in het locatie met de naam Ferropolis, wat ook wel bekend staat als de Stad van ijzer. Het Ferropolis was vroeger een kolenmijn en kan het beste beschreven worden als een soort eiland waarop nog steeds veel gigantische machines aanwezig zijn. Dit klinkt misschien niet direct aantrekkelijk, maar deze machines geven het festivalterrein van Melt een unieke stijl. Zoals vele andere Duitse festivals is rondom het festival water, daardoor kun je tijdens het festival ook een verfrissende duik nemen. Hierbij moet je echter geen strand zoals bij Feel-Festival of Garbicz voorstellen.

Melt Festival (© facebook.com/meltfestival)
Melt Festival (© facebook.com/meltfestival)

Commercieel festival met veel headliners

In tegenstelling tot de meeste andere Duitse festivals in deze lijst is Melt wel degelijk een commercieel festival. Dit betekent meer sponsoring, duurdere drankjes en geen eigen drank mee naar de podia mogen nemen. Maar het betekent ook dat er meer budget is voor een paar bekende headliners. In 2022 kun je je gaan voorbereiden op namen als Jamie XX, Peggy Gou, The Blaze, Daniel Avery en Mama Snake. Zoals je kunt lezen gaat het op Melt niet alleen maar om DJs en elektronische muziek: Er komen allerlei verschillende artiesten voorbij.

Waarom Melt Festival bezoeken?

Melt ligt op een acceptabele afstand van Berlijn, in minder dan 2 uur ben je in Gräfenhainichen en kan het feesten beginnen. Dit festival in Duitsland heeft niet de stijl van een Feel, Fusion of Nation of Gondwana maar als je graag grote namen wilt zien, is het zeker een aanrader. De ticketprijzen zijn ook heel redelijk. In 2013 was ik zelf aanwezig op Melt dus voor meer informatie kun je ook een kijkje nemen in dit artikel over het Melt festival.

Naam: Melt Festival 2022
Adres: Ferropolisstraße 1, 06773 Gräfenhainichen
Afstand vanaf Berlijn: 137 km
Datum: 9-12 Juli 2022
Ticket-Prijs: 120-155€
Bezoekersaantal: 20.000
Website:www.meltfestival.de
Muziek: Electro, Techno, Bands, Rock
Aantal dagen: 3
Line-up: Jamie XX, Peggy Gou, The Blaze, Daniel Avery en Mama Snake…

 


09. SonneMondSterne

Het jaar 1997 was een speciaal jaar want drie grote Duitse Festivals werden toen voor de eerste keer georganiseerd: naast Melt en Fusion namelijk ook SonneMondSterne. In dat jaar, ondertussen alweer meer dan 20 jaar geleden, kwamen 2500 bezoekers op dit festival af en vorig jaar waren het er meer dan 30.000. SonneMondSterne heeft misschien niet de speciale vibe en de losse instelling zoals de festivals in de top-5 van deze lijst maar als je van bekende DJs houdt ben je hier zeker aan het goede adres. Ook bij dit festival in Duitsland kun je lekker met je tentje op de camping verblijven en er is ook genoeg water aanwezig om in de warme Augustus-maand een verfrissende duik te nemen.

SonneMondSterne
Het Duitse festival SonneMondSterne (© facebook.com/SonneMondSterne.Festival)

Bekende Elektronische DJs

Waar een aantal Duitse festivals in deze lijst zich wat meer op de lokaal talent richten, is SonneMondSterne vooral op zoek naar grote namen die iedereen kent. Als je van headliners op het gebied van elektronische muziek houdt, is dit misschien wel de beste keus voor jou. In 2022 staan al op het programma: Sven Väth, Martin Garrix, Fritz Kalkbrenner, Alle Farben, Adam Beyer, Pan-Pot, Stephan Bodzin en Nina Kraviz.

