16 geweldige Duitse dance-festivals in 2019

Nederland is weer goed vertegenwoordigt op het gebied van dance-festivals in 2019. Festivals als Soenda, Mysteryland, Emporium en DGTL worden door bezoekers van ver over de grens bezocht en zijn ook regelmatig terug te vinden in lijsten met de beste festivals ter wereld. Wanneer je echter niet genoeg kan krijgen van festivals, is het misschien een mooi avontuur om eens van de 16 Duitse dance-festivals in dit artikel te bezoeken.

Dance festivals in Duitsland

Duitsland is vijf keer zo groot als Nederland, dus het is geen grote verrassing dat er ook in 2019 weer heel wat bijzondere dance-festivals te vinden zijn. Voor een dagfestival is Duitsland waarschijnlijk wat te ver rijden maar voor een weekend-festival kun je best een paar uurtjes in de auto gaan zitten. Je kunt het dan zien als een weekendtrip met vrienden en de pret kan in de auto al beginnen. Dat je wat meer geld kwijt bent aan benzine is niet erg want zowel de ticketprijzen als de drankjes zijn op dance-festivals in Duitsland een stuk goedkoper. Daarnaast zijn de line-ups van Duitse festivals ook nog eens de moeite waard omdat je weer eens DJs te horen krijgt die misschien niet zo snel in Nederland te vinden zijn. Duitsland heeft grote en talentvolle DJs als Fritz & Paul Kalkbrenner, Oliver Koletzki, Sven Väth, Pan-Pot en Anja Schneider voortgebracht.

Melt Festival in Duitsland (© meltfestival.de)
Melt Festival in Duitsland (© meltfestival.de)

Festivals in de buurt van Berlijn

Je kan het bezoek aan een dance-festival natuurlijk ook combineren met een trip naar een leuke stad als Berlijn. Zoals je op deze blog kunt lezen is er in Berlijn genoeg te beleven, zeker in de zomer. Daarbij komt dat een groot deel van de festivals in Duitsland in het oosten van het land te vinden zijn. De 16 beste weekend-festivals in Duitsland die hieronder volgen, zijn gemiddeld ongeveer 2 uur met de auto rijden vanaf Berlijn. Natuurlijk zijn de verschillende clubs en feestjes in Berlijn ook de moeite waard, maar er gaat niets boven een weekend vol muziek en gezelligheid op een camping met je vrienden.

Wanneer je trouwens liever in ons kleine kikkerlandje wilt blijven, kun je hier de Beste Nederlandse Festivals vinden.

16 beste Duitse festivals in 2019

Hieronder volgt onze lijst met de 16 beste Duitse dance-festivals in 2019. De festivals bieden allemaal gevarieerde muziekstijlen en het gaat in bijna alle gevallen om weekend-festivals waar je meerdere dagen terecht kunt met je feestdrang. Aangezien festivals toch ook met smaak te maken hebben, heb ik bij alle festivals een korte motivatie weergegeven. Ook is het natuurlijk verstandig om de artiesten eens op te zoeken op websites als Youtube of Soundcloud. Aan het einde van het artikel heb ik de Duitse weekend-festivals in 2019 ook nog met elkaar vergeleken in een korte samenvatting.

Gratis festival-tickets winnen!
We mogen overigens gratis tickets weggeven voor enkele van onderstaande festivals. Dit jaar zijn 7001-Festival, Her Damit en Helene Beach Festival zo vriendelijk geweest om ons tickets te geven om te verloten. Alles wat je ervoor moet doen vind je direct onder de tekst van het desbetreffende festival.

Hier komen dan de 16 Duitse festivals in de zomer van 2019. Je kunt lekker door de tekst scrollen en kijken wat je bevalt of hieronder meteen op de link van je favoriete festival klikken.

1. Fusion Festival 2019

Als je op het internet op zoek gaat naar de beste festivals ter wereld, zul je regelmatig het Duitse festival Fusion (ook wel Фузион) tegenkomen. Dit festival is absoluut één van de meest bijzondere festivals ter wereld. Al sinds 1997 wordt Fusion georganiseerd op een militaire basis in Lärz, op ongeveer 150km afstand van Berlijn. Er komen jaarlijks minimaal 60.000 bezoekers op dit dance-festival in Duitsland af en officieel duurt Fusion vier dagen lang. De populariteit van dit weekend-festival komt naar voren bij de kaartverkoop: Fusion is eigenlijk altijd uitverkocht en je kunt niet zomaar kaarten bestellen maar moet ingeloot worden om bij dit Duitse festival aanwezig te mogen zijn.

Fusion Festival is the best German festival (© jonasginter.de)
Fusion Festival is ons favoriete Duitse Festival (© jonasginter.de)

Een unieke sfeer
We zijn zelf ondertussen vier keer op Fusion geweest en ik heb me vaak afgevraagd wat het festival zo populair maakt. Natuurlijk is het geniaal dat je je eigen drank mee mag nemen naar de podia of dat het festival al meer dan 20 jaar bestaat. Maar uiteindelijk komt het volgens mij toch op de geweldige atmosfeer van dit festival neer. Geen ander festival komt in de buurt van de speciale stemming waar alle mensen zich in verkeren. Ook al mag en kan alles, toch is er nooit gezeur en is iedereen vriendelijk tegen elkaar.

Anti-Commercieel
Het Fusion festival is alles behalve commercieel: De prijzen van eten en drinken zijn laag en je mag je eigen drankjes meenemen. Hier hebben we het niet alleen over de camping maar ook als je het festivalterrein zelf opgaat. De ticketprijzen zijn intussen niet meer zo goedkoop als vroeger maar je kunt bij Fusion al vanaf woensdag op de Camping terecht en dat maakt het wel één van de langste festivals in deze lijst.

