16 geweldige Duitse dance-festivals in 2017

16 geweldige Duitse dance-festivals in 2017Nederland is weer goed vertegenwoordigt op het gebied van dance-festivals in 2017. Festivals als Soenda, Mysteryland, Emporium en DGTL worden door bezoekers van overal bezocht en zijn ook over de grenzen bekend. Wanneer je echter niet genoeg kan krijgen van festivals, is het misschien een idee om eens één van de 16 Duitse dance-festivals in dit artikel te bezoeken.

Dance festivals in Duitsland

Duitsland is vijf keer zo groot als Nederland, dus het is geen grote verrassing dat er ook in 2017 weer heel wat meer dance-festivals te vinden zijn. Voor een dagfestival is Duitsland voor velen waarschijnlijk wat te ver rijden maar voor een weekend-festival kun je best een paar uurtjes in de auto zitten. Je kunt het dan zien als een weekendtrip met vrienden en de pret kan in de auto al beginnen (behalve voor de BOB misschien). Dat je wat meer geld kwijt bent aan benzine is niet erg want de entreeprijzen van de dance-festivals in Duitsland zijn een stuk lager dan in Nederland. Daarnaast is de line-ups van Duitse festivals ook nog eens bijzonder te noemen, aangezien je weer eens DJs te horen krijgt die misschien niet zo snel in Nederland te vinden zullen zijn. Duitsland heeft grote en talentvolle DJs als Fritz & Paul Kalkbrenner, Oliver Koletzki, Oliver Schories, Pan-Pot en Anja Schneider voortgebracht.

Melt Festival in Duitsland

Melt is één van de vele festivals in Duitsland in 2017 (© meltfestival.de)

Festivals in de buurt van Berlijn

Je kan het bezoek aan een dance-festival natuurlijk ook combineren met een trip naar een leuke stad als Berlijn. Een groot deel van de festivals in Duitsland vinden plaats in het oosten van het land en hier zijn de prijzen van tickets, drankjes en benzine ook lekker goedkoop. De top 16 weekend-festivals in Duitsland die hieronder volgen, zijn gemiddeld ongeveer 2 uur met de auto rijden vanaf Berlijn. Natuurlijk zijn de verschillende clubs en feestjes in Berlijn ook de moeite waard, maar er gaat niets boven een weekend vol muziek en gezelligheid op een camping met je vrienden.

Waarom een weekend-festival?

Nu kijk je misschien naar de prijzen in dit artikel en denk je: Voor dat geld kan ik ook meerdere dagfestivals bezoeken. Wat je echter niet moet vergeten is dat het plezier wat je hebt op een camping van een weekend-festival onbetaalbaar is. Samen met je vrienden wakker worden, het gezellige contact met je buren en op een klein gasbrandertje je geimproviseerde maaltijden klaarmaken: Het hoort er allemaal bij en maakt een weekend-festival net even leuker dan alle andere feestjes. Daarbij komt dat de prijzen hieronder enorm meevallen als je ze per dag berekent: De Duitse festivals in de buurt van Berlijn kosten omgerekend eigenlijk allemaal tussen de 20 en 50 euro per dag.

Wanneer je trouwens liever in ons kikkerlandje wilt blijven, kun je hier de Beste Nederlandse Festivals vinden.

Top 16 Duitse festivals in 2017

Hieronder volgt onze top 16 beste Duitse dance festivals in 2017. De festivals bieden allemaal gevarieerde muziekstijlen en het gaat in alle gevallen om weekend-festivals waar je meerdere dagen terecht kunt met je feestdrang. Aangezien festivals toch ook met smaak te maken hebben, heb ik bij alle Duitse festivals een korte motivatie weergegeven. Ook is het natuurlijk verstandig om de artiesten eens op te zoeken op websites als Youtube of Soundcloud. Aan het einde van het artikel heb ik deze 12 Duitse dance festivals in 2017 ook nog met elkaar vergeleken.

