10 toplocaties om Oud en Nieuw in Berlijn te vieren (2017/2018)

Feestjes rondom de jaarwisseling laten meestal uiteenlopende herinneringen achter bij de bezoekers: In Nederland is de entreeprijs van vele clubs erg hoog en soms is het door de drukte niet gemakkelijk om je favoriete dance-moves uit te kunnen voeren. Daarnaast is het rond oud en nieuw niet gemakkelijk om een taxi te krijgen en ook een BOB vinden blijkt bijna onmogelijk. Dit alles beperkt de mogelijkheden, zeker wanneer je niet in één van de grotere steden in Nederland woont.

Oud en nieuw in Berlijn 2017-2018

Mede door bovenstaande redenen kiezen sommige Nederlanders ervoor om hun oud en nieuw in het buitenland te gaan vieren. Een trip naar Parijs, Brussel of Berlijn is weer eens wat anders en zorgt definitief voor een onvergetelijke jaarwisseling. Doordat je een hostel boekt en omdat het openbaar vervoer in een grote stad als Berlijn zeer goed geregeld is, hoef je geen rekening te houden met taxi’s of wie er nuchter moet blijven. Het is natuurlijk ook tof dat je meerdere dagen met je vrienden of familie in Berlijn kunt zijn en als hoogtepunt de jaarwisseling hebt. Tijdens die dagen kun je kerstmarkten bezoeken, een middagje gaan shoppen of gewoon van de prachtige stad genieten.

Tien toplocaties voor de jaarwisseling in Berlijn

Een ander voordeel van oud en nieuw in Berlijn is natuurlijk dat het aanbod aan feestjes gigantisch is. Dit maakt de keuze echter niet makkelijker, vooral aangezien de feestjes in muziekstijl, locatie, aantal bezoekers en ook prijs enorm verschillen. Zo kun je bij enkele locaties gratis terecht voor een een mooie avond maar kosten de clubs toch al snel 10 euro of meer (wat nog steeds redelijk is in verhouding met Nederland). Om de keuze een beetje makkelijker te maken en je te helpen bij het beantwoorden van de vraag Waar moet ik oud en nieuw in Berlijn vieren?, heb ik hieronder tien toplocaties voor 2017-2018 op een rijtje gezet.

Je kunt hieronder op één van de feestjes klikken of natuurlijk lekker naar beneden scrollen en ze één voor één bekijken.

1. Countdown bij Brandenburger Tor
2. Heerlijke techno in Ritter Butzke
3. Alles in 1: Kulturbrauerei
4. Voor jong en oud: Zitadelle Spandau
5. Beroemde DJs in Funkhaus Berlin
6. Oud en Nieuw op een kerstmarkt vieren
7. Astra Club: Deephouse met goede DJs
8. Feesten voor 10 Euro: Humboldthain Club
9. Op grote hoogte: House of Weekend
10. Oud en nieuw op een boot vieren
Samenvatting oud en nieuw in Berlijn

 

1. Countdown bij Brandenburger Tor

Wanneer je een onvergetelijke ervaring wilt overhouden aan oud en nieuw 2017-2018 kan je ervoor kiezen om naar de grote countdown bij de Brandenburger Tor te gaan. Normaal gesproken zijn hier met de jaarwisseling minimaal 1 miljoen mensen aanwezig om gezamenlijk het nieuwe jaar te starten. Deze massale groep mensen verspreid zich over de Straße des 17. Juni en probeert elkaar warm te houden. In totaal zal het grote feest met oud en nieuw plaats vinden op een oppervlakte van 2 kilometer, tussen Brandenburger Tor en de Siegessäule om precies te zijn.

Brandenburger tor met oud en nieuw in Berlijn (© www.iambra.de)

Bestbezochte feest met oud en nieuw in Berlijn
Naast het aftellen, wat een ervaring op zichzelf is, kan er ook zeker goed gefeest worden rondom de Brandenburger Tor. Dit event wordt dit jaar voor de 22ste keer georganiseerd en er word altijd gigantisch uitgepakt op het gebied van optredens en activiteiten. De Silvesterparty am Brandenburger Tor begint al op 30 December, op deze Zaterdag kun je van 14.00 tot 20.00 al een kijkje gaan nemen. Ook op oudjaarsdag zelf kun je al vanaf 14.00 terecht maar pas later (vanaf 19.00) gaat het echte programma van start.

Grote countdown en optredens
Tijdens de avond kun je gaan genieten van grote optredens als DJ Bobo, Bonnie Tyler, Venga Boys, La Bouche en nog veel meer. Om 21.45 neemt ZDF de bezoekers mee in hun jaarlijkse live-uitzending die eindigt in een grote countdown met meer dan een miljoen mensen. Na de grote countdown zullen verschillende DJ’s en optredens het verdere vermaak van de bezoekers garanderen.

Silvester Brandenburger Tor
Silvester Brandenburger Tor

Het is aan te raden om op oudjaarsdag vroeg naar dit evenement te vertrekken. Zoals al beschreven worden er enorm veel mensen verwacht en aangezien alle mensen gefouilleerd worden kan dit best wat tijd kosten. De Brandenburger Tor is en blijft de populairste plek om oud en nieuw in Berlijn te vieren. In de vroege avond kunnen de stations in de buurt van Brandenburger Tor vaak al niet meer bereikt worden. Het is ook aan te raden om je warm aan te kleden want je staat dus best wel een tijdje te wachten: Veel dansen is natuurlijk ook een goede oplossing voor dit probleem.

