De vijf beste Kerstmarkten in Berlijn 2016

De vijf beste Kerstmarkten in Berlijn 2016

Tijdens de maanden November en December kiezen veel Nederlanders ervoor een trip naar onze oosterburen te maken om te genieten van de Duitse kerstmarkten. Kerst in Duitsland wordt een stuk intensiever gevierd dan dat wij dat uit Nederland gewend zijn. Ook de stad Berlijn verandert eind November in zijn eigen gezellige sprookjesverhaal. Overal zie je kerstbomen, kleurrijke lichtjes en daarnaast brengen de kerstmarkten in Berlijn je echt in de stemming.

Update: Aanslag Kerstmarkt op 19.12.2016

Op maandag 19 December 2016 is er een verschrikkelijke aanslag geweest op de kerstmarkt bij de Gedächtniskirche (nummer 5 in deze lijst). Ook wij zijn natuurlijk zeer verdrietig en geschokt over de vreselijke gebeurtenissen. Natuurlijk gaan onze gedachten ook uit naar alle slachtoffers en alle getroffen familieleden. De meeste kerstmarkten zijn enkele dagen dicht geweest maar sinds 21 December zijn eigenlijk alle kerstmarkten weer open! De mensen in Berlijn willen hiermee vooral duidelijk maken dat een dergelijke aanslag geen invloed zal hebben op hun vrijheid en levenswijze. Er zijn maatregelen genomen om de kerstmarkten zekerder te maken en mensen gebruiken de markten ook om hun steun te betuigen.

De Brandenburger Tor werd na de aanslag in de kleuren van de Duitse vlag belicht (© mdr.de)

De Brandenburger Tor werd na de aanslag in de kleuren van de Duitse vlag belicht (© mdr.de)

Kerstmarkten in Berlijn

Omdat er in Berlijn bijna honderd verschillende kerstmarkten georganiseerd worden, kan het verstandig zijn om op voorhand vast te beslissen welke markten je graag wilt bezoeken. De markten verschillen nogal qua producten, entree-prijs, sfeer en aangeboden activiteiten. Daarbij komt dat sommige markten alleen in het weekend te bezoeken zijn en andere pas later op de dag open gaan. Om het vergelijken van de markten makkelijk te maken hebben we hieronder een lijstje met de beste kerstmarkten in Berlijn in 2016 opgesteld.

 
 

1. Weihnachtszauber op de Gendarmenmarkt

Weihnachtszauber Gendarmenmarkt Berlijn Kerstmarkt

Populaire bezienswaardigheden als Brandenburger Tor en Reichstag zijn normaal gesproken de grote trekpleisters in de stad Berlijn. In de maand December moeten ze echter een groot deel van hun bezoekers delen met kersmarkten als de Weihnachtszauber op de Gendarmenmarkt. Elk jaar komen meer dan 600.000 bezoekers op deze kerstmarkt in Berlin-Mitte af. De kerstmarkt is gelegen op het plein voor het Konzerthaus en heeft daardoor een perfecte locatie.

Unieke Producten
De kerstmarkt aan de Gendarmenmarkt heeft een groot deel van zijn populariteit te danken aan zijn unieke standhouders. Van over de hele wereld komen handarbeiders naar Berlijn om hun talent te vertonen. Je kunt op deze kerstmarkt onder andere ivoor, origami en kunst in vele verschillende soorten kopen. Daarnaast zijn er ook erg veel speciale lekkernijen te verkrijgen: Een kopje witte chocolademelk, een lekkere gefrituurde appel of een speciale soort kaas uit een ver land? Op deze Berlijnse kerstmarkt is het allemaal verkrijgbaar. Heerlijk is overigens ook dat je bij veel kraampjes gratis kunt proeven.

Kerstmarkt Berlin Gendarmenmarkt
Kerstmarkt Berlin Kulturhaus Gendarmenmarkt
Twee mooie plaatjes van Weihnachtszauber op de Gendarmenmarkt

De beste kerstmarkt van Berlijn
De Weihnachtszauber aan de Gendarmenmarkt is naar mijn mening de beste kerstmarkt in Berlijn. Dit heeft de kerstmarkt voor een groot deel te danken aan zijn ligging. De Weihnachtszauber is gelegen tussen drie erg indrukwekkende gebouwen: De Deutsche Dom, het Konzerthaus en de Franzozische Friedrichstadtkirche. Dat deze kerstmarkt door de Berliner Zeitung ooit de Mercedes S-Klasse tussen de kerstmarkten in Berlijn werd genoemd is dan ook geheel terecht. Naast de locatie zijn ook de gigantische kerstboom, de unieke producten en de dagelijkse live-toneelstukjes argumenten om deze kerstmarkt in November of December een bezoekje te gunnen.

