Tips voor een goedkope vakantie in Berlijn

Berlijn is één van de goedkopere steden van West-Europa. Je kunt er voor minder dan tien euro van een uitgebreide maaltijd genieten en ook de drankjes in kroegen en clubs zijn goed betaalbaar. Toch kan het altijd voordelig zijn om te weten hoe je nog wat meer geld kunt besparen en daarom hebben we in dit artikel enkele tips op een rijtje gezet.

Kies de juiste tickets voor het openbaar vervoer

Er zijn verschillende tickets te verkrijgen voor het openbaar vervoer in Berlijn. Je bespaart al snel meerdere euro’s als je slim met deze verschillende kaarten van de BVG (Baustoff-Vertriebs-Gesellschaft) weet om te gaan. Op deze website kun je meer informatie vinden over de verschillende tarieven van de BVG. Hieronder staan alvast enkele treinkaartjes in Berlijn onder elkaar weergegeven:

– Einzelfahrschein: De meeste mensen zullen gebruik maken van een normaal ticket. Dit ticket is 2 uur geldig en kost 2,80€. Wanneer je slechts één of twee keer met de trein reist is dit geen slechte keus maar er zijn alternatieven.

– Kurzstrecke: Het “korte-afstandticket” koste slechts 1,70€ en is geldig voor de afstand tussen drie Haltes/stations. Wanneer je dus niet ver weg hoeft kun je beter dit kaartje kopen.

– Tageskarte: Een dagkaart is geldig op de dag van afstempelen tot de volgende ochtend 03.00. Het ticket kost 7€ dus wanneer je meerdere attracties gaat bekijken is dit een slimme oplossing.

– Kleingruppen-Tageskarte: Wanneer je met meer dan 2 personen aan het reizen bent kun je voor 15,50€ allemaal een dag met het openbaar vervoer reizen. Aangezien twee dagkaarten al 13 euro kosten is het zeker de moeite waard om dit ticket te overwegen.

Berlin Welcome Card & CityTourCard

Naast de bovenstaande opties om geld te besparen kun je ook nog speciale toeristentickets kopen. Neem bijvoorbeeld de CityTourCard of de Berlin WelcomeCard kiezen. Naast gratis reizen krijg je bij dit ticket korting op 50 toeristische attracties. Je kunt een kaart voor 2 tot 6 dagen kopen en de prijs wordt natuurlijk aantrekkelijker als je meerdere dagen kiest. Hieronder kun je op de afbeelding de prijzen van de CityTourCard zien.

Goedkoop reizen in Berlijn
Goedkoop reizen in Berlijn met de CityTourCard (© s-bahn-berlin.de)

Goedkoop overnachten

Wanneer je enkele nachten in Berlijn blijft overnachten, kan het natuurlijk best veel geld schelen als je een voordelige accommodatie weet te vinden. Wanneer je de eerste keer naar Berlijn komt zul je misschien graag in het midden van de stad verblijven maar dit is in principe voor de meeste bezoekers overbodig. De meeste toeristen vermaken zich juist heel goed in gezellige buurten als Kreuzberg en Friedrichshain en daarnaast is het openbaar vervoer in weinig andere steden in Europa zo goed geregeld als in Berlijn. Als jonge reiziger zou ik er daarnaast altijd voor kiezen om in een hostel te verblijven. Hier maak je snel nieuwe contacten en de prijzen zijn vaak erg gunstig. Maar ook hotels zijn al vanaf 25 euro per nacht te verkrijgen in Berlijn. Waar je ook boekt: Kijk eerst even op internet rond en vergelijk de prijzen van de verschillende aanbieders.

Een mooi plaatje van Berlijn

Reizen naar Berlijn

Naast het transport in Berlijn zelf kun je ook flink wat besparen op je reis van Nederland naar Berlijn. Eerder schreef ik al een artikel met tips voor het reizen naar Berlijn. Daarin worden de verschillende reismethoden vergeleken en is ook te zien dat je veel kosten kunt besparen als je het niet erg vind om voor alternatieve reismethoden te kiezen. Wanneer je wel van comfortabel reizen houdt is het vooral aan te raden om je goed te laten adviseren en veel te vergelijken. Bij de trein kun je de NS en de Deutsche Bahn met elkaar vergelijken en ook de verschillende vliegmaatschappijen verschillen enorm van prijs. Je kunt zelf op zoek gaan naar de beste prijs of natuurlijk hulp inschakelen van een ervaren aanbieder als Jong Intra Vakanties.

Studentenkorting

Ook in Berlijn krijg je op veel attracties korting als je student bent of als je ouder dan 65 jaar bent. Neem hiervoor dus wel een bewijs mee want de Duitsers zijn ook niet op hun achterhoofd gevallen. Het kan al snel 30-50% verschil maken als je als “ermäßigt” in dergelijke attracties mag dus het is zeker de moeite waard.

Sparen bij het stappen

Als laatste wil ik je nog een tip geven om geld te besparen tijdens het stappen. Bij veel clubs in Berlijn kan namelijk geld bespaart worden op de entreeprijs. Het enige wat je hiervoor moet doen is voor middernacht in de club aankomen. Uit mijn hoofd weet ik dat in ieder geval Rosi’s en About:Blank deze vorm van korting regelmatig hanteren. De clubs vinden het overigens geen probleem als je een stempel gaat halen en daarna weer voor een paar uurtjes vertrekt. Naast de entree prijs kun je natuurlijk ook kijken of je bij bars als Belushi’s kunt gaan indrinken, daar zijn altijd enkele acties te vinden zoals 2 voor de prijs van 1 of bepaalde shotjes voor een lagere prijs.

Hopelijk helpen deze tips om je een (nog) goedkopere trip naar Berlijn te laten hebben. Het geld wat je niet uitgeeft moet je natuurlijk wel apart leggen voor je volgende trip naar Berlijn! Wanneer je zelf nog tips hebt om geld te besparen in Berlijn, laat het me dan even weten!

Tags : Goedkoop

The author: Job

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

2 Comments

 • Hallo,

  Wegens een geannuleerde Ryanairvlucht zit ik met een hotelkamer waar ik niets mee kan doen.
  Hotel Scandic Kerfürstendamm. Ken jij iemand die ik hier plezier mee doe? 142 euro
  3-5 januari.
  4 personen (dubbel bed en stapel bed)
  Zelf ga ik naar Motel One van 30/12 tot 1 januari.

  Sigrid

  • Hoi Sigrid,

   sorry voor de late reactie, we waren afgelopen weken in Nicaragua.

   Ik zal even rondvragen in mijn vriendengroep, maar zo kort na Oud en Nieuw schat ik de kans niet zo groot in.

   Succes ermee!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.