Naam: Silvesterparty am Brandenburger Tor
Adres: Straße des 17. Juni
Entree: Gratis
Tijden: Vanaf 14.00
Openbaar Vervoer: Station Brandenburger Tor (U5, S1 en S2)
Muziek: Verschillende optredens + DJ’s
Website + copyright afbeeldingen: www.brandenburger-tor-berlin.de

 

 

2. Heerlijke techno in Ritter Butzke

Logo Ritter Butzke Berlin

Veel organisatoren van feesten met oud en nieuw in Berlijn gaan voor afwisselende muziek. Met oud en nieuw zijn vaak grote groepen onderweg en dan is een breed aanbod qua muziek geen slechte keuze. Toch zijn er ook nog enkele clubs die gewoon lekker voor een mix van House en Techno waarover we maandelijks in onze party-kalender van Berlijn schrijven. Wanneer je ook tijdens de jaarwisseling naar deze muziekstijl op zoek bent, is de Ritter Butzke een echte aanrader.

Hippie New Year
Het feestje Hippie New Year zal vanaf 23.00 te bezoeken zijn en duurt tot dinsdagmorgen vroeg. Ja je leest het goed, het feestje duurt meer dan 2 volle dagen lang! Met talentvolle DJs als Niconé, Stimming, Format:B en Einmusik zul je ook met oud en nieuw een goede avond hebben in de Ritter Butzke. De tickets zijn verkrijgbaar op Resident Advisor (zie link hieronder) en de early-birds kosten op dit moment nog 22,50 Euro.

Niconé en Sascha Braemer
Niconé (Links) speelt met oud en nieuw in de Ritter Butzke (© daszimmer.com)

Als je ook met oud en nieuw in Berlijn een goede line-up wilt hebben is de Ritter Butzke zeker een club waar je het naar je zin zult hebben. Deze club staat eigenlijk elke maand in mijn lijst met beste feestjes in Berlijn. Er zijn meerdere zalen en de Ritter Butzke is altijd wel bereid om een feestje leuk aan te kleden met veel versieringen en gekkigheid. De club is het vanaf station Moritzplatz met de benenwagen te bereiken dus je kunt er met de U8 makkelijk komen.

Win 2 Gratis tickets
De Ritter Butzke is zo vriendelijk geweest om ons 1×2 tickets te geven om te verloten (t.w.v. 45 Euro!). Alles wat je daarvoor moet doen is onder deze Facebook-post een vriend of vriendin taggen die je mee wilt nemen naar dit feestje met oud en nieuw in Berlijn. In de week voor oud & nieuw zullen we de winnaar een berichtje sturen die dan gratis met een vriend(in) naar dit feestje mag.

Naam: Hippie New Year in Ritter Butzke
Adres: Ritterstrasse 24
Entree: Early Birds 22,50 euro
Tijden: 23.00 tot volgende dag 23.59
Openbaar Vervoer: U-Bahn Moritzplatz
Muziek: Deephouse, Techno
Website: Ritter Butzke

 

 

3. Alles in 1: Silvester in der Kulturbrauerei

Kulturbrauerei 2013 Silvester
De Kulturbrauerei kan het beste beschreven werden als een binnenhof met veel verschillende bedrijven, clubs en restaurants. Deze multifunctionele locatie is te vinden in de buurt van U-bahn station Eberswalder Strasse in Prenzlauer Berg. Met oud en nieuw bundelen alle clubs in de Kulturbrauerei hun krachten en kun je met één toegangskaart overal naar binnen. In totaal kun je in 15 verschillende zalen terecht om voor en tijdens de jaarwisseling in Berlijn te dansen.

[two-thirds]

Jaarwisseling in 8 Clubs, op 13 Floors en met 30 Dj’s Het is natuurlijk een groot voordeel dat je bij Silvester in der Kulturbrauerei kunt kiezen uit een groot aantal zalen en clubs. Zo kan iedereen op zijn favoriete muzieksmaak dansen tijdens de jaarwisseling 2017-2018. Om slechts een greep uit de mogelijke clubs weer te geven: De Franzz Club, Alte Kantine, Club 23 en SODA zijn geopend en je kunt ook van live-optredens in het Kesselhaus genieten. Er zal op deze locatie in Berlijn dus ook voldoende te beleven zijn tijdens oud en nieuw in Berlijn.

[/two-thirds][one-third][/one-third]

Tickets vanaf 29 Euro
Je kan op oudjaarsdag vanaf 20.00 terecht bij deze, naar eigen zeggen, grootste indoor-party van Berlijn met oud en nieuw. Om middernacht zal ook hier, op de gezamenlijke binnenplaats, een grote countdown plaats vinden met meerdere duizenden mensen. De tickets voor dit feest in Berlijn kunnen verkregen worden via de onderstaande website en beginnen bij 29 euro per stuk.