Line-Up later bekend Wat ook bijzonder aan Fusion is, is het feit dat de line-up pas een paar dagen voor het festival bekend gemaakt zal worden. Waar andere festivals pronken met hun prachtige line-up wil Fusion dat je naar het festival komt voor zoveel meer als alleen een line-up. Maar aangezien er vorige jaren altijd geweldige artiesten aanwezig waren (op de website van Fusion kun je alle edities vanaf 1997 bekijken) hoef je hierover eigenlijk geen zorgen te maken. Wanneer je nog tickets wilt voor dit festival in Duitsland moet je goede connecties hebben want de registrering voor de verloting is al in December afgelopen. Wanneer je een volledig artikel over Fusion wilt lezen kun je op mijn andere blog Loudnoises.nl een kijkje nemen.

Waarom Fusion bezoeken? Er hangt bij Fusion een unieke sfeer die ik nog niet bij een ander festival heb meegemaakt. Alles mag en alles kan. Dit festival moet je een keer in je leven bezocht hebben.

Naam: Fusion Festival 2019
Adres: Am Flugplatz, 17248 Lärz
Afstand vanaf Berlijn: 157 km
Datum: 26 – 30 Juni 2019
Prijs inclusief camping: 145€
Aantal bezoekers: 60.000
Website: www.fusion-festival.de
Muziek: Electro, Techno, House, Bands
Aantal dagen: 4-5 days
Line-up: TBA

2. Nation of Gondwana

Een festival wat over de Duitse grens waarschijnlijk wat minder bekend is, is Nation of Gondwana. Toch wordt dit weekend-festival al sinds 1995 georganiseerd en is het eigenlijk altijd een erg groot succes geweest. Persoonlijk vind ik het heel gaaf dat de organisatie van dit festival bewust kiest om niet zo groot als vele andere Duitse festivals te willen worden. Waar een Fusion, Hurricane en Lollapalooza meer dan 50.000 bezoekers in een weekend hebben, kiest Nation of Gondwana ervoor constant bij 8.000 te blijven. Een nobele gedachte omdat het Nation of Gondwana definitief het potentieel heeft om zeer groot te worden. Er wordt dus voor kwaliteit in plaats van geld gekozen en dit is in de sfeer op het dance-festival ook meteen terug te vinden. Veel bezoekers komen al jaren op dit dance-festival en vinden het zonder twijfel het beste Duitse festival allertijden!

Nation of Gondwana (© Ringo, Pyonen.de)
Een zomerse dag op Nation of Gondwana (© Ringo, Pyonen.de)

Nation of Gondwana wordt georganiseerd in Grünefeld. Dit is een gebied wat ongeveer 60km noordwestelijk van Berlijn ligt. De camping is op vrijdag vanaf 12.00 geopend en het programma gaat om 18.00 van start. In verhouding met enkele andere Duitse festivals in 2019 is Nation of Gondwana dus een stukje korter.

Berlijnse Muziek
Qua line-up moet je bij Nation of Gondwana een beetje denken aan de muziek die je ook vaak in Berlijnse Clubs te horen krijgt. Stevige techno zal genoeg te horen zijn maar ik verwacht ook voldoende house en electro. Al richt dit Duitse festival zich niet persé op hele grote namen, toch hebben er al bekende DJs als Job Jobse, Mano le Tough en Sven Dohse opgetreden. Naast lekkere muziek en een perfect sfeer zullen er ook dit jaar weer voldoende andere activiteiten te vinden zijn.

Ticket-verkoop begint in April
De ticket-verkoop voor Nation of Gondwana begint pas in April. Dit is later dan de meeste andere Duitse festivals maar eventueel is dit ook bewust zo gedaan. Wil je graag bij dit geweldige festival aanwezig zijn? Dan moet je een beetje geduld hebben en je plannen erop aanpassen. De tickets kosten tussen 115 en 125 Euro.

Waarom Nation of Gondwana bezoeken? Een goede sfeer, een toplocatie en een organisatie die kwaliteit in plaats van geld als hoogste prioriteit heeft.

Naam: Nation of Gondwana
Adres: Zur Kiesgrübe, Grünefeld
Afstand vanaf Berlijn: 60 km
Datum: 19 – 21 Juli 2019
Prijs inclusief camping: 115-125€
Aantal bezoekers: 8.000
Website: www.pyonen.de
Muziek: Techno & House
Aantal dagen: 2-3
Line-Up: TBA

Logo Nations of Gondwana

3. Feel Festival 2019

Een dance-festival in Duitsland wat dit jaar voor de zevende keer georganiseerd zal worden is Feel Festival. Dit festival wordt aan de Bergheider See georganiseerd, een meer wat ongeveer 130km zuidelijk van Berlijn gelegen is. De reden dat Feel Festival hoog in deze lijst staat heeft voornamelijk met de heerlijke locatie te maken. Er zijn weinig festivals waar je in de ochtend direct uit je tent het strand op kunt lopen om een verfrissende duik te nemen. Eén van de populairste podia van het Feel Festival is direct op ditzelfde strand en geeft je het ultieme festival-gevoel.

Lekker op het strand dansen: Feel Festival (© Enjoy-berlin.nl)
Lekker op het strand dansen: Feel Festival (© Enjoy-berlin.nl)

Elektronische muziek met een beetje bands
De line-up van het Feel Festival 2019 zal ook dit jaar nog niet vooraf bekend gemaakt worden. De organisatie wil niet dat mensen dit festival alleen voor headliners bezoeken maar vooral interesse hebben in het gehele concept. Om je toch een idee te geven: De afgelopen jaren waren namen als Sascha Braemer, HVOB, Claptone, Monkey Safari en Lexer aanwezig. Naast een groot aantal DJs is er ook één stage waar alleen bands optreden. Dit vonden wij persoonlijk heel fijn als afwisseling tussen alle elektronische muziek door.

Snelgroeiend Duits Festival Zelf ben ik bij drie verschillende Feel Festivals aanwezig geweest en heb gezien hoe het festival van een kleiner festival in Berlijn naar een erg popular festival aan de Bergheider See gegroeid is. In mijn review van Feel 2016 kun je lezen hoe ik het festival toen ervaren heb.

