De 5 beste Escape Games in Berlijn

Ongeveer 5 jaar geleden ontstond de eerste Escape Game in Berlijn. Intussen zijn er door de stad meer dan 20 officieel geregistreerde Escape Games te vinden. De ontsnappingspellen verschillen van elkaar qua opdrachten, prijs, locatie en kwaliteit. Wanneer je slechts een weekendje in Berlijn bent wil je natuurlijk de beste Escape Game in Berlijn bezoeken en daarom hebben wij de laatste tijd vele aanbieders met elkaar vergeleken en voor jou op een rijtje gezet.

Wat is eigenlijk een Escape Game?

In 2006 werd het eerste ontsnappingsspel ontwikkeld in Azië. Kort daarna volgden verschillende andere landen maar Europa volgde pas enkele jaren later. Het gaat er bij een Escape Game (ook wel Exit Room genoemd) om, dat je met enkele vrienden uit een bepaalde ruimte ontsnapt. Je krijgt hiervoor meestal 60 minuten de tijd en in deze tijd moet je verschillende raadsels en puzzels oplossen die je dichter bij de ontsnapping brengen.

Probeer in 60 minuten te ontsnappen (Foto: Cat in the Bag)
Probeer in 60 minuten te ontsnappen (Foto genomen bij Cat in the Bag)

Ontsnappingsspellen en missies

Ondertussen zijn er ook veel aanbieders die zich niet alleen op ontsnappingsspellen richten maar allerlei verschillende missies aanbieden. Je kunt bijvoorbeeld voor de geheime dienst werken maar het kan ook zijn dat je een bom onschadelijk moet maken of een schat moet zoeken. Ook al wijkt dit allemaal iets van het originele idee af, toch geeft het je als speler meer afwisseling en mogelijkheden bij het boeken van een Escape Game in Berlijn.

Zoals hierboven geschreven, zijn er in Berlijn intussen een groot aantal Escape Games. Omdat je ze waarschijnlijk niet allemaal kunt gaan bezoeken hebben wij de beste Escape Rooms in Berlijn op een rijtje gezet.

1. The Room – Lost Treasure

Wanneer je echt een hele originele en unieke Escape Game in Berlijn wilt spelen, moet je naar The Room. Deze aanbieder zit iets verder in het oosten van Berlijn maar ik zou iedereen die van Escape Games houdt, aanraden hem te bezoeken. The Room biedt slechts 3 ontsnappingsspellen aan, maar je kunt merken dat ze zich hier op kwaliteit in plaats van kwantiteit gericht hebben. Vooral hun beste en moeilijkste spel genaamd The Lost Treasure, heeft echt indruk op ons gemaakt.

Enkele van de unieke spullen die je tegenkomt in deze Escape Game
Enkele van de unieke spullen die je tegenkomt in deze Escape Game

Escape Game: Lost Treasure
Tijdens het repareren van een waterlek onder de Humboldt-Universiteit, zijn de werkers een geheime ruimte onder Berlijn op het spoor gekomen. Omdat de dure archeologen tot nu toe niets bereikt hebben (en nooit meer teruggezien zijn), krijg jij met je vrienden een kans om deze missie op te lossen. Dit moet natuurlijk allemaal in 60 Minuten anders wacht je hetzelfde lot.

Veel beter dan de Lost Treasure worden Escape Games niet. Je moet op zoek naar een schat en moet daarvoor tientallen kleine puzzels en raadsels oplossen. De ruimte is zo goed opgebouwd dat je je echt een schatzoeker voelt. We willen verder de pret natuurlijk niet bederven door teveel te verklappen dus je moet het zelf maar gaan ervaren. Naast The Lost Treasure biedt The Room ook de spellen Go West en The Beast of Berlin aan, deze schijnen ook erg goed te zijn.

Je kunt The Room met de benenwagen vanaf Station Frankfurter Allee bereiken (1,3km). Als je niet van wandelen houdt, kun je het beste met de auto gaan, er zijn namelijk genoeg parkeerplekken. Als dat ook geen optie is, kun je met de U-Bahn of bus dichterbij komen. De spellen bij The Room kosten voor 4 personen 90 Euro, wat vergelijkbaar is met de andere aanbieders in deze lijst met Escape Games in Berlijn.