Oud en Nieuw in Berlijn bij de Kulturbrauerei (© kulturbrauerei.de)

Wanneer je van afwisseling houdt, is Silvester in der Kulturbrauerei het perfecte alternatief voor jouw jaarwisseling 2017/2018. Wat is er mooier dan tijdens oud en nieuw met één ticket in meerdere clubs naar binnen te kunnen en afwisselende muziek, mensen en sfeer te beleven. Zoals aangegeven kan de Kulturbrauerei het beste bereikt worden via station Eberswalder Strasse. Hieronder zijn de gegevens van dit feestje in Berlijn nog even op een rijtje gezet.

Giveaway 1×2 Gratis tickets!
Wil jij gratis naar dit veelzijdige feestje met Oud en Nieuw in Berlijn? Wij mogen 1×2 kaartjes voor Silvester in der Kulturbrauerei weggeven en alles je ervoor moet doen is op Facebook een vriend of vriendin taggen onder de volgende post. In de week voor oud & nieuw zullen we de winnaar een berichtje sturen die dan gratis met een vriend(in) naar dit feestje mag.

Naam: Silvester in der Kulturbrauerei
Adres: Sredzkistrasse 1 of Knaackstrasse 97
Entree: Vanaf 29 euro
Toegang: Vanaf 20.00
Openbaar Vervoer: U-Bahn Eberswalder Str. (U2), S-Bahn Schönhauser Allee (S8, S9)
Muziek: Verschillende soorten muziek
Website + © afbeeldingen: www.silvester-kulturbrauerei.de

 

 

4. Voor jong en oud: Zitadelle Spandau

Zitadelle Spandau, Lichterfest 2009, Festival of Lights
Er worden in deze lijst met feestjes rondom oud en nieuw veel evenementen voor jongeren genoemd maar er zijn natuurlijk ook locaties die geschikt voor jong en oud zijn. Neem de Zitadelle in Spandau, één van de best onderhouden burchten in Europa en daarom een prachtige locatie voor de jaarwisseling. De burcht is omringt met water en zorgt voor een echte middeleeuwse sfeer. Zelf ben ik in het Zitadelle een keer bij een concert geweest en ik kan alleen maar bevestigen dat de locatie prachtig is.

Leuk voor alle leeftijden
Met oud en nieuw kun je in het Zitadelle terecht voor een afwisselend programma. Er zal vroeger op de avond al speciaal voorwerk voor kinderen afgestoken worden en er is ook een kinderdisco. Vanaf 21.00 moeten ook de volwassenen met de voetjes van de vloer want dan beginnen er enkele DJs te spelen. Naast muziek zijn er ook lichtshows, speciale optredens en veel lekkere eetgelegenheden.

De burgt Zitadelle in Spandau
De burcht Zitadelle in Spandau (© unterwegs-in-spandau.de)

De beste indruk van wat je kan verwachten krijg je waarschijnlijk in dit Youtube-filmpje van de jaarwisseling 3 jaar geleden. Het Zitadelle ligt in het noord-westen van Berlijn, niet zo ver van het vliegveld Tegel. Het openbaar vervoer is met oud en nieuw in Berlijn echter nog steeds in volle gang dus je kunt ook deze locatie zonder problemen bereiken.

Tickets vanaf 12 Euro
Voor volwassenen kosten tickets in de voorverkoop 12 Euro en aan de deur voor 15 Euro. Voor kinderen kost entree slechts 5 Euro. Het feest begint om 19.00 en zal tot ongeveer 3 uur doorgaan.

Vier je oud en nieuw in Berlijn met een groep met verschillende leeftijden dan is de Zitadelle een goede optie voor jullie. Lekker ontspannen glühwein drinken bij een vuurkorf en genieten van verschillende optredens op een prachtige locatie.

Naam: Zitadelle Spandau
Adres: Am Juliusturm 64, 13599 Berlin
Entree: 12-15 Euro volwassenen, 5 Euro kinderen
Tijden: Begin 19.00
Openbaar Vervoer: U7 Zitadelle
Muziek: All time Favourites
Website: Website Zitadelle

 

 

5. Beroemde DJs in Funkhaus Berlin

HYTE NYE Berlin
Wanneer je met oud en nieuw in Berlijn echt enkele wereldwijd bekende DJs wilt zien, kun je ervoor kiezen om oud en nieuw in de Funkhaus Berlin te vieren. Er staan in deze lijst meerdere feestjes met een prima line-up maar de line-up van deze locatie gooit er toch echt nog een schepje bovenop. DJs als Chris Liebing, Adam Beyer, Nina Kraviz, Pan-Pot en Tale of Us zie je eigenlijk vooral op grote Duitse festivals maar niet zo regelmatig allemaal samen op hetzelfde feestje.

Funkhaus Berlin
Funkhaus Berlin ligt een beetje verder oostelijk in Berlijn, in de omgeving van Rummelsburg. Het gebouw Funkhaus Berlin heeft een rijke geschiedenis en is echt een bijzondere locatie. Het adres is de Nalepastraße 18 en is het beste te bereiken met de tram 21 vanaf station Ostkreuz. Dat duurt ongeveer 20 minuten en dan kun je natuurlijk op zijn Berlijns feesten tot je niet meer kunt: Dit feestje zal namelijk van 18.00 tot 18.00 plaats vinden.