Je kunt door de verschillende opties scrollen of hieronder meteen op de link van je favoriete festival klikken.

 

 

1. Melt Festival

Een Duits dance-festival wat al sinds 1997 van de partij is en elk jaar een geweldig succes is, is het Melt-festival. Dit festival wordt georganiseerd in het Ferropolis, wat ook wel bekend staat als de Stad van ijzer . Het Ferropolis was vroeger een kolenmijn en kan het beste beschreven worden als een soort eiland waarop nog steeds veel gigantische machines aanwezig zijn. Dat klinkt misschien niet direct aantrekkelijk, maar deze machines geven Melt een unieke stijl. Zoals vele andere Duitse festivals is rondom het festival water, daardoor kun je tijdens het feesten ook rustig even een duik nemen. Aangezien Melt in Juli plaats gaat vinden, is dat zeker geen overbodige luxe. Het Ferropolis is zeker één van de gaafste festival-locaties in Duitsland.

Melt FestivalHet Melt Festival in Duitsland (© facebook.com/meltfestival)

Naast de geweldige locatie is ook de line-up van Melt extreem goed te noemen. In 2017 zullen wederom veel grote namen aanwezig zijn. Enkele voorbeelden zijn Bonobo, Job Jobse, Kölsch, Claptone, Marcel Dettmann en daarnaast zullen de komende weken nog veel nieuwe namen aan deze lijst toegevoegd worden. In verhouding met bijvoorbeeld Fusion is Melt meer een festival waar verschillende muziekstijlen naar voren komen. Naast veel DJs en elektronische muziek zoals hierboven beschreven zul je ook veel bandjes en artiesten op Melt kunnen aanschouwen. De volledige line-up is op de website te vinden.

Kosten en Afstand vanaf Berlijn
Al met al zijn de meeste mensen het er wel over eens dat het Melt Festival eén van de beste line-ups van Duitsland heeft, mede daarom zijn de tickets ook wat prijziger. Als je er snel bij bent kun je nog tickets voor 120 Euro kopen, daarna lopen ze op tot 150 Euro. Omgerekend per dag valt dit natuurlijk best mee als je de namen hierboven in je achterhoofd houdt. Melt ligt op een acceptabele afstand van Berlijn, in minder dan 2 uur ben je in Gräfenhainichen en kan het feesten beginnen. Het festival duurt 3 dagen maar je kunt eventueel kaarten halen voor een pre-party op donderdag kopen.

In 2013 was ik zelf aanwezig op Melt dus voor meer informatie kun je ook een kijkje nemen in dit artikel over het Melt festival.

Waarom Melt bezoeken? Hoofdzakelijk vanwege de geweldige locatie en de heerlijke line-up. Als je grote namen wilt zien is Melt jouw Duitse festival in 2017!

Naam: Melt Festival 2017
Adres: Ferropolisstraße 1, 06773 Gräfenhainichen
Afstand vanaf Berlijn: 137 km
Datum: 14 tot 16 Juli 2017
Prijs met kamperen: 120 – 150 Euro
Website: www.melt.de
Muziekstijlen: Electro, Rock
Aantal dagen: 3
Line-up: Bonobo, Von Wegen Lisbeth, Die Antwoord, The Kills, Dixon, Claptone, Job Jobse, Warpaint en veel meer

Melt-Festival 2015

 
 

2. Feel Festival 2017

Een festival in Duitsland wat dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd zal worden is het Feel festival. Dit dance-festival wordt zuidelijk van Berlijn georganiseerd aan de Bergheider See en dit ligt 127km van Berlijn. De reden dat Feel Festival relatief hoog in deze lijst staat is de perfecte locatie en de acceptabele prijs. Je kunt namelijk echt direct aan het strand slapen en het is natuurlijk heerlijk om de volgende ochtend je tentje open te doen en meteen een verfrissende duik in het water te kunnen nemen. De line-up van het Feel Festival 2017 zal net als vorig jaar niet bekend gemaakt worden. De organisatie wil niet dat mensen dit festival alleen voor grote namen bezoeken, maar het gehele concept zien zitten. Om je toch een idee te geven: Vorig jaar waren namen als Sascha Braemer, HVOB, Claptone en Lexer aanwezig. Ook is er één podium waar bands optreden dus je zult genoeg afwisselende muziek vinden.

