Review: Het Lollapalooza festival 2017 in Berlijn

Het Lollapalooza festival komt oorspronkelijk uit Amerika en de eerste editie werd in 1991 georganiseerd. Nadat er in de laatste 5 jaren Lollapalooza-festivals in Chili, Brazilië en Argentinië plaats gevonden hebben, kwam het Lollapalooza festival twee jaar geleden voor het eerst naar Berlijn. Zoals in dit artikel al aangekondigd, kwam Lollapalooza afgelopen weekend, op 9 en 10 September 2017, voor de derde keer naar Berlijn.

Lees hier onze review met onze ervaringen, enkele hoogte en verbeterpunten en aan het einde nog een groot aantal foto’s.

Lollapalooza Berlin Panorama (© Enjoy-Berlin.nl)
Lollapalooza Berlin Panorama (© Enjoy-Berlin.nl)

Lollapalooza Berlijn 2017

Volledig volgens Amerikaanse principes werd het Lollapalooza festival groots aangekondigd. Op social media, billboards en zowel tv als radio kwam het festival de laatste weken dagelijks voorbij. Met grote namen als Foo Fighters, Mumford & Sons en The XX kon het feestje eigenlijk niet meer verkeerd gaan. Uiteindelijk was het festival dan ook uitverkocht en waren 170.000 mensen verspreid over twee dagen aanwezig. Een groot succes voor de organisatie natuurlijk, al verliep het allemaal niet zonder slag of stoot. De organisatie kan zeker nog verbeterd worden maar gelukkig waren er ook genoeg hoogtepunten.

Twee goede optredens: Bear's Den en Django Django (© Enjoy-Berlin.nl)
Twee goede optredens: Bear’s Den 
Django Django
en Django Django (© Enjoy-Berlin.nl)

De positieve punten

Laten we positief van start gaan en deze festival-review beginnen met de positieve punten van Lollapalooza Berlin 2017. Al met al hebben we twee hele toffe dagen gehad en vonden we erg veel dingen goed geregeld. Hieronder enkele positieve punten van Lollapalooza in Berlijn.

Kwaliteit van de optredens
Uiteindelijk draait het bij een muziekfestival natuurlijk toch voor een groot deel om de optredens. Hierover waren wij enorm te spreken: Alle optredens die wij gezien hebben waren van een erg hoge kwaliteit. Het is ook echt een voordeel aan Lollapalooza dat je veel verschillende muziekstijlen hebt. Had je na een optreden van een band als Rudimental, Django Django of Bear’s Den zin om even te dansen bij Hardwell, Yellow Claw of Oliver Heldens hoefde je slechts enkele minuten te lopen.

 

 

Prima locatie
Als locatie was de renbaan Hoppegarten, in het oosten van Berlijn uitgekozen. In verhouding met de laatste twee jaren (Tempelhof en Treptower Park) toch wel een stukje verder uit het centrum maar persoonlijk vonden wij het een hele prettige locatie. Het was veel overzichtelijker als vorig jaar en ook de tribunes waren aangenaam om even tot rust te kunnen komen.

Lollapalooza Berlin 2017
Lollapalooza Berlin 2017 (@ Enjoy-Berlin.nl)

Deutsche Punktlichkeit
Het heeft vast niets met Berlijn of Duitsland te maken, maar de concerten begonnen allemaal exact op het moment waarop ze gepland waren. Dit is natuurlijk fijn voor bezoekers, omdat je als echte fan ook al vroeger bij een podia gaat staan wachten tot je favoriete band of artiest op gaat treden.

Genoeg ander vermaak
Een festival in het jaar 2017 moet natuurlijk meer te bieden hebben dan alleen muziek. Lollapalooza had deze boodschap zeker begrepen en daarom kon je naast dansen nog vele andere activiteiten ondernemen. Van karaoke zingen in een auto tot het bekijken van kunst en van het rondrennen in een een doolhof van glitters tot het uitkiezen van je favoriete festivalkleding: Het was allemaal mogelijk.

Verdwalen tussen de glitters (© Enjoy-Berlin.nl)
Verdwalen tussen de glitters (© Enjoy-Berlin.nl)

Lange optredens van de Headliners
Ook al kostte een ticket voor Lollapalooza Berlin 2017 best wat, als je fan bent van de Foo Fighters of Mumford & Sons, kreeg je zeker waar voor je geld. Waar headlines op veel festivals slechts een uurtje spelen, waren beide bands langer dan 2 uur aanwezig. Als je in je achterhoofd houdt, dat een concert van deze topbands normaal ook al snel 100 Euro kost, is de prijs van een ticket waarschijnlijk niet zo’n probleem meer.

