Reizen naar Berlijn: Tips en advies

Reizen naar Berlijn: Tips en advies

Een weekendje Berlijn zouden we allemaal wel vaker als een paar keer per jaar willen doen. Maar helaas ligt Berlijn toch nog op een te grote afstand om snel eventjes voor een avondje langs te gaan. Van Amsterdam naar Berlijn is ongeveer 650km daarom is het toch nog wel handig om de trip enigszins te plannen. Ondertussen reis ik al 6 jaar lang maandelijkse richting Berlijn en heb de verschillende reismethoden al redelijk vaak kunnen vergelijken. Daarom heb ik besloten een artikel te schrijven met een vergelijking en mijn persoonlijke mening (onderaan de pagina worden de opties vergeleken):

Lekker chillen in de trein

Een zeer comfortabele en redelijk betaalbare manier om te reizen naar Berlijn is de trein. De trein doet er ongeveer 7 uur over om van Amsterdam naar Berlijn te komen. De prijs is erg afhankelijk van het moment van boeken, vroegboekers betalen 39 Euro en vlak voor vertrek lopen de prijzen op tot over de 100 euro voor een enkele reis. Naast het moment van boeken kan ook het kanaal van invloed zijn. De kaartjes kunnen geboekt worden via de NS maar ook via de Deutsche Bahn. Ik raad aan ze altijd beiden te checken om zeker te zijn van de goedkoopste variant.

De trein is niet de meest goedkope manier om naar Berlijn te reizen maar ik vind het wel de meest comfortabele. Vooral als je niet hoeft over te stappen zit je in de trein gewoon heerlijk ruim met je laptop en genoeg beenruimte. Wanneer je met vrienden met de trein reist kun je zelfs alvast een biertje drinken en een kaartje leggen.

Hauptbahnhof
Groot voordeel is ook dat je op Hauptbahnhof aankomt en geen auto hoeft te parkeren. Hierdoor zit je eigenlijk direct in het midden van Berlijn en kan je planning meteen beginnen. Vaak zullen reizigers naar Berlijn pas na hun werk op vrijdag in de trein stappen, gelukkig kom je dan vanaf Hauptbahnhof ook meteen lekker snel in een leuke bar waar je het weekend gezellig kunt beginnen.

Trein NS Nederland

Trein NS Nederland

Georganiseerd liften: Mitfahrgelegenheit

Wanneer je niet te vroeg kunt boeken en de trein daardoor wat duur geworden is, is meerijden met anderen een perfect alternatief. Zelf ben ik menig maal met anderen meegereden en ik bied zelf ook regelmatig een rit naar Nederland of Berlijn aan. Het leuke is dat je nieuwe mensen ontmoet en de ritjes vaak erg gezellig zijn. Een groot voordeel daarbij is dat je, ook kort van tevoren, met een mitfahrgelegenheit nog voor ongeveer 30-40 Euro in Berlijn kunt komen.

Minder betrouwbaar
Daartegenover staat als nadeel de betrouwbaarheid: Je bent niet altijd zeker dat iemand ook werkelijk op komt dagen. Dit kan vervelende gevolgen hebben als je afspraken hebt gemaakt in Berlijn. Dit laatste nadeel kan wel bestreden worden: Bel de chauffeur altijd nog even op één dag voordat je van plan bent naar Berlijn te reizen. Zelf heb ik in de laatste 6 jaar ongeveer 3-4 keer het probleem gehad dat mensen niet op kwamen dagen.

Reizen Berlijn Mitfahrgelegenheit

Meerijden naar Berlijn (Afbeelding: fahrrueckt.de)

Verder hebben de meeste aanbieders van een lift geen Mercedes of Renault Scenic, dus op het gebied van comfort lever je meestal ook wel wat in in verhouding met de trein. Toch kun je op de meeste websites zien wat voor auto er gereden zal worden.

Websites 
Er zijn verschillende websites die lifters en chauffeurs met elkaar in verbinding zetten. Je kunt op zulke websites zelf een rit aanbieden maar ook op zoek naar iemand die op de gewenste datum richting het oosten gaat rijden. Daarbij bieden ze ook vaak de mogelijkheid aan om een chauffeur of lifter te beoordelen. Het kan handig zijn om hierop te letten want een gezellige chauffeur is natuurlijk best wat waard. Zelf zoek ik altijd lifters via BlaBlaCar omdat deze site heel gebruiksvriendelijk is en je geen extra kosten hoeft te betalen als chauffeur (wat bij andere aanbieders wel het geval is).