Feel Festival 2016 Strand

Lekker op het strand dansen: Feel Festival (© Enjoy-berlin.nl)

Snelgroeiend Duits Festival
Zelf ben ik de laatste twee jaren ook bij het Feel Festival aanwezig geweest. In mijn review van Feel 2016 kun je lezen hoe ik het festival afgelopen jaar heb ervaren. In het artikel heb ik ook veel foto’s en festival-tips verwerkt en je kunt lezen dat ik het festival in 2015 nog gaver dan afgelopen jaar vond. Twee jaar geleden was het namelijk nog wat kleiner en daardoor vond ik het persoonlijk wat authentieker. Toch is het zeker nog de moeite om naar het Feel Festival 2017 te gaan.

Dat het Feel Festival een festival is wat snel groter wordt, was wel te zien aan de ticketverkoop. Begin December gingen de eerste tickets in de verkoop en waren meteen allemaal uitverkocht. Op dit moment zijn er nog normale tickets voor 99 Euro per stuk. Nog steeds een hele goede prijs voor 3 dagen kamperen aan het water met goede muziek. De line-up van het Feel Festival wordt altijd pas heel kort voor het festival bekend gemaakt, maar wij hebben de eerste leaks van Feel Festival 2017 hieronder al op een rijtje gezet. Als je alvast nog meer namen wilt weten of wat muziek wilt luisteren, kun je deze playlist of Soundcloud in de gaten houden.

Waarom Feel Festival bezoeken? Vooral omdat je direct aan het water kan kamperen, overdag kun je heerlijk chillen totdat je weer zin hebt om te gaan dansen bij leuke bands en talentvolle DJs.

Naam: Feel Festival 2017
Adres: Bergheider See
Afstand vanaf Berlijn: 127 km
Datum: 6-10 Juli 2017
Prijs met kamperen: 89 – 99€
Website: www.feel-festival.de
Muziekstijlen: Bands, Electro, House
Aantal dagen: 3
Line-up Feel Festival: Oliver Koletzki, EinMusik, Dirty Doering, Kollektiv Ost, Seth Schwarz, Matthias Kaden, Niconé, Extrawelt, Animal Trainer, Adana Twins en meer…

Feel festival 2017 Logo

 

 

3. Nation of Gondwana

Een festival wat dit jaar voor het eerst in deze lijst voorkomt is Nation of Gondwana. Dat is eigenlijk een slechte zaak want het festival was de laatste jaren een enorm succes. Nations of Gondwana is een kleiner festival aan de Waldsee en juist het feit dat dit festival nog wat kleiner is (8000 bezoekers), kan een reden zijn om hem te bezoeken. Op kleinere festivals hangt vaak een intiemere sfeer en dit kan een groot voordeel zijn. Daarbij is het natuurlijk heerlijk dat het festival slechts op 60km afstand van Berlijn ligt.

Nations of Gondwana

Een goede sfeerimpressie van het Duitse festival Nations of Gondwana (© facebook.com/pyonen/)

Het festival Nation of Gondwana wordt al sinds 1995 georganiseerd maar de organisatie wil bewust niet zo groot worden als festivals als Melt en Fusion. Dit festival wil vooral een perfecte sfeer neerzetten en daarom zijn er naast muziek ook genoeg andere activiteiten te ondernemen. Op de website (zie onder) kun je meer foto’s van dit Duitse Festival in 2017 vinden, dat zal je ook wel een beetje een indruk geven waar dit festival voor staat.