Naam: The Room Adres: Ruschestraße 64-66 Openbaar vervoer: S-Bahn Frankfurter Allee of U-Bahn Magdalenenstraße Aantal spellen: 3 Talen: Engels en Duits Kosten voor 4 personen: 90 Euro Website: http://www.the-room-berlin.com

Lost Treasure The Room

 

 

2. Exit Game – Madhouse

Erg centraal in Berlijn, op loopafstand van station Alexanderplatz, kun je de bunker van Exit Game vinden. Deze aanbieder was één van de eerste aanbieders van een Escape Game in Berlijn en dat merk je ook tijdens je aanwezigheid. Niet alleen de Escape Rooms zelf maar ook de introductie, de website en de hele setting zijn erg professioneel opgezet. De Escape Rooms kun je allemaal vinden in een kelder die tot op de kleinste details aangekleed is. Gaaf is ook dat je enkele spellen tegen elkaar kunt spelen en je vrienden dus kunt verslaan.

Het enge Madhouse van Exit Game
Het enge Madhouse van Exit Game

In tegenstelling tot alle andere Escape Rooms in Berlijn, krijg je bij Exit Game 66 minuten (ipv 60) de tijd om te ontsnappen, een virus te stoppen of een bom onschadelijk te maken. Spellen kunnen zowel in Duits als Engels gespeeld worden en de kosten zijn meestal ongeveer 20-25 Euro per persoon (afhankelijk van het aantal personen). In de prijs inbegrepen is een leuke foto die je na afloop meteen afgedrukt mee naar huis mag nemen.

Escape Room: Mad House Exit Game biedt in totaal 6 verschillende Escape Games aan. Van Alien Invasion tot Game of Crowns en van een Secret Prison tot een Mad House: Allemaal hebben ze een spannend verhaal en zijn ze een uitdaging. Wij hebben bij Exit Game het Mad House mogen spelen en waren erg onder de indruk van de creativiteit. Het verhaal deed een beetje denken aan de film Saw en we moesten dus zien te ontsnappen voordat we zouden sterven. Doordat het Mad House meerdere ruimtes heeft, was het elke keer weer een totale verassing wat ons te wachten stond.

Naam:Exit Game Berlin Adres: Klosterstraße 62, 10179 Berlijn Openbaar vervoer: U-Bahn Klosterstraße, Alexanderplatz Aantal spellen: 6 Talen: Engels en Duits Kosten voor 4 personen: 89 Euro Website: www.exit-game.de

Madhouse Exit Room

 
 

3. Escape Berlin- Sherlock Holmes

Escape Berlin is de grootste aanbieder van Escape Games in Europa. Ze spreken op de website niet over Exit Games maar noemen het Detective-Spellen waarin je met je vrienden vele raadsels moet oplossen. Op dit moment bieden ze in Berlijn drie verschillende spellen aan die allemaal een totaal andere setting en verhaallijn hebben. In de komende weken zal een vierde Escape Game toegevoegd worden: Hierin gaat het om een horror-spel genaamd RAW, waarbij de spelers minimaal 18 jaar oud moeten zijn (meer info).

De vele spellen bij Escape Berlin
De vele spellen bij Escape Berlin

Sherlock Holmes
Sherlock Holmes is verdwenen. Jij mag met je vrienden in zijn woning en moet uitzoeken wat er gebeurd is. Er moeten tientallen kleine raadsels opgelost worden en je zult tijdens het spel meerdere keren verrast worden. De verschillende attributen in het ontsnappingsspel zijn meer dan 100 jaar oud en daardoor is de setting ook erg bijzonder te noemen. In tegenstelling tot het hierboven genoemde spel mag deze Escape Game al vanaf 12 jaar gespeeld worden. Wij vonden Sherlock Holmes echt een gaaf spel maar aan de verhaallijn kan nog wat gesleuteld worden.

Escape Berlin ligt op loopafstand van station Landsberger Allee en is daarmee erg makkelijk te bereiken met de Ringbaan. Je wordt vriendelijk ontvangen en er is een grote lounge waar je je tijd kunt doden met kleine raadseltjes. De kosten voor een spel met 4 personen is 89 Euro en daarmee zit Escape Berlin qua prijs op hetzelfde level als de andere Exit Rooms in Berlijn.