Net als de bezoekersaantallen zijn ook de ticketprijzen snel gestegen. Waar wij in 2015 nog 40 Euro voor ons ticket betaalden, betaal je in 2019 meer dan 3x zoveel. Ook al is de prijs gestegen, toch kun je niet klagen over 3 volle dagen muziek en kamperen voor 40 Euro per nacht. Feel Festival blijft gewoon een heel fijn festival door zijn geweldige locatie en de goede mix van muziek-stijlen.

Waarom Feel Festival bezoeken? Vooral omdat je direct aan het water kan kamperen, overdag kun je heerlijk chillen totdat je weer zin hebt om te gaan dansen bij leuke bands en talentvolle DJs.

Naam: Feel Festival 2019
Adres: Bergheider See
Afstand vanaf Berlijn: 130 km
Datum: 11 – 15 Juli 2019
Prijs inclusief camping: 120-130€
Aantal bezoekers: 15.000
Website: www.feel-festival.de
Muziek: Electro, Techno, Bands
Aantal dagen: 3-4
Line-up: TBA

Feel festival 2017 Logo

 

4. Wurzel Festival

Een Duits festival wat pas een paar geleden voor het eerst georganiseerd is, heet het Wurzel Festival. Dit festival wordt georganiseerd door een groep vrienden die al vele jaren hele vette open-airs in Berlijn organiseren. Nadat ze daarmee voldoende ervaring opgedaan hadden, hebben ze besloten ook een weekend-festival te organiseren. Het resultaat is een groot succes en door bezoekers wordt dit festival ook wel “mini-fusion” genoemd.

Een indruk van het Wurzel Festival (© Enjoy-Berlin.nl)
Een indruk van het Wurzel Festival (© Berlin-Enjoy.com)

Militaire basis bij Jüterborg
Het Wurzel Festival wordt op ongeveer 70km afstand van Berlijn gehouden en als locatie heeft het een oude militaire basis die maar liefst 120.000 m2 groot is! Deze militaire basis past qua stijl heel goed bij de stad Berlijn en dat is ook wel wat de organisatie met dit festival wil bereiken. Je zult op dit dance-festival dan ook geen headliners tegenkomen, er wordt vooral plaats gemaakt voor lokale helden en getalenteerde jonge DJs. Maar er zijn in totaal 6 verschillende stages dus er is altijd wel wat te vinden waar je op dat moment zin in hebt.

Het Wurzel-Festival is vooral zo’n succes door de geweldige sfeer en de vele activiteiten. Naast muziek worden er voldoende workshops en ander entertainment aangeboden. De prijzen op het Wurzel Festival hebben wij als heel acceptabel ervaren, zeker als je ze met Nederlandse prijzen vergelijkt. Een biertje kost 3 Euro en je kunt een prima maaltijd voor 5-7 Euro eten. De tickets kosten dit jaar een kleine food-festivals moet willen bezoeken. Er zal muziek op zes verschillende Podia aangeboden worden dus over het algemeen moet er wel iets voor iedereen te vinden zijn.

Gratis naar het Wurzel Festival 2019?
We mogen ook dit jaar weer gratis tickets weggeven voor het Wurzel Festival. Alles wat je moet doen kun je terugvinden in volgende post.

Waarom Wurzel Festival bezoeken?
Een festival met een fijne omvang, locatie en sfeer. Ook eens een keer wat anders dan de standaard-festivals waar je vrienden geweest zijn.

Naam: Wurzel Festival 2019
Adres: Flugplatzweg 6, 14913 Jüterbog
Afstand vanaf Berlijn: 70 km
Datum: 06 – 09 Juni 2019
Prijs inclusief camping: 105-128 Euro
Bezoekersaantal: 3.500
Website: www.wurzelfestival.de
Muziek: Elektronische muziek
Aantal dagen: 3
Line-up: Nog onbekend

 

5. Melt Festival

Een Duits dance-festival wat al sinds 1997 van de partij is en elk jaar door vele Duitse maar ook internationele bezoekers bezocht wordt, is het Melt-festival. Dit festival wordt georganiseerd in het Ferropolis, wat ook wel bekend staat als de Stad van ijzer. Het Ferropolis was vroeger een kolenmijn en kan het beste beschreven worden als een soort eiland waarop nog steeds veel gigantische machines aanwezig zijn. Dat klinkt misschien niet direct aantrekkelijk, maar deze machines geven het festivalterrein van Melt een unieke stijl. Zoals vele andere Duitse festivals is rondom het festival water, daardoor kun je tijdens het festival ook een verfrissende duik nemen. Aangezien Melt in Juli plaats gaat vinden, is dat zeker geen overbodige luxe. Het Ferropolis is zeker één van de gaafste festival-locaties in Duitsland.

Melt Festival (© facebook.com/meltfestival)
Melt Festival (© facebook.com/meltfestival)

Veel headliners
Naast de geweldige locatie is ook de line-up van Melt erg goed te noemen. In 2019 zullen wederom veel grote namen aanwezig zijn. Enkele voorbeelden die nu al bekend zijn: Bon Iver, Modeselektor, Stephan Bodzin, Bonobo en David August. In verhouding tot bijvoorbeeld Fusion en Nation of Gondwana is Melt meer een festival waar verschillende muziekstijlen naar voren komen. Naast veel DJs en elektronische muziek zul je ook veel bandjes en andere artiesten op Melt kunnen aanschouwen.

Kosten en afstand vanaf Berlijn
Al met al zijn veel mensen het er wel over eens dat het Melt Festival in elke lijst met Duitse festivals in de top 5 moet komen te staan. De tickets zijn vergelijkbaar met de andere grotere festivals in deze lijst: Als je er snel bij bent kun je nog tickets voor 129 Euro kopen, daarna lopen ze op tot 139 Euro. Je kunt overigens ook een groepsticket kopen, waarbij je voor 4 tickets slechts 479 Euro betaald.

Melt ligt op een acceptabele afstand van Berlijn, in minder dan 2 uur ben je in Gräfenhainichen en kan het feesten beginnen. Het festival duurt 3 dagen maar je kunt er voor kiezen om kaarten voor een pre-party op donderdag te kopen.

In 2013 was ik zelf aanwezig op Melt dus voor meer informatie kun je ook een kijkje nemen in dit artikel over het Melt festival.