Stevige Techno
Qua line-up moet je bij Nation of Gondwana een beetje denken aan de muziek die je ook vaak in Berlijnse Clubs te horen krijgt. Stevige Techno zal genoeg te horen zijn maar ik verwacht ook voldoende House en Electro. Al richt dit Duitse festival zich niet persé op hele grote namen, toch zullen er voldoende talentvolle Djs van de partij zijn.

Waarom Nation of Gondwana bezoeken? Een goede sfeer, een toplocatie aan een groot meer en lekker dichtbij Berlijn. Waarom niet?

Naam: Nation of Gondwana
Adres: Zur Kiesgrübe, Grünefeld
Afstand vanaf Berlijn: 60 km
Datum: 22 en 23 Juli 2017
Prijs met kamperen: Tickets nog niet verkrijgbaar
Website: www.pyonen.de
Muziekstijlen: Techno & House
Aantal dagen: 2
Artiesten: Nog onbekend
Logo Nations of Gondwana

 
 

4. Sputnik Springbreak

Een festival wat elk jaar al vroeg in het seizoen plaats vind is Sputnik Springbreak. Buiten Duitsland is Sputnik een stuk minder bekend als Melt en Fusion maar toch is dit festival het overwegen waard. Misschien helpt het als ik enkele namen opnoem die in 2017 op dit Duitse dance-festival aanwezig zullen zijn: Steve Aoki, Felix Jaehn, Fritz Kalkbrenner, Lexer, David K. en vele andere topnamen zullen aanwezig zijn en zorgen ervoor dat Sputnik Springbreak toch de strijd aangaat met alle andere festivals in deze lijst.

Sputnik Springbreak

Sputnik Springbreak Festival in Duitsland (© facebook.com/Sputnik.SPRINGBREAK.Festival)

In verhouding met de andere Duitse dance-festivals in 2017 heeft Sputnik Springbreak een gemiddelde prijs. Voor 119 euro heb je een meerdaags festival en de tickets zijn niet zo moeilijk te krijgen als bij bijvoorbeeld Fusion. Nog meer prijsvoordeel krijg je bij de koop van 10 tickets: dan krijg je namelijk 1 kaartje gratis. De afgelopen jaren was het Sputnik festival eigenlijk altijd in Mei te bezoeken, maar dit jaar zal het festival in het eerste weekend van Juni plaats vinden. De camping gaat op Woensdag om 12.00 al open en je kunt tot maandagmorgen blijven. Genoeg tijd om te genieten dus, al zullen de grote podia niet gedurende de gehele tijd “open” zijn.

Heerlijke deephouse op het eiland Pouch
Het festival Sputnik Springbreak wordt georganiseerd op een eiland met de naam Pouch. Dit eiland ligt ongeveer 160 kilometer van Berlijn weg en kan daardoor binnen enkele uurtjes met de auto bereikt worden. Op dit Duitse dance-festival komen overigens niet alleen DJs zoals hierboven geschreven: acts als Kraftklub, Marteria en Alan Walker zorgen voor de nodige afwisseling in muziekstijl. Op de website (zie onder) zijn ook de tickets te verkrijgen en meer informatie over de locatie, de vorige edities van Sputnik Springbreak en de route naar Pouch. Qua publiek is het overigens wel zo dat de gemiddelde leeftijd op Sputnik een stuk lager ligt als op bijvoorbeeld het Fusion festival.

Waarom Sputnik Springbreak bezoeken? Als je van Deephouse en melodieuze livesets houdt, is Sputnik het perfecte festival voor jou.