In tegenstelling tot enkele andere kerstmarkten in deze lijst, is de Weihnachtszauber overigens niet gratis. Maar de kleine vergoeding van slechts één euro is absoluut een goede investering als je een echte Duitse kerstmarkt in Berlijn wilt bezoeken. Als je echter liever niet wilt betalen kun je doordeweeks voor 14.00 naar deze kerstmarkt gaan, dan is de entree namelijk wel gratis (behalve op 24,25,26 en 31 December).

Weihnachtszauber Gendarmenmarkt Berlijn Kerstmarkt
Weihnachtszauber Gendarmenmarkt Berlijn
De kraampjes staan op het plein van de Gendarmenmarkt in Berlijn

Zoals aangegeven is de kerstmarkt Weihnachtzauber gelegen in Berlin-Mitte. Omdat de U-Bahn stations hier allemaal erg dichtbij elkaar liggen kun je de kerstmarkt zowel via station Stadtmitte als Französische Straße gemakkelijk bereiken. Wanneer je met de S-Bahn wilt reizen kun je ook wandelen vanaf S-Bahn station Friedrichstrasse, je maakt dan een leuke wandeling door de winkelstraat van dit gebied.

Er is bij deze kerstmarkt overigens ook een speciaal programma voor nieuwjaarsavond. Voor 12 Euro kun je hier van 19.00 tot 01.00 genieten van een speciaal programma. Meer informatie vind je op de website die hieronder aangegeven is.

Deze kerstmarkt biedt overigens ook de mogelijkheid aan om de jaarwisseling hier te vieren. Voor meer informatie kun je het volledige artikel met oud en nieuw feestjes in Berlijn lezen.

Naam: Weihnachtszauber (Gendarmenmarkt)
Adres
: Leipziger Strasse 65
Entree: 1 Euro (doordeweeks 11.00 – 14.00 gratis)
Openbaar vervoer: Stadtmitte (U2 of U6), Französische Straße (U2), Friedrichstrasse (S-Bahn)
Data: 21 november tot 31 December 2016 (met kerst ook open)
Openingstijden: Elke dag van 11.00 tot 22.00 (24 en 31 December tot 18.00)
Website: www.gendarmenmarktberlin.de
 

 

2. Berliner Weihnachtszeit bij Roten Rathaus

Kerstmarkt Roten Rathaus Berlijn

Als het om kerstmarkten in Berlijn gaat mag het centraal gelegen Alexanderplatz natuurlijk niet ontbreken. Dagelijks komen meer dan 300.000 mensen op Alexanderplatz af en daarom is het heerlijk dat er op loopafstand drie verschillende kerstmarkten te vinden zijn. Op het plein van Alexanderplatz zelf vind je al enkele kraampjes en tentjes maar echt leuk wordt het pas als je in de richting van de Tv-Tower loopt. Voor het Roten Rathaus kun je daar een kersmarkt vinden die bekend staat onder de naam Berliner Weihnachtszeit. Deze kerstmarkt in Berlijn zul je niet snel over het hoofd zien want het 50 meter hoge reuzenrad zul je vanaf grote afstand herkennen.

Kerstmarkt Roten Rathaus Fernsehturm (Enjoy-Berlin.nl)
Kerstmarkt Berlin Rotes Rathaus ijsbaan
Lekkernijen en schaatsen op loopafstand van de Fernsehturm

De kraampjes op de Berliner Weihnachtszeit zijn versierd op een manier die doet denken aan het begin van de vorige eeuw. Door afbeeldingen te gebruiken van rond 1900 krijgt de markt een bijzondere, historische uitstraling. Berliner Weithnachtszeit is ook één van de oudste Kerstmarkten in Berlijn en wordt elk jaar bijzonder goed bezocht door zowel Berliners als toeristen.

Rondjes schaatsen
Naast verschillende kraampjes en het gigantische reuzenrad is er in het midden van deze kerstmarkt ook nog een schaatsbaan te vinden. Met niet minder dan 600 vierkante meter ijsvlakte is dit de grootste ijsbaan op een kerstmarkt in Berlijn. De schaatsbaan is gratis te betreden met eigen schaatsen en wanneer je schaatsen wilt huren kost dat ook slechts 4 euro. Als Nederlanders kunnen we hier natuurlijk niet achterblijven en moeten we onze schaatskunsten even aan de Duitsers laten zien.

Als klap op de vuurpijl komt er voor de kleintjes ook nog drie keer per dag een kerstman langs bij op de Berliner Weihnachtszeit. Met zijn koets en zijn rendieren is hij meerdere keren per dag te spotten rondom het Roten Rathaus. Vorig jaar waren de tijden 16.30, 18.30 en 20.30 en ik ga ervan uit dat dit ook dit jaar weer het geval zijn zal. Voor de kleintjes is ook de kleine kinderboerderij een leuke aangelegenheid.