Waarom Melt bezoeken? Hoofdzakelijk vanwege de gave locatie en de heerlijke line-up. Als je grote namen wilt zien is Melt misschien wel jouw Duitse festival in 2019!

Naam: Melt Festival 2019
Adres: Ferropolisstraße 1, 06773 Gräfenhainichen
Afstand vanaf Berlijn: 137 km
Datum: 19 – 21 Juli 2019
Prijs inclusief camping: 129-139€
Bezoekersaantal: 20.000
Website: www.meltfestival.de
Muziek: Electro, Techno, Bands, Rock
Aantal dagen: 3
Line-up: Bon Iver, Modeselektor, Bonobo, Stephan Bodzin en meer…

 

6. Her Damit Festival (Afgezegd)

Eind Februari 2019 is naar buiten gebracht dat zowel Her Damit als ook 7001-Festival deze zomer niet gaan plaats vinden. De organisatie achter deze beide festivals ( Auena UG), is failliet en daarom moeten we helaas zonder deze beide Duitse festivals door de zomer komen.

Duitse festivals als Melt, Fusion en SonneMondSterne zijn ook in Nederland vrij bekend maar van een festival als Her Damit zullen de meeste van jullie nog nooit gehoord hebben. Dit festival is dan ook een stuk kleiner als de eerder genoemde events in deze lijst (vorig jaar ongeveer 2500 bezoekers). Her Damit is vele jaren op het eiland Rügen (aan de Ostsee) georganiseerd, maar sinds 2017 wordt het een stuk dichterbij Berlijn in een bos gevierd. Een fijn klein festival op een goede locatie met waarbij je de bekende vibe van Berlijn terug kunt vinden in de setting.

Een sfeerindruk van het Her Damit Festival (© Marius Knieling)
Een sfeerindruk van het Her Damit Festival (© Marius Knieling)

Secret Forest
Rügen was een geweldige locatie maar ook een eindje rijden. Het vernieuwde Her Damit Festival zal slechts 50km van Berlijn georganiseerd worden en dat is natuurlijk heerlijk. De locatie wordt door de organisatie Secret Forest genoemd en biedt de bezoekers een unieke ervaring in het midden van de natuur. Zoals je op de website van Her Damit kunt zien is dit festival veel op natuur gericht en wat alternatiever als de meeste festivals in Duitsland.

Weekend-Festival voor 82 Euro
In verhouding met de Nederlandse festivals is het bijna niet voor te stellen maar de tickets voor het het Her Damit Festival kosten op dit moment slechts 82 Euro per persoon. Dit zijn de early-bird tickets en die zullen in de komende weken zeker uitverkocht zijn. Daarna gaan de tickets naar 100 Euro per stuk. Voor een meerdaags festival is dit natuurlijk ook nog niet veel en Her Damit is dan ook één van de goedkoopste Duitse festivals in deze lijst.

Waarom Her Damit bezoeken? Een klein en gezellig festival op een fijne groene locatie. Groot voordeel is ook dat je naast de goedkope tickets je eigen drank mee mag nemen!

Naam: Her Damit Festival
Adres: Weinbergstr. 21-31, 16259 Beiersdorf-Freudenberg
Afstand vanaf Berlijn: 50 km
Datum: 17 – 19 Mei 2019
Prijs inclusief camping: 82-100€
Bezoekersaantal: 2.500
Website: www.herdamitfestival.com
Muziek: Electro, Techno
Aantal dagen: 2,5 (vrijdag tot zondagavond)
Line-up: TBA

Her Damit im Exil Logo

 

7. 7001 Festival

Eind Februari 2019 is naar buiten gebracht dat zowel Her Damit als ook 7001-Festival deze zomer niet gaan plaats vinden. De organisatie achter deze beide festivals ( Auena UG), is failliet en daarom moeten we helaas zonder deze beide Duitse festivals door de zomer komen.

Als je net zoveel van verlaten gebouwen kunt genieten als wij, moet je zeker het 7001-Festival in overweging nemen. De locatie van dit festival is namelijk een verlaten militaire basis met de naam 7001-objekt. Het festival is met de auto in ongeveer 1 uur te bereiken en de (eerste) editie van vorig jaar was een groot succes. Het 7001-Festival zal pas in September 2019 plaats vinden en is daarmee één van de laatste weekend-festivals van het jaar. Dit kan ook een voordeel zijn omdat je daarom geen andere weekend-activiteiten hoeft af te zeggen.

Een indruk van het 7001-festival (© 7001festival.com)
Een indruk van het 7001-festival (© 7001festival.com)

Rauw Techno Festival
Als je op de website van het festival een kijkje neemt zie je dat het 7001-Festival een beetje de underground-feel van Berlijn heeft. Vooral om die reden is het festival ook zo goed aangekomen bij de Berlijn-fans. De muziek richt zich ook voornamelijk op techno en andere elektronische muzieksoorten. Je zult op dit festival dus eerder lokale helden tegenkomen dan een Calvin Harris of David Guetta.

De camping van het 7001-Festival opent op vrijdag om 10.00 en je moet er maandag om 14.00 weer vanaf. De tickets zijn op dit moment verkrijgbaar voor 115€ per stuk maar de prijzen zullen nog wel iets stijgen in de komende tijd. Het fijne aan dit Duitse festival is overigens dat je je eigen drankjes mee mag nemen, ook naar de stages.Gratis naar dit festival? 
De organisatie van het 7001-Festival heeft ons de mogelijkheid gegeven onze lezers met 2×2 gratis tickets te verblijden. We zullen een giveaway verzorgen en hoe je mee kunt doen kun je terugvinden op Facebook en Instagram. De winnaars zullen ongeveer een maand voor het festival bekend gemaakt worden.

Waarom het 7001-Festival bezoeken?
Als je van het nachtleven van Berlijn kunt genieten, gaat het 7001-Festival je ook zeker bevallen.