Naam: Sputnik Springbreak
Adres: 06774 Pouch
Afstand vanaf Berlijn: 160 km
Datum: 2 tot 5 Juni 2017
Prijs met kamperen: 119€
Website: www.sputnikspringbreak.de
Muziekstijlen: House, Electro, Indie, Pop
Aantal dagen: 3
Artiesten: Steve Aoki, Fritz Kalkbrenner, Alle Farben, Lexer, David K., Felix Jaehn en nog veel meer
Sputnik Springbreak Logo

 

 

5. SonneMondSterne

Het jaar 1997 was een speciaal jaar want drie grote Duitse Festivals werden daar als eerste georganiseerd: naast Melt en Fusion ook SonneMondSterne. In dat jaar, ondertussen alweer 20 jaar geleden, kwamen 2500 bezoekers op dit festival af en vorig jaar waren er meer dan 30.000. SonneMondSterne heeft misschien niet de bijzondere stijl van Fusion maar als je van bekende DJs houdt ben je hier aan het goede adres. Ook bij dit Duitse festival kun je lekker met je tentje op de camping verblijven en er is ook genoeg water aanwezig om in de warme Augustus-maand een verfrissende duik te nemen (zie foto).

SonneMondSterne

Het festival SonneMondSterne (© facebook.com/SonneMondSterne.Festival)

Zoals hierboven ook al beschreven, heeft SonneMondSterne 2017 zeker een line-up waarmee je aan kunt komen. DJs als Fritz Kalkbrenner, Steve Oaki, Sven Väth, Lexer, Alle Farben en Martin Garrix en nog vele andere zullen je hier opwachten. Als je de tekst goed doorgelezen hebt, merk je al dat veel DJs zowel op Sputnik als op SonneMondSterne aanwezig zullen zijn.

Een écht Dance-festival
Waar veel andere festivals nog een compromis sluiten qua muziekstijlen, is SMS heel duidelijk gericht op mensen die van dance-festivals houden. Het gaat hier echt vooral om grote DJs en je kunt dus beter een ander Duits festival kiezen als je op zoek bent naar bands. Qua afwisseling iets minder spannend misschien maar de line-up maakt SonneMondSterne tot één van de betere festivals in de buurt van Berlijn.

Een klein nadeel van SonneMondSterne is dat het feest zondag om 16.00 al voorbij is. Voor de prijs van 139 Euro maakt dit SonneMondSterne toch tot één van de prijzigere festivals in deze lijst als je het per dag bekijkt. Daarnaast is SMS ook iets verder van Berlijn weg, je zult ongeveer 3 uur in de auto zitten om dit Duitse festival te bereiken.

Waarom SonneMondSterne bezoeken? Als je voornamelijk kunt genieten van electronische muziek heeft SonneMondSterne een geweldige line-up. Enkele van de namen zijn het op zichzelf al waard om 139 Euro uit te geven.

Naam: SonneMondSterne Festival 2017
Adres: Saalburg-Ebersdorf
Afstand vanaf Berlijn: 291 km
Datum: 11-13 Augustus 2017
Prijs met kamperen: 139€
Website: www.sonnemondsterne.de
Muziekstijlen: House, Electro, Techno
Aantal dagen: 2,5 (tot zondag 16.00)
Line-up: o.a. Fritz Kalkbrenner, Martin Garrix, Sven Väth, Lexer, Alle Farben, Major Lazor en vele anderen
SonneMondSterne 2017 Logo

 
 

6. Her Damit im Exil

Duitse festivals als Melt, Fusion en SonneMondSterne zijn ook in Nederland vrij bekend maar van een festival als Her Damit zullen de meeste van jullie nog nooit gehoord hebben. Dit festival is dan ook een stuk kleiner als de eerdere genoemde events in deze lijst (vorig jaar ongeveer 2500 bezoekers). Her Damit is vele jaren op het eiland Rügen (aan de Ostsee) georganiseerd, maar dit is in 2017 helaas niet meer toegestaan. Toch heeft de organisatie besloten het festival door te laten gaan op een andere locatie, tot nu toe is alleen de naam van de locatie bekend: Secret Forest.