Oud en nieuw in de Arena Club (HYTE)
Het feestje met oud en nieuw van HYTE vorig jaar

Deze party met oud en nieuw heet HYTE NYE en de volledige line-up kun je via de link hieronder oproepen. De tickets voor dit feestje begonnen bij 39 Euro en lopen op tot 79 Euro. Het is dus zeker aan te raden om zo snel mogelijk te beslissen. Er zijn ook premium-tickets te krijgen, die kosten natuurlijk meer maar dan heb je ook een eigen backstage bereik. Het kan overigens slim zijn om als groep tickets te kopen want elk 5e kaartje is gratis.

Naam: HYTE @ Funkhaus Berlin
Adres: Nalepastraße 18
Entree: 39€ tot 79€
Tijden: 18.00 – 18.00
Openbaar Vervoer: Tram 21 naar Köpenicker Chaussee
Muziek: Techno & House
Website: HYTE Silvester Party

 

 

6. Jaarwisseling op een Kerstmarkt

Kerstmarkt Gendarmenmarkt (Enjoy-Berlin.nl)
In ons jaarlijkse artikel met de beste kerstmarkten in Berlijn stond ook dit jaar de kerstmarkt Weihnachtszauber am Gendarmenmarkt op de eerste plek. Dit is vooral een hele mooie kerstmarkt door de indrukwekkende locatie tussen meerdere prachtige gebouwen. Voor meer informatie over de kerstmarkt kun je het volledige artikel lezen.

Speciaal programma tijdens de jaarwisseling
Naast een goedlopende markt biedt de Weihnachtszauber tijdens oud en nieuw een speciaal programma aan. Je kunt tijdens de jaarwisseling op de kerstmarkt terecht voor een gezellige sfeer en verschillende activiteiten: Er zal een showband aanwezig zijn die muziek uit de laatste 4 decennia speelt, er wordt een balletoptreden gegeven en om middernacht kun je spectaculair vuurwerk verwachten. Ook zal er hier natuurlijk een gezamenlijke countdown plaats vinden. Het volledige programma kun je op de website hieronder terugvinden.

Kerstmarkt gendarmenmarkt (berlin-enjoy (7)

Wanneer je geen genoeg kunt krijgen van de kerstsfeer en niet persé een heel groot feest wilt bezoeken met oud en nieuw in Berlijn, kan de Weihnachtszauber de uitkomst zijn voor jou. Ik ben er zelf met oud en nieuw nog nooit geweest maar verwacht een gezellige sfeer met smaakmakende muziek en veel lekkers te eten (aangezien dit op de kerstmarkt ook het geval is). Op oudjaarsdag kun je vanaf 21.00 terecht bij de Weihnachtszauber en de tickets zijn verkrijgbaar voor 6 Euro per stuk.

Naam: Weihnachtszauber Kerstmarkt
Adres: Gendarmenmarkt
Entree: 6 Euro
Tijden: Begin 21.00
Openbaar Vervoer: U2 of U6 naar Stadtmitte
Muziek: Showband, Ballet, All time Favourites
Website: Website

 

 

7. Lekkere Deephouse in Astra Club

Astra Club Berlin Logo
De Astra Club is een club om de hoek van de Warschauer Brucke. Deze club komt ook wel eens voorbij in onze maandelijke party-kalender van Berlijn. Al heeft de Astra Club niet persé dat rauwe wat veel andere clubs in Berlijn hebben, staan er wel regelmatig goede namen op het programma van deze club. Met oud en nieuw hebben ze ook een prima line-up weten te organiseren, je kunt je gaan voorbereiden op goede DJs als Lexer, Format:B en Umami. De kans is groot dat er in de Astra wat meer deephouse als techno gespeeld zal gaan worden, voor sommige mensen is dit waarschijnlijk een voordeel.

Umami
Umami will be back in Berlin (© facebook.com/umamiinspe)

Oud en Nieuw in Berlijn in de Astra Club begint om 23.59 en je kunt tot de volgende dag 08.00 lekker het jaar 2018 dansend beginnen. Naast de DJs zal er de club vast en zeker ook leuk aangekleed worden: De Astra heeft twee kleinere zalen en één grote zaal waar de grote namen waarschijnlijk zullen spelen. Al met al is dit een heel goed alternatief als je graag naar Deephouse luistert en in de buurt van de Warschauer Brücke wilt feesten met oud en nieuw.

Gratis naar de Astra Club?
Ook voor dit feestje in Berlijn mogen we 1×2 tickets verloten (t.w.v. 40 Euro!). Alles wat je daarvoor moet doen is onder deze post op Facebook een vriend(in) taggen die je mee wilt nemen naar dit feestje met oud en nieuw. In de week voor oud & nieuw zullen we de winnaar op Facebook bekend maken en een berichtje sturen zodat hij/zij gratis met een vriend(in) naar dit feestje mag.