Kerstmarkt Roten Rathaus BerlijnDe Kerstmarkt Berliner Weihnachtszeit heeft een ouderwetse uitstraling

Al met al is te concluderen dat de Berliner Weihnachtszeit een leuke mix van gezellige kraampjes en bijzondere activiteiten is. Er wordt traditionele muziek gespeeld, er is glühwein in overvloed en veel bezoekers vertrekken pas weer als de kerstmarkt om 22.00 gaat sluiten.

Hieronder kun je nog alle gegevens van deze kerstmarkt in Berlijn nog even overzichtelijk op een rijtje zien.

Naam: Berliner Weihnachtszeit
Adres
: Vor dem Roten Rathaus
Entree: Gratis
Openbaar vervoer: U of S-Bahn naar Alexanderplatz
Data: 21 november tot 29 December 2016 (24 December gesloten)
Openingstijden: 12.00 – 22.00 (weekend 11.00-22.00)
Website: www.berlinerweihnachtszeit.de
 

 

3. Wintertraum am Alexa (incl. Kermis)

Weihnachtsmarkt Berlijn Alexa

Wanneer je dan toch in de buurt van Alexanderplatz bent, moet je ook even een kijkje gaan nemen bij de Wintertraum am Alexa. Deze kerstmarkt is vooral bijzonder door zijn mix van traditionele kraampjes en een zeer moderne kermis. Net als bij de Berliner Weihnachtszeit is ook hier een enorm reuzenrad te vinden. Daarnaast zijn er ook botsauto’s, draaimolens en er is zelfs een achtbaan op deze kerstmarkt in Berlijn aanwezig.

Weihnachtsmarkt Berlijn Alexa
wintertraum Alexa
Een foto van de Wintertraum van dichtbij en vanaf de Fernsehturm (© www.blume-service.de) 

Mix van traditie en spanning
Naast de vele attracties is er op de Wintertraum natuurlijk ook voldoende eten en drinken aanwezig. In de bekende houten blokhutjes zijn allerlei Duitse specialiteiten te verkrijgen en kun je even bijkomen van je wilde rit in de achtbaan. Grappig feitje: Tussen de Duitse lekkernijen staat overigens ook een kraampje met Hollandse Poffertjes. In totaal zijn er meer dan 200 afwisselende kraampjes opgebouwd op deze kerstmarkt tussen Jannowitzbrucke en Alexanderplatz.

De Wintertraum am Alexa is de perfect kerstmarkt voor een gemixte groep mensen. De kleintjes kunnen zichzelf vermaken in de draaimolen terwijl pappa en mamma van een lekkere kop glühwein genieten. Zelfs voor tieners is deze kerstmarkt namelijk interessant, sommige attracties zijn namelijk niet bepaald geschikt voor mensen met een zwakke maag.

Al met al is de Wintertraum één van de modernere kerstmarkten in Berlijn. Wanneer je op zoek bent naar een échte traditionele kerstmarkt met geschiedenis, denk ik niet of je hier aan het goede adres bent. Als je echter gewoon zin hebt in plezier, actie en gezelligheid, is dit juist een uitstekende markt om te bezoeken.


Naam:
Wintertraum
Adres
: Alexanderstraße
Entree: Gratis (attracties tegen vergoeding)
Openbaar vervoer: Alexanderplatz of Jannowitzbrucke
Data: 21 november tot 23 December 2016
Openingstijden: 14.00-22.00 (weekend 12.00-22.00)
Website: www.blume-service.de


Kerstmarkt Berlin alexa

 

 

4. Winterwelt am Potsdamer Platz

Weihnachtsmarkt Hearts Candy

Een locatie die in deze lijst met kerstmarkten natuurlijk niet ontbreken mag is de Potsdamer Platz. De Winterwelt kerstmarkt ligt knus tussen de moderne en hoge gebouwen en trekt jaarlijks ongeveer 2,5 miljoen bezoekers! In vergelijking met de andere kerstmarkten in Berlijn is dat een enorm aantal, daaruit kan geconcludeerd worden dat ook deze kerstmarkt een gevestigde naam in de stad Berlijn is.

Eisstockschießen en Rodelen
Winterwelt am Potdamer Platz heeft iets wat alle andere kerstmarkten in Berlijn niet hebben: een rodelbaan. Je kunt midden op Potsdamer Platz tegen een vergoeding (1,50€) met een autoband van een sneeuwbaan afrutschen. Winterwelt staat overigens sowieso in het teken van activiteit: je kunt ook gebruik maken van de schaatsbaan of het zogenaamde “eisstockschießen“. Dit laatste is een beetje een mix tussen bowlen en curling en kost overdag 20 euro per uur en in de avonduren 30 euro. Als je het dus met een groep vrienden doet valt de prijs per persoon erg mee.