Naam: 7001 Festival
Adres: Weinbergstraße 21-31, Freudenberg
Afstand vanaf Berlin: 50 km
Datum: 6 – 8 September 2019
Prijs inclusief camping: from 115€
Aantal bezoekers: 5.000
Website: 7001festival.com
Muziek: Electronic music
Aantal dagen: 2,5
Line-up: TBA

 

8. SonneMondSterne

Het jaar 1997 was een speciaal jaar want drie grote Duitse Festivals werden daar als eerste georganiseerd: naast Melt en Fusion ook SonneMondSterne. In dat jaar, ondertussen alweer meer dan 20 jaar geleden, kwamen 2500 bezoekers op dit festival af en vorig jaar waren het er meer dan 30.000. SonneMondSterne heeft misschien niet de bijzondere uitstraling van Fusion maar als je van bekende DJs houdt ben je hier zeker aan het goede adres. Ook bij dit Duitse festival kun je lekker met je tentje op de camping verblijven en er is ook genoeg water aanwezig om in de warme Augustus-maand een verfrissende duik te nemen.

SonneMondSterne
Het Duitse festival SonneMondSterne (© facebook.com/SonneMondSterne.Festival)

Beroemde DJs
Waar een aantal Duitse festivals in deze lijst zich wat meer op de “underground-DJs richten, is SonneMondSterne vooral bekend voor beroemde namen van over de hele wereld. Op dit moment (Januari) zijn alweer flink wat grote namen bekend geworden die op SonneMondSterne zullen gaan optreden: Calvin Harris, Don Diablo, Armin van Buuren en Sven Väth.

De muziek op SonneMondSterne stopt zondagmiddag om 16.00. Dit betekent dat bijna alle bezoekers zondagochtend al richting huis rijden. Met deze informatie in het achterhoofd zijn de tickets voor dit Duitse dance-festival niet echt goedkoop (157€). Maar wanneer je in de zomer van 2019 echte headliners wilt zien, is SonneMondSterne nog steeds een prima kandidaat voor jouw festival bucket-list.

Waarom SonneMondSterne bezoeken?
Grote bekende namen van over de hele wereld en een fijne locatie met water.

Naam: SonneMondSterne Festival 2019
Adres: Saalburg-Ebersdorf
Afstand vanaf Berlijn: 291 km
Datum: 9 – 11 Augustus 2019
Prijs inclusief camping: 157€
Bezoekersaantal: 40.000
Website: www.sonnemondsterne.de
Muziek: House, Electro, Techno
Aantal dagen: 2,5 (till Sunday 16.00)
Line-up: Alle Farben, Sven Väth, Calvin Harris, Don Diablo, Armin van Buuren en vele meer

SonneMondSterne 2017 Logo

 

9. Wilde Möhre Festival

Een veelzijdig festival wat op ongeveer 120km van Berlijn georganiseerd zal gaan worden is het Wilde Möhre Festival (vrij vertaald Wilde Wortel Festival). Dit festival heeft in 2013 voor het eerst plaats gevonden en de bezoekers zijn erg enthousiast over de eerste jaren. Wilde Möhre heeft met ongeveer 5.000 bezoekers een hele fijne omvang: Niet te groot zodat je elkaar niet meer terug kan vinden en ook niet te klein dat je het gevoel hebt op een normaal feestje te zijn.

Een van de stages van het Wilde Möhre Festival (© wildemoehrefestival.de)

Veel meer dan alleen muziek
Naast voldoende lekkere muziek en een goede atmosfeer, richt het Wilde Möhre Festival zich ook op veel andere activiteiten. Je kunt workshops die die te maken hebben met duurzaamheid, yoga, koken en veel meer. Dit is natuurlijk vooral lekker om de dag door te komen als je al om 09.00 uit je tentje bent gekomen omdat het te warm was. Als je overdag een duik in het water wilt nemen is dit ook mogelijk: Op 15 minuten lopen van dit Duitse festival kun je de Gräbendorfer See vinden.

De camping van dit Duitse dance-festival in 2019 zal op donderdag om 12.00 s’middags al open gaan. Je kunt dan tot maandag 18.00 blijven wat een prima aantal dagen is. Het is misschien niet zoveel als Fusion maar zeker meer tijd voor je geld in verhouding met SonneMondSterne, Nation of Gondwana en Sputnik Springbreak. De tickets voor het Wilde Möhre Festival zijn op dit moment te krijgen voor 109€ per stuk. Ze zullen binnenkort nog duurder worden (129€) dus het is verstandig om snel tickets te kopen.

Waarom het Wilde Möhre Festival? Een festival met een fijne omvang, genoeg activiteiten naast muziek en een meer op 15 minuten lopen.

Naam: Wilde Möhre Festival
Adres: L52, 03116 Drebkauel
Afstand vanaf Berlijn: 120 km
Datum: 9 – 12 Augustus 2019
Prijs inclusief camping: 109-129€
Aantal bezoekers: 5.000
Website: www.wildemoehrefestival.de
Muziek: Elektronische muziek, bands
Aantal dagen: 3
Line-up: TBA

 

10. Hurricane Festival 2019

Er staan enkele gigantische festivals in deze lijst maar Hurricane is qua officiele bezoekersaantallen de grootste. Hier komen jaarlijks ongeveer 80.000 mensen op af. Hurricane festival is qua muziek vooral heel veelzijdig: Een mix van veel rock-bands met ook voldoende pop-muziek en ook enkele DJs. De locatie van dit festival is een beetje verder westelijk in Duitsland (tussen Bremen en Hamburg). In dit artikel gaat het natuurlijk vooral om Duitse festivals in de buurt van Berlijn, maar Hurricane hoort ondanks de iets grotere afstand (350km) toch echt wel in deze lijst thuis.

Hurricane Festival
Hurricane Festival 2014 (Zeitgeist247.de)

Prijzige tickets
Als je naar de line-up van Hurricane kijkt, zou je verwachten dat dit festival hoger in deze lijst met beste Duitse Festivals zou staan. Een beetje minder is het echter dat dit festival niet aan het water gelegen is en het de duurste tickets (199€) in deze lijst heeft. Maar met namen als Foo Fighters, Mumford and Sons, Papa Roach, Steve Aoki, The Cure, Faber is het dat geld eigenlijk gewoon waard.