Naam: Astra Club
Adres: Revalerstraße 99
Entree: 20€
Tijden: Vanaf 23.59 – 08.00
Openbaar Vervoer: S of U-Bahn Warschauer Straße
Muziek: House, electro, techno
Website: Link naar club-website

 

 

8. Feesten met oud en nieuw voor 10€: Humboldthain Club

Humboldthain Club Berlin

Enkele van de feestjes met oud en nieuw in Berlijn zijn erg bijzonder maar kosten ook best veel geld, zeker voor Berlijnse begrippen. Normaal gesproken kun je bij enkele clubs gratis naar binnen en bij vele anderen voor 5-10 Euro. Voor de feestgangers die liever niet teveel entree willen betalen hebben we ook gezocht naar een feestje met een typisch berlijnse prijs: Het feest in de Humboldthain Club kost namelijk slechts 10 euro. Lekker clubben tijdens de jaarwisseling en op zijn Berlijns het nieuwe jaar beginnen.

Wanneer je voor een tientje in een club oud en nieuw kan vieren heb je het vermoeden dat het feestje niet heel erg bijzonder zal zijn. De entreeprijzen in Nederland beginnen met Oud en Nieuw immers bij 15-20 euro en dan sta je vaak in een simpele kroeg. Vorig jaar was ik zelf een paar uur op dit feestje aanwezig en wij hebben het erg naar ons zin gehad. Je kan geen DJs verwachten zoals in de Ritter Butzke of Funkhaus Berlin maar onbekendere DJs kunnen ook heerlijke muziek spelen. Daarbij komt dat je voldoende ruimte hebt en de bierprijzen ook in orde zijn. Wanneer je van techno, house en disco houdt, zul je hier een prima avond hebben en veel kun je sowieso niet veel verkeerd doen voor deze prijs.

Humboldthain clubVier de jaarwisseling voor 10 euro in Humboldthain Club (© residentadvisor.net)

Goedkoop oud en nieuw vieren in Berlijn
Wanneer je de kosten voor entree rondom de jaarwisseling 2017-2018 in Berlijn beperkt wilt houden, is de Humboldthain Club voor jou de perfecte keus. Meer informatie over de artiesten en het event kun je vinden op de Soundcloud, Facebook of de link hieronder. Het feestje gaat om 23.00 van start en knalt door tot 10.00 de volgende dag. De club is gelegen tussen de stations Gesundbrunnen en Wedding en is daarom ook prima met het openbaar vervoer te bereiken.

Win 3×2 Gratis tickets
Ook deze club is zo vriendelijk geweest om ons een aantal gratis tickets (3×2) voor oud en nieuw beschikbaar te stellen. Alles wat je daarvoor moet doen is onder deze Facebook-post een vriend(in) taggen die je graag mee wilt nemen om met jou samen het nieuwe jaar te beginnen. In de week voor oud & nieuw zullen de winnaars op Facebook bekend gemaakt worden, die vervolgens gratis naar dit feestje met de jaarwisseling mogen.

Naam: Humboldthain Club
Adres: Hochstraße 46
Entree: 10 Euro
Tijden: Vanaf 23.00 – 10.00
Openbaar Vervoer: Humboldthain, Wedding of Gesundbrunnen
Muziek:House, Techno, Boogie, Funk, Hip Hop, Classics
Website: Website Humboldthain Club

 

 

9. Oud & Nieuw op etage 15: Weekend

Wanneer je het niet erg vindt om wat meer uit te geven met de jaarwisseling in Berlijn en je wilt een spectaculaire avond, kun je ervoor kiezen om in de Weekend Club oud en nieuw te vieren. De Weekend is een vrij bekende club in Berlijn omdat je een geweldig uitzicht hebt vanaf het dakterras. Deze ligt op de 15e etage en je kijkt eigenlijk direct neer op Alexanderplatz. Met oud en nieuw is het natuurlijk geweldig om zo hoog het vuurwerk boven Berlijn te kunnen aanschouwen.

Hiphop & House
De muziek die je in House of Weekend kunt verwachten is afhankelijk van de zaal waarin je bent. Er is een zaal waar House & Techno aangeboden wordt en daarnaast kun je in de “Panorama-Loft genieten van R&B en Hiphop. De tickets zijn als Early-Bird te krijgen vanaf 49€ Euro maar de prijs zal waarschijnlijk binnenkort omhoog gaan naar 59 Euro. Voor een club in Berlijn is dit zeker veel geld maar je viert natuurlijk niet elk jaar Oud en Nieuw in Berlijn.

Balkon House of WeekendHet geweldige uitzicht over Berlijn vanaf de Weekend Club (© cool-cities.com)

Al met al is dit feestje met oud en nieuw vooral een serieuze optie als je het belangrijk vindt om een mooi uitzicht te hebben. Natuurlijk zijn de tickets wat duurder maar in Nederland betaal je ook al snel meerdere tientjes voor een goed feestje met oud en nieuw. Op de website (zie hieronder) kun je een een goede impressie geeft van dit evenement tijdens de Jaarwisseling in Berlijn.

Naam: New Years Eve at House of Weekend
Adres: Stresemannstraße 76
Entree: Vanaf 49€
Tijden: 21.00 – 08.00
Openbaar Vervoer: Station Alexanderplatz
Muziek: House/Techno
Website: House of Weekend

 

 

10. Oud & Nieuw op een boot vieren

Vaak vergelijken mensen de feestjes rondom de jaarwisseling met normale feestjes op een zaterdag. Je verwacht soms iets meer met oud en nieuw en daardoor valt het voor menig feestganger een beetje tegen. Voor deze groep mensen kan het een aanrader zijn om een keer een jaarwisseling op een totaal andere manier te vieren. Tijdens de jaarwisseling in Berlijn kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om op een boot in de Spree te vieren. Dit is weer eens wat anders en zeker niet vergelijkbaar met een normale zaterdagavond.