 

 

Genoeg toiletten
Twee jaar geleden, toen Lollapalooza Berlin nog op het vliegveld van Tempelhof georganiseerd werd, waren er veel te weinig WC’s aanwezig. Hier had de organisatie van geleerd en daarom waren er dit jaar voldoende toiletten aanwezig.

Dansen tijdens de zonsondergang (© Enjoy-Berlin.nl)
Dansen tijdens de zonsondergang (© Enjoy-Berlin.nl)

De verbeterpunten

Lollapalooza is niet te vergelijken met Duitse festivals als Fusion of Feel Festival. Waar je daar voor 100 euro vijf dagen kan kamperen en je eigen drank mee mag nemen waren de tickets hier 120-140 Euro en was het festival om 23.00 afgelopen. In principe heel goed te begrijpen, aangezien grote namen als de Foo Fighters ook geld kosten, maar de organisatie moet zich wel realiseren dat je met zulke prijzen ook bepaalde verwachtingen schept. Bij zulke prijzen verwachten bezoekers dat alles perfect geregeld is en dat was jammer genoeg niet het geval.

Enkele verbeterpunten voor Lollapalooza 2018:

Terugreis niet onderschatten
Sommige mensen hebben 3 uur over hun terugreis gedaan en er onstond ook nog eens paniek op station Hoppegarten waardoor het station afgezet moest worden. Je moet geen helderziende zijn om te begrijpen dat het een probleem kan worden wanneer tientallen duizenden mensen tegelijk via één station naar huis willen.

Drukke treinen op de heenreis (© Enjoy-Berlin.nl)
Drukke treinen op de heenreis (© Enjoy-Berlin.nl)

Geef je personeel betere instructies
Persoonlijk heb ik me er heel erg aan geërgerd dat het personeel erg vaak geen antwoord wist te geven op vrij makkelijke vragen. Als de medewerkers die mensen de weg moeten wijzen niet weet waar de persingang is, zijn ze gewoon niet goed genoeg geïnstrueerd. Zondagavond werden we van hot naar her gestuurd met een vraag over ons bandje. Na vele meters lopen en gesprekken met vier medewerkers hebben we nog steeds geen antwoord op onze vraag.

 

 

Meer eetgelegenheden
Zoals op de foto hieronder te zien is, stonden er gigantische rijen voor vele eetgelegenheden. Zelf hebben we ook 30 minuten moeten wachten op een braadworst die dan vervolgens wel 5 Euro kost. Zoals hierboven aangegeven, moet de organisatie zich bewust zijn dat bezoekers bij zulke prijzen bepaalde verwachtingen hebben en ook kritisch beoordelen.

De (te) lange rij om eten te bestellen (© Enjoy-Berlin.nl)
De (te) lange rij om eten te bestellen (© Enjoy-Berlin.nl)

Maak het niet te ingewikkeld
Het cashless betaalsysteem heeft vele voordelen maar het neemt ook een deel van de spontaniteit van een festival weg. We werden verplicht op de vrijdag voor het festival uitgebreid te bespreken hoeveel geld we op ons bandje wilden zetten en wat voor pakketten we vooraf al wilden bestellen (bier of softdrink-pakketten). Er zijn vast een hoop mensen die het fijn vinden om gewoon lekker met wat flappen naar een festival te gaan en te zien waar het schip strand.

De Foo Fighters op Lollapalooza Berlijn (© Enjoy-Berlin.nl)
De Foo Fighters op Lollapalooza Berlijn (© Enjoy-Berlin.nl)

Lollapalooza 2018 in het Olympiapark

Volgend jaar zal het Lollapalooza Festival in het Olympiapark plaats vinden. We verwachten weer een groot aantal grote namen die de hoofdstad van Duitsland zullen bezoeken. Hopelijk worden de verbeterpunten meegenomen en kunnen we volgend jaar van een vlekkeloos festival genieten, dan is het namelijk zeker 120-140 Euro waard om Lollapalooza te bezoeken. Het festival zal overigens op 8 en 9 September 2018 georganiseerd gaan worden en meer informatie kun je op de officiele website vinden.

Een review zonder foto’s kan natuurlijk niet dus hieronder zijn nog enkele foto’s van onze Lollapalooza 2017 in Berlijn te vinden:

Hardwell als afsluiter op Lollapalooza Berlin 2017 (© Enjoy-Berlin.nl)
Hardwell als afsluiter op Lollapalooza Berlin 2017 (© Enjoy-Berlin.nl)
Zondag was een prachtige dag  (© Enjoy-Berlin.nl)
Zondag was een prachtige dag (© Enjoy-Berlin.nl)

 

 

Genoeg special effect (© Enjoy-Berlin.nl)
Genoeg special effect (© Enjoy-Berlin.nl)
Thomas Jack (© Enjoy-Berlin.nl)
Thomas Jack (© Enjoy-Berlin.nl)
Tags : Review

The author: Job

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.
Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.