De camping gaat donderdag om 16.00 open en je kunt tot maandagochtend genieten van muziek, drankjes en je vrienden. Omdat het festival al meer dan 20 jaar georganiseerd wordt, biedt het ook alle mogelijke services en extra mogelijkheden aan: zo kun je ook in een hotel slapen, zijn er vele bekende eettentjes (bijvoorbeeld Burgers uit Berlijn) op het terrein te vinden en zijn er ook dvds verkrijgbaar van de laatste 20 jaar Hurricane Festival.

Waarom Hurricane 2019 bezoeken?
Deel zijn van een gigantisch festival is altijd indrukwekkend. De line-up is vooral qua bands en artiesten steengoed.

Naam: Hurricane Festival 2019
Adres: Eichenring, Scheeßel
Afstand vanaf Berlijn: 350 km
Datum: 21 – 23 Juni 2019
Prijs inclusief camping: 189€
Bezoekersaantal: 80.000
Website: www.hurricane.de
Muziek: Bands, Artists, DJs
Aantal dagen: 3
Line-up: Papa Roach, Mumford & Sons, Foo Fighters, Macklemore en meer op komst

 

11. Lollapalooza 2019

Alle Duitse weekend-festivals in dit artikel vinden buiten Berlijn plaats. Al zijn sommige erg dichtbij Berlijn, toch moet je nog wel even met een shuttlebus of met de auto reizen voordat je echt bij het festival bent. Het festival Lollapalooza is echter een uitzondering: Ten eerste omdat het in Berlijn zelf plaats zal vinden en ten tweede omdat er niet gekampeerd kan worden. Dit laatste is ook de reden dat dit festival niet hoger in de lijst staat. De line-up en sfeer zijn namelijk zeker goed genoeg om in de top 5 te landen maar wij vinden kamperen persoonlijk echt een grote toegevoegde waarde voor een festival.

Lollapalooza Berlin 2018
Lollapalooza Berlin 2018

Vijfde keer in Berlijn
Het Lollapalooza festival is een wereldwijd bekend festival wat elk jaar in veel verschillende landen georganiseerd word. Het komt oorspronkelijk uit Amerika en de line-up is heel erg afwisselend. Een deel van de line-up voor 2019 is ondertussen bekend en namen als Kings of Leon, Scooter, Swedish House Maffia, Don Diablo en Martin Garrix gaan optreden. Het jaar 2019 gaat de vijfde keer worden dat het festival in Berlijn plaats gaat vinden. Vorig jaar waren wij erbij in het Olympiastadion en daarover hebben we ook een review geschreven.

Zonder kamperen
Zoals hierboven beschreven is het Lollapalooza festival anders dan de andere Duitse festivals in deze lijst. Je kunt hier alleen overdag feesten en moet dus een hostel of hotel boeken om ‘s nachts je rust te pakken. Dit kan ook een voordeel zijn als je kamperen te oncomfortabel vindt en liever in een normaal bed slaapt. Je kunt na het festival natuurlijk ook nog verder feesten in één van de Berlijnse clubs.

Waarom Lollapalooza bezoeken?
Als je een goede line-up wilt zien en liever in een normaal bed slaapt, is dit een perfect Duits festival voor jou.

Naam: Lollapalooza Festival Berlin
Adres: Olympiastadion, Berlijn
Afstand vanaf Berlijn: 0 km
Datum: 7 – 8 September 2019
Prijs inclusief camping: 129 – 149€
Bezoekersaantal: 35.000 per dag
Website: www.lollapaloozade.com
Muziek: Bands, Singer-Songwriter, DJs
Aantal dagen: 2
Line-up: Kings of Leon, Martin Garrix, Swedish House Maffia,Scooter, Claptone, Don Diablo en vele anderen

Lollapalooza Logo

 

12. Airbeat One Festival

Het Airbeat One Festival is één van de grotere Duitse dance-festivals in deze lijst en wordt dit jaar voor de 18e keer georganiseerd. Het festival had vorig jaar 40.000 bezoekers uit 40 verschillende landen en richt zich iets minder op techno dan veel andere festivals in deze lijst (Melt, Fusion, Nation of Gondwana). Airbeat One richt zich meer op EDM, House en heeft ook altijd een aantal DJs die de hardere muziekstijlen als Hardstyle en Hardcore draaien. Dit festival heeft 5 verschillende podia die allemaal op elektronische muziek en DJs gericht zijn.

Een podium op Airbeat One festival (© facebook.com/airbeatone)
Een podium op Airbeat One festival (© facebook.com/airbeatone)

Bekende EDM DJs
Het Airbeat One heeft een line-up met enkele zeer bekende namen. Als headliners zullen in 2019 Steve Oaki, Dimitri Vegas & Like Mike, Martin Garrix en Armin van Buuren aanwezig zijn. Daarnaast kun je echter ook genieten van enkele DJs die je niet op elk festival tegen zult komen: Namen als Head Hunterz, Klingande en Nora en Pure maken dit Duitse festival voor mij meteen een stuk interessanter.

Dit Duitse festival ligt op 175km afstand van Berlijn en is dus in ongeveer 2 uur te bereiken met de auto. Er worden veel verschillende tickets aangeboden: Voor 1 dag betaal je 59 Euro en voor het gehele weekend 129 Euro. Je kunt ook een VIP-Ticket halen, daarvoor betaal je dan 199 Euro.

Waarom Airbeat One bezoeken?
Wanneer je vooral voor elektronische muziek naar een festival gaat en ook van de hardere muziekstijlen kunt genieten, is dit een alternatief voor jou.

Naam: Airbeat One Festival
Adres: Neustadt-Glewe, Flugplatz
Afstand vanaf Berlijn: 175 km
Datum: 10 – 14 Juli 2019
Prijs inclusief camping: 129€
Bezoekersaantal: 40.000
Website: www.airbeat-one.de
Muziek: EDM, House, Electro, Hardstyle, Hardcore
Aantal dagen: 3
Artist: Armin van Buuren, Steve Aoki, Head Hunterz, Klingande, Martin Garrix en vele anderen.