MS Kurier Silvester
MS Kurier Silvester
Het uitzicht vanaf de boot op de Spree (© www.silvester-auf-der-spree.de)

Op de zogenoemde MS Zille kun je op 31 December vanaf 19.30 terecht. De prijs (129€) is hoog maar daarvoor heb je ook de hele avond eten en drinken inclusief. Er zal natuurlijk ook voldoende muziek te horen zijn en de boot vertrekt vanaf Märkischen Ufer wat een centrale locatie is. Het is natuurlijk een bijzondere ervaring om oud en nieuw in Berlijn op een boot te vieren en vanaf het water al het vuurwerk te bewonderen.

MS Heinrich Zille
De MS Heinrich Zillen is een flinke boot, er passen ongeveer 100 gasten op. De boot vaart langs vele bezienswaardigheden in Berlijn en daardoor is de tijd voor de echte jaarwisseling ook de moeite waard. Klein nadeel is wel dat de boot al om 01.00 weer terug is. Persoonlijk denk ik ook dat dit daarom een aanrader is voor de mensen die een iets rustigere oud en nieuw in Berlijn willen vieren en iets meer te besteden hebben.

Update: Helaas zijn alle tickets voor dit jaarwisseling-event intussen al uitverkocht.

Naam:Silvester auf der Spree
Adres: Opstappen bij Märkischen Ufer/Inselstraße
Entree: Vanaf 129 euro
Toegang: Vanaf 19.30
Muziek: Allround music
Website: www.silvester-auf-der-spree.de

 

 

Conclusie van Oud en Nieuw in Berlijn

Zoals te merken, zijn er genoeg mogelijkheden om oud en nieuw in Berlijn te vieren. Wanneer je een speciale ervaring wilt hebben is Brandenburger Tor een perfecte mogelijkheid. Wanneer je liever een beetje goedkoper wilt feesten zijn clubs als Humboldthain en de Kerstmarkt Weihnachtszauber een goede optie. Ga je voor de muziekkwaliteit dan zou ik persoonlijk voor de Ritter Butzke of Funkhaus Berlin kiezen. Als laatste kun je met een groep met verschillende leeftijden een leuke avond in het Zitadelle hebben. Ik zal de komende weken proberen nog meer feestjes in deze lijst te schrijven. Sommige clubs hebben hun jaarwisselings-event namelijk nog niet vrijgegeven. Dan blijft verder niets meer over dan jullie een fijne jaarwisseling in Berlijn te wensen.

The author: Job

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

40 Comments

 • Hoi!

  Ik ga dit jaar oud en nieuw vieren in Berlijn. We zijn van plan om de hele avond bij de brandenburger tor te spenderen. Nu vroeg ik mij af of dit tot midden in de nacht doorgaat daar? Of is het slimmer om ook een kaartje voor een feest erbij te kopen?

  Liefs

  • Hoi Merel,

   het feest gaat daar ook na midernacht nog wel een tijdje door. Hoelang wordt nergens geschreven maar een paar uurtjes zal het wel zijn.

   Ik kan niet inschatten hoelang jullie willen feesten dus weet niet of het zinvol is nog een ticket te kopen. Je kunt natuurlijk meedoen met de vele Giveaways op onze facebook-pagina, dan kun je eventueel gratis nog een ander feestje bezoeken.

   Veel plezier!

  • Hoi Anno,

   in Berlijn gelden dezelfde regels als in Nederland dus je moet je legitimieren wanneer je alcohol wilt kopen.

   Veel plezier in Berlijn!

 • Hoi! Ik vertrek morgen een weekje naar Berlijn en zal daar dus ook Oud & Nieuw vieren. Nu heb ik misschien een suffe vraag, maar ik ben redelijk panisch wat betreft vuurwerk en vroeg me af of je me kon vertellen hoe erg het daarmee gesteld is in Berlijn..Zijn er plekken die ik sowieso moet mijden? (ik zag dat je eerder Kreuzberg al aanhaalde) Alvast bedankt!

  • Hoi Thomas,

   over het algemeen kun je denk ik het beste zorgen dat je binnen bent rond 00.00. Verder kun je in de stad het beste toeristische plekken mijden (Alexanderplatz, Potsdamer Platz) omdat daar natuurlijk veel mensen samenkomen.

   Er zijn ook wel clubs die al voor middernacht te bezoeken zijn. Dan krijg je door de harde muziek niets van het vuurwerk mee ;)

   Succes ermee!

 • Ik wil met mijn vriendin, zus en zwager oud en nieuw vieren in berlijn. Echter wegens werk gerelateerde verplichtingen willen we in de nacht ( na 12 uur ) weer terug gaan rijden. Hoe zit het met het openbaar vervoer in berlijn na 12 uur? Of waar moet je auto anders aan voldoen voor de groene sticker?