Ongeorganiseerd liften: Langs de weg

Wil je nog goedkoper naar Berlijn reizen? Dan kan die jouw perfecte reismethode zijn. Laat je afzetten bij een tankstation langs de snelweg en gooi je charmes in de strijd bij de Oosterburen of Nederlanders die op weg zijn naar Duitsland. Duits nummerbord met een “B” als eerste letter is kat in het bakkie want deze rijden meestal rechtstreeks naar Berlijn.

Minder moeilijk dan verwacht
Wat ik van veel mensen meekrijg is dat deze optie ontzettend goed werkt. Veel mensen houden wel van wat extra gezelligheid en als je vriendelijk overkomt zul je snel een lift vinden. Toch zou ik voor de zekerheid rekening houden met een wat langere reistijd. Je kunt ook pech hebben en een hele dag van je leuke trip naar Berlijn verspillen. Als je slechts een weekendje vrij hebt is dit natuurlijk niet echt ideaal. Tijd is uiteindelijk ook geld.

Daarnaast zou ik meisjes die alleen reizen deze optie niet persé aanraden. Zorg dan dat je minimaal met zijn tweeen bent of een jongen meevraagt.

Liften Berlijn

Liften langs de weg (Afbeelding gapyear.com)


Vliegen naar Berlijn

Het grote voordeel van het vliegtuig blijft natuurlijk de tijdwinst. Waar je met alle bovenstaande opties toch minstens 6 uur kwijt bent om naar Berlijn te reizen ben je in 50 minuten vliegen op je bestemming. Natuurlijk moet je daarbij nog wel (gemiddeld) 2-3 uur optellen voor het bereiken van het vliegveld en de wachttijd. Toch kun je, zeker als je bijvoorbeeld in Amsterdam of Eindhoven woont, best veel tijd besparen door naar Berlijn te vliegen.

Vliegen naar Berlijn (afbeelding: Frankwatching.com)

Vliegen naar Berlijn (afbeelding: Frankwatching.com)

Wanneer je goedkope vluchten naar Berlijn wilt boeken kun je het beste in Google op zoek gaan naar low-budget vliegmaatschappijen. Persoonlijk ben ik vaak met Transavia gevlogen waarmee je erg betaalbaar kunt vliegen naar Berlijn. In het hoogseizoen zijn de vluchten uiteraard wat duurder maar in de minder populaire maanden kan je al vliegen vanaf 30-40 euro per enkeltje. Daarbij moet je wel weer vroeg boeken want anders loopt de prijs al gauw op tot aan dik over de 100 euro.

Met de auto naar Berlijn

Hoe gunstig het reizen met de auto is, is natuurlijk altijd afhankelijk van het aantal passagiers. Het loont zich eigenlijk vooral als je met drie personen of meer naar Berlijn gaat reizen. Benzinekosten zullen tussen de 70 en de 100 euro voor een enkele rit zijn.

Parkeren in Berlijn
Qua parkeren hoef je in Berlijn geen zorgen te hebben: Overal in het centrum van de stad zijn nog steeds gratis parkeerplekken te vinden. Zelf heb ik 3 jaar in de buurt van Alexanderplatz gewoond en kon nog steeds voor mijn huisdeur parkeren zonder kosten. Voor tips op dit gebied kun je altijd een reactie achterlaten.

Hou bij het reizen met de auto wel in de gaten dat er iemand terug moet rijden. Vaak moet je rond 11.00 je hostel uit en ook in Duitsland kennen ze ook de alcoholtest. Daarom zou ik eerder aanraden om je koffers nog een paar uurtjes in de auto te leggen en nog even te genieten van de stad en tegelijkertijd te ontnuchteren (Mauerpark is op zondag bijvoorbeeld heel tof).

Verder zijn de regels in Duitsland ook streng rondom winterbanden, milieu-stickers en verzekeringen. Je kunt zonder reden van de snelweg gehaald worden en moet dan alle papieren kunnen laten zien. Daarom is het zeker aan te raden om een goede verzekering af te sluiten.

Conclusie

Het ligt dus erg aan je voorkeuren welke optie je het beste kunt nemen. Wanneer je voor prijs gaat kan je het beste voor liften gaan, wanneer je van comfort houdt kan je het beste kiezen voor de trein. Het is natuurlijk enigszins appels met peren vergelijken omdat je in de trein misschien wel minder lekker zit als in de Landrover van je vader. Ook kan het vliegtuig goedkoop zijn als je op tijd boekt. Het zijn dus gemiddelde waarden die je een beetje moet vertalen naar je eigen situatie. Mocht je advies willen dan kan je altijd mailen (zie contact).Tagged

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

Leave a comment