AIrbeat One Logo
AIrbeat One Logo

 

13. MS Dockville

Berlijn heeft op het gebied van uitgaan en festivals een hele hoop te bieden maar er is nog een andere stad op enkele uurtjes afstand die ook de moeite waard is: Hamburg. Hier wordt het MS Dockville festival georganiseerd dat elk jaar meer dan 20.000 bezoekers een mooi weekend te bieden heeft. Omdat dit festival zo dicht bij Hamburg ligt is het ook vanuit Berlijn erg makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken. De verschillende reistips voor Berlijn die ik in een artikel heb geschreven gelden ook voor Hamburg.

MS Dockville Festival
Ms Dockville Festival (© Dockville-Festival, Enno Arndt)

De line-up van MS Dockville is vooral erg afwisselend en de prijs is ook zeer realistisch: Op dit moment kan je nog tickets voor 100 Euro kopen en dan kun je drie dagen bij dit festival aanwezig zijn. De line-up voor 2019 is nog niet bekend maar omdat er de laatste jaren voldoende toffe artiesten en DJs op het programma stonden, zou ik me daar niet teveel zorgen over maken.

Qua locatie zijn er zeker spannendere weekend-festivals in 2019 maar de line-up en prijs maken MS Dockville toch tot een festival wat het overwegen waard is. Vooral in combinatie met een bezoekje aan deze leuke stad Hamburg (een soort mini-Berlijn) echt een prima zomer-activiteit.

Waarom MS Dockville bezoeken?
Als je nog niet in Hamburg bent geweest kun je hier een perfecte trip van maken en de line-up van Ms Dockville is heerlijk veelzijdig en de moeite waard.

Naam: Ms Dockville
Adres: Reiherstieg-Hauptdeich, 21107 Hamburg
Afstand vanaf Berlijn: 290 km
Datum: 16 – 18 Augustus 2019
Prijs inclusief camping: 99 – 119€
Bezoekersaantal: 20.000
Website: www.msdockville.de
Muziek: Bands, Artists, DJs
Aantal dagen: 3
Line-up: TBA

 

14. Sputnik Springbreak

Een festival wat elk jaar al vroeg in het seizoen georganiseerd word is Sputnik Springbreak. Buiten Duitsland is Sputnik misschien niet zo bekend maar toch is dit festival het overwegen waard. Misschien helpt het als ik enkele namen opnoem die in 2019 op dit Duitse dance-festival aanwezig zullen zijn: David Guetta, Alle Farben, Armin van Buuren, Don Diablo en vele andere grote namen. De combinatie van een goede line-up en een prima locatie maakt dit tot een fijn alternatief als je nog op zoek bent naar een Duits festival voor de zomer van 2019.

Sputnik Springbreak

In verhouding met de andere Duitse dance-festivals in 2019 heeft Sputnik Springbreak een gemiddelde prijs. Voor 137 euro heb je een meerdaags festival inclusief camping. De tickets zijn niet zo moeilijk te krijgen als bij bijvoorbeeld Fusion of Nation of Gondwana: Nog meer prijsvoordeel krijg je overigens als je meteen 10 tickets koopt: Dan is het 11e kaartje namelijk gratis.

Het eiland Pouch
Het festival Sputnik Springbreak wordt georganiseerd op een eiland met de naam Pouch. Dit eiland ligt ongeveer 160 kilometer van Berlijn en kan daardoor binnen enkele uurtjes met de auto bereikt worden. Op dit Duitse dance-festival komen overigens niet alleen DJs zoals hierboven geschreven: Acts als Marteria, Alligatoah, Kontra K. en de 257ers zorgen voor de nodige afwisseling in muziekstijl.

De camping gaat op Woensdag om 12.00 al open en je kunt tot maandagmorgen blijven. Genoeg tijd om te genieten dus, al zullen de grote podia niet gedurende de gehele tijd “open” zijn. Qua publiek is het overigens wel zo dat de gemiddelde leeftijd op Sputnik een stukje lager ligt als vele andere weekend-festivals in deze lijst.

Waarom Sputnik Springbreak bezoeken?
Als je van Deephouse en melodieuze livesets houdt en het niet erg vind met wat jongere mensen te feesten, is Sputnik het perfecte festival voor jou.

Naam: Sputnik Springbreak 2019
Adres: 06774, Pouch
Afstand vanaf Berlijn: 160 km
Datum: 7 – 10 Juni 2019
Prijs inclusief camping: 137€
Bezoekersaantal: 25.000
Website: www.sputnik.de/springbreak
Muziek: Deephouse, German Rap, Pop
Aantal dagen: 3
Line-up: David Guetta, Alle Farben, Marteria, Armin van Buuren, Alligatoah, Don Diablo en vele anderen

Sputnik Springbreak Logo

 

15. Helene Beach Festival

Een festival in Duitsland wat ook al heel wat jaartjes meedraait is het Helene Beach Festival. Het festival is populair onder veel Berlijnse inwoners omdat het niet ver van Berlijn en direct aan een groot meer gelegen is. Het festival zal namelijk aan de Helene See georganiseerd gaan worden. Voor de duidelijkheid: See betekent Meer in het Duits dus verwacht geen golven. Dit meer ligt slechts 100km oostelijk van Berlijn en is het schoonste meer van heel Brandenburg. Genoeg plek om overdag af te koelen en op een waterbedje te liggen. De meeste Duitse festivals liggen in de buurt van het water, maar het voordeel van Helene Beach Festival is wel dat er echt plek op het strand voor duizenden mensen is. Dit is bij Melt en Fusion bijvoorbeeld niet het geval.

Helene Beach Festival Festivalterrein
Helene Beach Festival Festivalterrein (© Enjoy-berlin.nl)

Mix van Hiphop en DJs
De line-up van het Helene Beach Festival is veelzijdig en biedt eigenlijk elk jaar een flink aantal grote namen. Er zijn 8 verschillende podia die uiteenlopende muziekstijlen aanbieden. Aankomende zomer zullen onder andere de volgende Acts op dit Festival aanwezig zijn: Sven Väth, Bart Skils, Alle Farben en Moonbootica zijn het begin van de lijst. De prijs van dit dance festival in 2019 is overigens ook zeer redelijk, voor 109 Euro kan jij bij het Helene Beach Festival aanwezig zijn.