  • Hoi Jesse,

   Het ligt er vooral aan waar je bent rond 12 uur. Het zal op bepaalde plekken extreem druk zijn. Maar het openbaar vervoer is super in Berlijn dus je komt waarschijnlijk nog steeds wel in redelijke tijd weg.

   Een groene sticker kun je bij de ANWB kopen en daarmee mag je gewoon in het centrum parkeren.

   Succes ermee!

 • Hi, wij gaan met twee kinderen van 13 en 14 oud en nieuw vieren in Berlijn. Heb je wellicht een tip of advies voor ons? We houden allemaal van gezelligheid en drukte maar niet van haringen in een tonnetje.

  • Hallo Bri,

   ik denk dat het erg leuk is om lekker een hapje te eten en daarna op een plek als Alexanderplatz naar het vuurwerk te kijken. Brandenburger Tor is dé grote attractie en daar is het enorm druk maar bij alle andere toeristische attracties zal ook veel te doen zijn. De clubs en feestjes zijn helaas niet geschikt voor jullie kinderen.

   Veel succes!

 • Iemand tips voor waar het in Berlijn tijdens oud & nieuw gezellig is op straat? En waar je in de loop van de avond nog wel kan komen? Alexanderplatz bijvoorbeeld? Ik lees hierboven vooral over feesten in clubs of het evenement bij de Brandenburger Tor.

  • Hoi Henry,

   Je kunt gewoon wat gaan lopen vanaf Brandenburger Tor. Waarschijnlijk kom je genoeg groepjes gezellige mensen tegen. Op de populaire plekken (Alexanderplatz) zul je ook zeker veel mensen vinden. Kreuzberg is ook heel gezellig, wel heel veel extreem vuurwerk daar.

   Hopelijk heb je hier wat aan. Veel succes!

 • Hallo,

  Ik zoek voor mijn ouders een leuke activiteit tijdens oud & nieuw. Ze zijn rond de 65. De boot is leuk, maar al uitverkocht. Verder nog tips voor hen? Dank alvast!

  Groet,
  Sarah

  • Hoi Sarah,

   Misschien is Solar een idee? Je hoeft daar niet persé te gaan dansen natuurlijk. Of gewoon een leuk restaurant zoeken en verder hopen dat het weer goed is en je buiten wat kunt rondlopen. Er zijn veel plekken in Berlijn waar groepen mensen zich verzamelen.

   Veel plezier!

 • Hoi mensen,

  Ik zit al 10 maanden in Berlijn en ontdek dit nu pas, super idee! Ik heb een vraag aan jullie, mijn vriend, zijn zusje (16 jaar) en ik willen echt leuk uitgaan met Oud en Nieuw, blijkt best moeilijk te zijn.. Heeft iemand ideeen. Groetjes, Nabila

  • Hoi Nabila,

   Ik denk dat 16 jaar inderdaad moeilijk gaat worden. Ken persoonlijk geen clubs die deze leeftijd toelaten.

   Als ze er oud genoeg uitzien kun je het natuurlijk altijd proberen. En bij Brandenburger Tor kunnen ze ook gewoon aanwezig zijn.

   Veel succes!

 • Hallo,

  Wij gaan met 6 meiden oud en nieuw 2014/2015 in Berlijn vieren. Wij zijn van plan om naar Brandenburger te gaan. Daar gaan we s’middags al naar toe. Maar kun je na 00.00 uur ook naar clubs en gewoon binnen lopen? Of moet alles van te voren geserveerd worden ivm de drukte? En heb je toevallig tips voor leuke bezienswaardigheden? Bedankt alvast.

  Groetjes!

  • Hi Naomi,

   Veel clubs kunnen nog gewoon bezocht worden, ook zonder tickets. Vooral als je wat later in de nacht gaat zul je waarschijnlijk gewoon nog tickets bij de deur kunnen kopen omdat de eerste ticket-kopers alweer naar huis zijn gegaan.

   Geniet ervan!

  • Hoi Joost, het is moeilijk in te schatten of de club nog open gaat maar dit jaar sowieso niet meer. Hopelijk zomer 2015 weer maar niets is zeker.

   Groeten aan je zussie!

 • Hi!

  Ik zou graag willen weten of buiten de Silvester themed feesten de grotere techno clubs in Berlijn ook gewoon open zijn. Tresor, Berghai, watergate, suïcide circus etc…

  Wanneer ik kijk naar de agenda van een aantal clubs zie ik niets wat er op wijst dat ze deze avond open zijn. Ik hoop dat iemand mij kan bevestigen of de deuren open of gesloten zijn!

  Oud en nieuw vieren in Berlijn hangt hier helemaaaaaaaal vanaf!

  Groet,
  Max

  • Hoi Max,

   Bijna alle clubs in Berlijn zijn gewoon open met Oud en Nieuw. Tresor, Suicide en Watergate hebben hun programma al online staan, alleen Berghain laat ons nog in spanning wachten. Maar ik verwacht dat die ook open zal zijn.

   Veel plezier in Berlijn!

 • Hey!

  Thx voor de praktische info! Wij zouden oud en nieuw in Berlijn vieren met ons tweetjes. En vroegen ons af of er echt geen tickets meer beschikbaar zouden zijn om oudjaar te vieren op een boot? Tips/websites waarop we eventueel nog tickets zouden kunnen bestellen?

