Uitkijken over Berlijn vanaf de Teufelsberg

Als bezoeker van Berlijn kun je meerdere dagen zoet zijn met het bekijken van de verschillende attracties en bezienswaardigheden. Sommige bezienswaardigheden worden in elke toeristengids weergegeven (Reichstag, Brandenburger Tor, Fernsehturm) en andere attracties liggen een stukje minder voor de hand. De Teufelsberg is zo’n bezienswaardigheid die duidelijk in een andere categorie behoort en daardoor juist een bezoekje waard kan zijn.

Teufelsberg: Een uitzicht over Berlijn

Zoals in een eerder artikel al te lezen was, is de Fernsehturm het hoogste gebouw van Berlijn. De toren kan beklommen worden en dan kan je over Berlijn kijken vanaf ruim 200 meter hoogte. De Teufelsberg, in het voormalige West-Berlijn haalt het qua hoogte niet bij de Fernsehturm maar geeft met zijn 88 meter hoogte toch een fascinerend uitzicht over Berlijn. Omdat je een stukje buiten de stad bent en midden in de natuur bent, is de ervaring op de Teufelsberg niet te vergelijken met de Fernsehturm.

View Teufelsberg BerlijnHet uitzicht vanaf Teufelsberg. Als je goed kijkt, zie je de Fernsehturm.

Midden in het Grunewald

Als je van natuur houdt kun je gerust een halve dag uittrekken om de Teufelsberg te bezoeken. De berg zelf neemt niet persé zoveel tijd in beslag maar aangezien hij midden in het prachtige Grunewald gelegen is, is het de moeite om er een flinke wandeling aan vast te plakken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om langs het water (de Havel) te lopen maar ook een echte boswandeling of het voeren van zwanen en eenden kan tot de activiteiten behoren.

Wanneer je trek krijgt kun je bij één van de restaurants/biergartens aan het water wat drinken en eten. De Teufelsberg zelf is ook een perfecte plek om tussendoor een picknick te ondernemen.

Biergarten at HavelEén van de biergartens in Grunewald, niet ver van Teufelsberg weg

[information]Grunewald is een deelstaat in het westen van Berlijn en heeft een oppervlakte van 22,3 vierkante kilometer. Het feit dat er niet veel meer dan 10.000 mensen wonen geeft aan hoe groen dit gedeelte van Berlijn is. De naam van het wald stamt af van een oud kasteel uit 1543. Later, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werden vanuit het treinstation in Grunewald meer dan 50.000 Joden naar concentratiekampen gedeporteerd. Nu zijn hiervan alleen nog gedenktekens terug te vinden.[/information]

Picknicken en Vliegeren

Naast het geweldige uitzicht kun je bovenop de Teufelsberg ook geweldig vliegeren. Aangezien de berg zo hoog ligt is er voldoende wind en daardoor is het een populaire plek voor alle vliegeraars in en rondom Berlijn. Ook zie je veel groepjes picknicken, er is bijna geen beter plek om lekker een broodje te eten: Het uitzicht is prachtig en je kunt je op de Teufelsberg echt even terugtrekken uit de stad.

Teufelsberg BerlijnHet waait best stevig bovenop de Teufelsberg, daarom is de plek perfect voor vliegers.

Het ontstaan van de Teufelsberg

Het ontstaan van de Teufelsberg heeft indirect ook te maken met de Tweede Wereldoorlog. De grote schade die de oorlog aan had gericht moest weer hersteld worden. Het puin wat daarbij verwijderd moest worden uit de stad is terecht gekomen onder de Teufelberg.  De Teufelsberg heeft een omvang van maar liefst 12 miljoen kubieke meter. Deze omvang is voldoende voor circa 400.000 gebouwen en geeft dan ook weer hoe groot de schade na de Tweede Wereldoorlog moet zijn geweest.

Teufelsberg Berlijn

Wanneer je naar de andere kant kijkt, zie je vanaf het topje van de Teufelsberg het afluisterstation van de Amerikaanse geheime dienst. Dit afluisterstation wordt natuurlijk al geruime tijd niet meer gebruikt maar geeft nog wel de mogelijkheid voor het schieten van mooie plaatjes.

Even terugtrekken

De Teufelsberg is met zijn 80 meter een stuk hoger dan de hoogste natuurlijke berg in de regio Berlijn (de Kreuzberg). Als je lekker een dagje tot rust wilt komen, is het zeker een aanrader om hier je tijd door te brengen. De frisse lucht en de mooie omgeving zal je goed doen. Het is bijzonder dat een combinatie van het Grunewald en het prachtige uitzicht op de Teufelsberg zo dichtbij een wereldstad te vinden is.

Hieronder zijn nog enkel foto’s te vinden van het Grunewald en de Teufelsberg.

Zwaan Teufelsberg BerlijnEen zwaan in de het water van de Havel

Teufelsberg BerlijnDe Teufelsberg is een perfecte plek voor een romantische middag

[google-map-v3 width=”450″ height=”300″ zoom=”13″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Grunewald, 14193 Berlin{}5-default.png{}Teufelsberg” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Tags : GratisNatuur

The author: Job

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.
Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.