Kerstmarkt Potsdamer Platz
Kerstmarkt Potsdamer Platz
Eisstockschießen en Rodelen (© winterwelt-berlin.de)

De Winterwelt am Potsdamer Platz gaat in verhouding met de andere kerstmarkten in deze lijst een stuk vroeger open. Al vanaf Vrijdag 4 November kun je bij deze kerstmarkt terecht voor een kopje gluhwein en winterse gezelligheid. Winterwelt is een leuke mix tussen verschillende activiteiten en leuke kraampjes. In het weekend kan er bij Winterwelt ook van live-muziek genoten worden. Het kan daarbij wel in je voordeel werken als je van Duitse Schlager-Musik houdt.

Naam: Winterwelt
Adres
: Potsdamer Platz
Entree: Gratis
Openbaar vervoer: U-bahn (U2) en S-Bahn (S1, S2) Potsdamer Platz
Data: 4 November 2016 tot 1 Januari 2017(niet alle activiteiten zijn de hele periode beschikbaar)
Openingstijden: 10.00 – 22.00 (24 december 10.00 – 14.00)
Website : www.winterwelt-berlin.de
 

 

5. Weihnachtsmarkt bij de Gedachtniskirche

Kerstmarkt Gedachtniskirche Berlijn

Ook in het westen van Berlijn zijn meerdere kerstmarkten terug te vinden. In verhouding met de andere “deelnemers” ligt deze kerstmarkt iets verder uit het centrum, maar ook deze kerstmarkt is gemakkelijk te bereiken en goed te combineren met andere activiteiten. Zo kun je bijvoorbeeld een dagje gaan shoppen in Berlijn bij Kurfurstendamm en daarna een kijkje nemen bij de Weihnachtsmarkt bij de Gedachtniskirche. Ook kun je deze kerstmarkt goed combineren met een bezoekje aan de Gedachtniskirche.

Kerstmarkt Gedachtniskirche Berlijn WeihnachtsmarktKerstmarkt bij de Gedachtniskirche in Charlottenburg

Deze kerstmarkt in Berlijn wordt dit jaar voor de 32ste keer georganiseerd en ook dit jaar zullen er weer honderden kraampjes aanwezig zijn tussen de Gedachtniskirche en station Zoologischer Garten. De verschillende kraampjes verkopen allerlei verschillende producten en ook de typisch Duitse lekkernijen zijn natuurlijk van de partij.

Naam: Weihnachtsmarkt bij de Gedachtniskirche
Adres
: Kantstraße, Charlottenburg
Entree: Gratis
Openbaar vervoer: U of S-Bahn station Zoologischer Garten
Data: 21 November 2016 tot 1 Januari 2017 (Kerst open met aangepaste tijden)
Openingstijden: 11.00 – 21.00 (vrijdag en zaterdag 11.00 – 22.00)
 

 

Kerstmarkten in Berlijn samengevat

Uiteindelijk valt te concluderen dat er voor alle wensen wel een kerstmarkt in Berlijn te vinden is. Het aantal kerstmarkten in Berlijn gaat richting de honderd en hierboven vind je daarom slechts een greep uit het grote aanbod. Om de bovenstaande kerstmarkten samen te vatten: Wanneer je op zoek bent naar wat actie kun je het beste terecht bij de kermis bij Alexa, een schaatsliefhebber moet naar het Roten Rathaus en de Gendarmenmarkt heeft verreweg de mooiste uitstraling en locatie. Verder biedt de Winterwelt op Potsdamer Platz unieke activiteiten en kun je de Weihnachtsmarkt bij de Gedachtniskirche perfect combineren met een bezoek aan het westen van Berlijn en een middagje shoppen.

Veel plezier en suggesties zijn altijd welkom!4 Comment responses

 1. Avatar
  December 06, 2014

  Deze tips zijn meer dan welkom!
  Volgende week vrijdag vertrekken wij voor 4 dagen naar Berlijn en met deze 5 kerstmarkten kunnen wij aardig wat uurtjes vullen! =)

  Reply

  • Avatar
   December 10, 2014

   Fijn om te horen Nathali. Veel plezier in Berlijn!

   Reply

 2. Avatar
  November 26, 2013

  Deze tips had ik nou net nodig voor mijn aankomende tripje naar Berlijn van dit weekend. Dank je wel.

  Reply

 3. Avatar
  November 15, 2013

  Leuk artikel :) We gaan begin December naar Berlijn dus komt goed van pas!

  Reply

<