  Gtrz
  Joyce

  • Zo niet, nog andere tips van restaurantjes waar we met oudjaar zouden kunnen reserveren?
   Mag wel iets duurder zijn, maar niks met 5 gangen ofzo uiteraard. Gwn correct prijs-kwaliteit. ;)

  • Met betrekking tot restaurants is het moeilijk te achterhalen of ze een speciale kaart hebben voor Oud en Nieuw.

   Je kunt het beste even Googlen en gewoon een mailtje schrijven en ze het direct vragen. Helaas heb ik ook geen inzicht in de prijzen en beschikbaarheid in restaurants.

   Succes!

  • Hoi Joyce,

   Op de website staat dat het uitverkocht is. Je kunt natuurlijk altijd op Ebay kijken, maar oppassen dat je geen neptickets koopt ofzo.

   Succes!

 • Hallo allemaal,

  dit jaar willen ik en 2 vriendinnen van me oud en nieuw vieren in Berlijn. Echter heb ik een paar vagen:
  – Is het feest bij de Brandenburger Tor om 00.00uur afgelopen of kun je daar de hele nacht door feesten?
  – Zijn combinaties mogelijk met de BT? Zoals naar de BT en naar Silvester in der Kulturbrauerei?
  – Heeft er iemand advies voor een goed Maar betaalbaar Hotel?

  Vriendelijke groet,
  Anne Robesin.

  • Hoi Anne,

   Bedankt voor je reactie.

   – Het feest bij Brandenburger Tor gaat nog door na middernacht. Er zijn bandjes, Djs en genoeg te drinken.
   – Kulturbrauerei is niet echt op loopafstand van BT. Combineren kan altijd alleen ben je dan wel een tijdje onderweg.
   – Helaas heb ik daar niet zoveel verstand van, misschien even op airbnb.com kijken?

   Veel plezier!

   Job

 • Bedankt voor de leuke tips! Ik ga ook oud en nieuw vieren dit jaar in Berlijn.
  Heb je toevallig ook tips voor 1 januari? Is de stad dan uitgestorven of valt het mee?
  Groetjes,
  Tessa

 • Hoi!
  Ik had een vraag over de all-inclusieve feesten. Ik zie namelijk dat bij sommige feesten het ook mogelijk is om alleen entree tickets te halen (dus dat je de drank zelf moet betalen). Kunnen jullie me vertellen hoe dat gaat in deze clubs (zoals de Postbahnhof) qua betaling?

  • Hoi Eva,

   In de meeste clubs is het “All-Inclusive gedeelte” afgeschermd van de rest van de club. Bij andere club mag je met de all-inclusive-tickets tot 00.00 gratis drinken en mogen de “Entrance-Only” tickets pas vanaf kort voor middernacht naar binnen. Ik denk dus dat ze de zaakjes iets (te) goed geregeld hebben en het trucje niet gaat lukken.

   Helaas zijn bij Postbahnhof de goedkope tickets ook al uitverkocht. Op de site staat nog wel dat je kans kunt maken op gratis tickets bij de verloting: http://www.facebook.com/fritzclubberlin

   Ps. Bedankt voor de tip, de links werken nu weer!

 • Wij zijn van plan om met een groep Nederlanders uit Berlijn een Oud en Nieuw feest te organiseren om samen het nieuwe jaar in te luiden (dus begin feest voor 12u)

  graag zouden wij willen weten of er meer mensen hierin interesse hebben zodat wij hier rekening mee kunnen houden m.b.t. locatie, drank e.d.

  (zie groep Nederlanders in Berlijn op facebook)

  • Leuk initiatief Rutger, hopelijk sluiten veel Nederlanders zich aan :)

   Wij hebben helaas al een afspraak, anders was ik er graag bij geweest.

   Veel plezier!

 • Wij gaan Oud en Nieuw vieren in Berlijn. Ben nog nooit daar geweest en wil graag op 31 december om 20.00 uur een tafel in een betaalbaar restaurant/cafe reserveren in de buurt van Brandenburger Tor,
  vind het ook niet erg om even met de metro te moeten. Kunt u ons een restaurant aanbevelen. Ik wil nl niet wachten totdat ik er ben met reserveren omdat ik denk dat alles dan al vol zit. Gaat om een tafel voor 2 personen.

  Mvg Esther

  • Hoi Esther! Leuk dat jullie naar Berlijn komen met de Jaarwisseling.

   Ik verwacht dat wel dat het rondom Brandenburger Tor heel erg vol zal zijn op de 31ste rond 20.00. Ken verhalen dat je daar de Metro niet meer uit kunt komen richting de jaarwisseling. Dus dat zou ik persoonlijk niet adviseren.

   Maar er zijn wel leuke restaurantjes in de buurt en dan pak je daarna gewoon de Metro (1-2 stationnetjes) of je loopt een stukje.

   Enkele suggesties die redelijk in de buurt zijn:

   Sushi: http://www.sushi-izumi.de/
   Mediterranean: http://nanoosh-germany.de
   Pizza: http://www.ristorante-roma-berlin.com

   Het zal echter overal druk zijn rond die tijd en ik weet niet wat voor invloed dat heeft op de service/kwaliteit.

   Hopelijk heb je er wat aan en veel plezier!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.