Andere sfeer – Jong publiek

De line-up is een absoluut voordeel van dit Duitse Festival in 2022. Een nadeel vinden wij persoonlijk dat de sfeer een beetje minder goed is als bij andere festivals in deze lijst. Het publiek is wat jonger en je voelt iets minder samenhorigheid. Dit is onze ervaring en kan de laatste jaren natuurlijk ook verbeterd zijn.

Waarom SonneMondSterne bezoeken?

Als je van elektronische muziek houdt, is de line-up wel echt geniaal. De locatie aan het water en een ticketprijs van slechts 149€ zijn andere redenen om SonneMondSterne te bezoeken. Met 291 kilometer ligt dit Duitse festival wel wat verder van Berlijn dan de meeste andere festivals in deze lijst.

Naam: SonneMondSterne Festival 2022
Adres: Saalburg-Ebersdorf
Afstand vanaf Berlijn: 291 km
Datum: 12-14 Augustus 2022
Ticket-Prijs: 149€
Bezoekersaantal: 40.000
Website:www.sonnemondsterne.de
Muziek: House, Elektro, Techno
Aantal dagen: 2,5 (Zondag tot 16.00)
Line-up: Sven Väth, Martin Garrix, Fritz Kalkbrenner, Alle Farben, Adam Beyer, Pan-Pot, Stephan Bodzin en Nina Kraviz

SonneMondSterne 2017 Logo

Samenvatting: Duitse festivals in 2022

De bovenstaande lijst met festivals in Duitsland laat zien dat er genoeg keus is als je een weekendje wilt feesten bij onze Oosterburen. Over het algemeen is het perfecte dance festival voor iedereen anders. Toch hebben we hieronder enkele groepen op een rijtje gezet die het kiezen nog wat makkelijker zouden kunnen maken.

Goedkoop Duitse Festivals

Duitse festivals zijn goedkoper als de meeste Nederlandse festivals. De goedkoopste festivals in deze lijst zijn Nation of Gondwana en Melt.

Grote Duitse festivals

De grootste festivals in deze lijst zijn SonneMondSterne en Fusion. Als je met veel mensen tegelijk uit je plaat wil gaan zijn dat de beste keuzes.

Festivals dichtbij Berlijn

Er zijn een hoop festivals rondom Berlijn te vinden. Het dichtste bij de hoofdstad zijn Wurzelfestival en Nation of Gondwana met ongeveer 60-70km afstand.

Job Jobse Melt 2015
Job Jobse Melt 2015 (© facebook.com/jobjobse)

Festivals op het strand

Lekker met je voetjes in het zand en genieten van lekkere beats? Feel Festival, Mit Dir, Garbicz Festival en SonneMondSterne hebben podia direct aan het water.

Heerlijk sfeertje

Een fijne sfeer is zeker één van de sterktes van festivals in Duitsland. Vooral Wilde Möhre, Mit Dir, Nation of Gondwana en Fusion hebben een geniale sfeer.

Festivals & toffe line-up

Als je van headliners houdt, moet je naar Melt of SonneMondSterne gaan. Als je van grote DJs en lokaal talent kunt genieten zijn Fusion en Feel Festival de moeite.

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

5 Comments

 1. Goedkoop-treinkaartje.nl Reply

  Zelf bij Melt geweest en Fusion staat zeker nog op de bucketlist.

  Volledig en Gave blog, Good Job ;)

 2. Heb je goede tips voor 2x hippe 40+ers in het pinksterweekend? Rond 17 mei dus

  • Job Reply

   Hoi Rene,

   Sputnik Springbreak zal dan plaats vinden maar daar is de gemiddelde leeftijd erg jong. Verder staan er in onze lijst geen festivals in dat weekend maar je kunt natuurlijk ook in Berlijn een gaaf feestje bezoeken. Kijk even in dit artikel, die updaten we elke maand.

   Veel plezier!

  • Job Reply

   Thanks for the compliment Sören. Hope you will be able to visit one of these German Festivals this summer :)

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.