Het dance-festival Helene Beach duurt officieel ongeveer 4 dagen. Je kunt namelijk op woensdag al bij een pre-party terecht en de muziek speelt tot zondag. Wij zijn echter tot maandag gebleven en zondagavond en nacht kun je nog wel een soort club bezoeken en daar draaiden toen ook nog enkele bekende DJs. De camping blijft tot maandagochtend open dus je kunt zelf bepalen of je hier nog bij wilt zijn.

Gratis 2 kaartjes winnen voor het Helene Beach festival?
We mogen 2×2 weekend-tickets weggeven voor dit Duitse festival in 2019. Alles wat je hoeft te doen is te vinden op Instagram. De winnaars zullen begin Juni op Social Media bekend gemaakt worden.

Waarom Helene Beach bezoeken?
Overdag lekker chillen op het strand en ‘s avonds genieten van afwisselende muziek. Prima line-up en een goede prijs maar jammer van de opgepompte types.

Naam: Helene Beach Festival 2019
Adres: Helene-See 2, 15236 Frankfurt (Oder)
Afstand vanaf Berlijn: 100 km
Datum: 25 – 28 Juli 2019
Prijs inclusief camping: 109€
Bezoekersaantal: 25.000
Website: www.helene-beach-festival.de
Muziek: Rock, HipHop, Pop, Electro, House
Aantal dagen: 2,5
Line-up: Sven Väth, Alle Farben, Moonbootica, Bart Skils and many more…

 

16. Rocken am Brocken

De naam van dit festival in Duitsland zegt het al een beetje: op Rocken am Brocken zijn veel rockbands aanwezig. Maar vergis je niet, er is een bijzonder veelzijdig programma die niet alleen voor de rockers onder ons interessant kan zijn. Er zijn in totaal vier podia op dit festival en er waren de laatste jaren ook enkele DJs aanwezig op Rocken am Brocken. Wanneer je naast elektronische muziek ook enkele bands wilt horen spelen is dit festival zeker een alternatief voor jou.

Rocken am Brocken Festival (Markus Thöricht)
Rocken am Brocken Festival (Markus Thöricht)

De tickets van dit Duitse festivals zijn heel redelijk geprijsd. Op dit moment kun je de tickets nog voor 80€ kopen en dat is voor een weekend-festival minder dan gemiddeld.

Nationaal-park Harz
Het Festival Rocken am Brocken zal plaatsvinden in Elend, een plaatsje ten zuidwesten van Magdeburg. Het festival ligt in het bekende Nationalpark met de naam Harz en er zijn naast muziek ook veel extra activiteiten te vinden. Qua locatie kan ik garanderen dat het een prachtige omgeving is, ik ben zelf enkele jaren geleden wezen wandelen in Harz  en veel beter wordt het qua natuur niet in Duitsland.

Waarom Rocken am Brocken 2019 bezoeken?
Wanneer je van rock houdt maar ook hier en daar wat elektronische muziek wilt horen is dit eventueel een goede keus. Rocken am Brocken is daarnaast één van de goedkopere Duitse festivals.

Naam: Rocken am Brocken 2019
Adres: Braunlagerstraße, 38875 Elend
Afstand vanaf Berlijn 245 km
Datum: 1 – 3 Augustus 2019
Prijs inclusief camping: 80€
Bezoekersaantal: 6.000
Website: www.rocken-am-brocken.de
Muziek: Indie, Punk, Rock, Electro
Aantal dagen: 3
Line-up: TBA

Duitse Festivals die dit jaar niet plaats vinden (R.I.P.)

Als een bezoeker van een weekend-festival ga je gewoon een paar dagen lekker feesten. Achter zulke festivals zit natuurlijk een hele groep mensen die veel tijd en liefde in de organisatie steekt. Omdat er in Duitsland (en ook in Nedeland) de laatste jaren erg veel festivals georganiseerd werden is. het niet altijd makkelijk om succesvol te zijn als festival. Dit jaar zijn er ook weer enkele Duitse Dance-festivals die niet meer plaats zullen vinden. Wie weet maken ze nog een comeback maar in 2019 kun je volgende festivals niet. bezoeken:

  • Ploetzlich am Meer
  • Greenwood Festival

 

Ploetzlich am Meer Festival
Ploetzlich am Meer Festival (© stanley-rubyn.com)

Samenvatting: Duitse festivals in 2019

Al met al is in de bovenstaande lijst met Duitse festivals in 2019 duidelijk te zien dat er voldoende te doen is bij onze oosterburen. Uiteraard heeft de ranking voor een groot deel met smaak te maken maar over zaken als prijs valt moeilijk te twisten. Over het algemeen is het perfecte dance festival voor iedereen anders. Toch hebben we hieronder in een lijstje weergegeven naar welke Duitse Festivals je moet gaan als de volgende zaken belangrijk voor je zijn:

  • Goedkope Duitse festivals: Helene Beach, Her Damit of Rocken am Brocken
  • Grote Duitse Festivals: Fusion, Lollapalooza, Hurricane, Melt
  • Duitse festivals dichtbij Berlijn: Lollapalooza, Feel Festival, 7001-Festival
  • Duitse festivals met veel headliners: Melt, SonneMondSterne, Hurricane en Sputnik Springbreak
  • Duitse festivals met afwisselende muziek: Hurricane, Melt, MS Dockville, Rocken am Brocken
  • Kleinere Festivals met een bijzondere sfeer: Wurzel Festival, Nations of Gondwana, Her Damit

We hopen natuurlijk dat we je hebben kunnen helpen met een beslissing voor een Duits festival in 2019. Als je suggesties hebt voor een gaaf Duits festival, horen we het heel graag.

Tags : DansenLijstje

The author: Job

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

4 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.