Naam: Escape Berlin Adres: Storkower Str. 140, 10407 Berlijn Openbaar vervoer:Landsberger Allee Aantal spellen: 3-4 Talen: Engels en Duits Kosten voor 4 personen: 89 Euro Website: www.escape-berlin.de
Escape Game Foto

 

 

4. Cat in the Bag- Prison

Cat in the Bag is een Escape Game in het noorden van Berlijn en biedt op dit moment 3 verschillende ontsnappingsspellen aan. De spellen worden bedacht door een stelletje en daardoor werkt het geheel erg vriendelijk en persoonlijk. De Escape Games zijn goed uitgedacht en bieden een groot aantal uitdagende puzzels voor de bezoekers. Op dit moment werken ze bij Cat in the Bag aan een vierde spel wat ook zeer de moeite waard zijn moet.

Escape Game Cat in the Bag Berlijn
Enkele items die je tegenkomt in de gevangenis

Escape Game: Prison
De Prison is een echte traditionele Escape Game. In tegenstelling tot het onschadelijk maken van bommen of zoeken van een schat moet je hier zorgen dat je binnen een uur uit een ruimte weet te ontsnappen. Dit ontsnappingsspel is vooral leuk doordat je opgedeeld wordt in twee groepen en toch samen moet werken om een oplossing te vinden. De Prison is echt een originele Exit Room en erg leuk om te spelen.

Naam: Cat in the Bag Adres: Chausseestraße 15, 10115 Berlijn Openbaar vervoer: U-Bahn Naturkundemuseum Aantal spellen: 3 (binnenkort 4) Talen: Engels en Duits Kosten voor 4 personen: 88 Euro Website: www.catinthebag.de

 
 

5. Mission Accepted – Secret Service

Waar de meeste Escape Games in Berlijn zich richten op het ontsnappen uit een ruimte, heeft Mission Accepted zich gespecialiseerd op het ontwerpen van missies. De verhaallijnen zijn hierbij bijzonder goed uitgedacht en de kamers creatief ingericht. Omdat het om missies gaat, ben je niet alleen op zoek naar een sleutel of een code maar kan het ook zijn dat je een computer moet bedienen of een bom onschadelijk moet maken.

Mission Accepted in Charlottenburg
Mission Accepted in Charlottenburg (© mission-accepted.de/)

Mission Accepted ligt in verhouding met de andere aanbieders in deze lijst een stuk verder westelijk in Berlijn: In het Europa Center, niet ver van de Gedächtniskirche. Door deze locatie is deze Escape Room natuurlijk heel goed te combineren met een middagje shoppen in Berlijn. Mission Accepted bestaat op dit moment ongeveer 2,5 jaar en biedt op dit moment 4 verschillende rooms aan.

Missie: Secret Service
In de missie Secret Service help je als speler een vrouw die te weten is gekomen dat één van haar collega’s een bom wil laten ontploffen in het gebouw van de Bundesnachrichtendienst (BND). Kort voordat ze opgepakt werd, omdat niemand haar gelooft, heeft ze voor jou en je vrienden een aantal tips achter gelaten. Jullie moeten haar helpen de dader te ontmaskeren en een catastrofe te voorkomen. Secret Service is echt een gave missie die erg uitdagend is en een hele hoop vindingrijke opdrachten in de aanbieding heeft.

Naam: Mission Accepted Adres: Tauentzienstraße 9-12, 10789 Berlijn Openbaar vervoer: U-Bahn Wittenbergplatz Aantal spellen: 4 Talen: Engels en Duits Kosten voor 4 personen: 84 Euro Website: www.mission-accepted.de
Mission Accepted
(© img.freizeit.de)

 
 

Tip: Thuis Escape Games spelen?

Wil jij met vrienden thuis een Escape Game spelen of woon je in een kleinere stad en hebt niet de mogelijkheid om deze Escape Games in Berlijn te bezoeken? Je kunt al vanaf 10 Euro (Bijvoorbeeld hier bij Amazon) een Escape Game voor thuis kopen en samen met je vrienden een avondje plezier hebben. De regels zijn vergelijkbaar en ook hier is het een uitdaging om samen met je vrienden een oplossing te vinden. De spellen kunnen normaal gesproken slechts 1x gespeeld worden omdat je ook speciale puzzels hebt die je maar 1x kunt gebruiken. Maar met 4 personen is het natuurlijk nog steeds heel voordelig. Hieronder kun je een link naar Amazon vinden, waar je het spel dan ook meteen bestellen kunt.


Klik hier om een Escape Game voor thuis te kopen!

The author: Job

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.
Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.