Her Damit in Exil 3

De eerste indrukken van Secret Forest (© herdamitfestival.com)

Rügen was een geweldige locatie maar ook een eindje rijden. Het vernieuwde Her Damit Festival zal slechts 50km van Berlijn georganiseerd worden en dat is natuurlijk heerlijk. Als Nederlander kun je ook naar Berlijn vliegen en dan vanaf Hauptbahnhof met de trein en shuttlebus naar de locatie reizen. Als je alvast warm wilt worden voor dit festival kun je eventueel de aftermovie van 2015 bekijken. Je moet daarbij dus wel in je achterhoofd houden dat de locatie in 2017 niet hetzelfde zal zijn als in dit filmpje.

Weekend-Festival voor 39 Euro
In verhouding met de Nederlandse festivals is het bijna niet voor te stellen maar de tickets voor het het Her Damit Festival zijn al voor 39 Euro te krijgen. Dit zijn de eerste early-bird tickets, daarna lopen de prijzen op naar 49 en 79 Euro. Voor een meerdaags festival is dit natuurlijk niets en Her Damit is dan ook één van de goedkoopste Duitse festivals in deze lijst. Als je met de auto uit Nederland komt, moet je overigens nog wel met 10 Euro parkeerticket rekenen. Maar zolang je de auto vol hebt is dit ook niet veel per persoon.

Zoals je in het filmpje hierboven hebt kunnen zien is dit festival ook veel op natuur gericht en wat alternatiever als de meeste festivals in Duitsland. Daardoor zijn niet alle namen op de line-up over de grens van Duitsland bekend maar dat neemt niet weg dat er in 2017 weer enkele talentvolle Djs aanwezig zullen gaan optreden op Her Damit Festival. Her Damit in Exil zal op vrijdag beginnen en de muziek stopt zondagavond.

Gratis 2×2 kaartjes winnen voor Her Damit im Exil?
We mogen 2×2 weekend-tickets weggeven voor het Her Damit Festival in 2017. Alle informatie kun je vinden in deze facebook-post. Je hoeft alleen eventjes een vriend of vriendin te taggen en je maakt al kans op de tickets. De winnaars worden enkele weken voor het festival op facebook bekend gemaakt.

Waarom Her Damit bezoeken? Een klein en gezellig festival op een geheel nieuwe locatie. Groot voordeel is ook dat je naast de goedkope tickets je eigen drank mee mag nemen!

Naam: Her Damit im Exil 2017
Adres: Nog Geheim
Afstand vanaf Berlijn: 50 km
Datum: 9 – 11 Juni 2017
Prijs met kamperen: 39 – 79€
Website: www.herdamitfestival.com
Muziekstijlen: Electro, Techno
Aantal dagen: 2,5 (tot Zondagavond)
Line-up: Update volgt…
Her Damit im Exil Logo

 

 

7. Airbeat One Festival 2017

Het Airbeat One Festival is één van de grotere Duitse dance-festivals in deze lijst en wordt dit jaar voor de 16e keer georganiseerd. Het festival had vorig jaar 40.000 bezoekers uit 40 verschillende landen en richt zich iets minder op techno dan veel andere festivals in deze lijst (Melt, Fusion, Nation of Gondwana). Airbeat One richt zich meer op EDM, House en heeft ook altijd een aantal DJs die de hardere muziekstijlen als Hardstyle en Hardcore draaien. Dit festival heeft 5 verschillende podia die allemaal op elektronische muziek en DJs gericht zijn.

Een podium op Airbeat One festival (© facebook.com/airbeatone)

Een podium op Airbeat One festival (© facebook.com/airbeatone)

Bekende EDM DJs
Het Airbeat One heeft een line-up met enkele zeer bekende namen. In 2017 zullen onder andere de bekende Nederlandse DJs Armin van Buuren, DJ Tiesto en Charly Lownoise en Mental Theo aanwezig zijn. Verder kun je ook genieten van internationale namen als Paul Kalkbrenner, Alle Farben en Brennan Heart. Al met al dus echt wel een goede line-up als je EDM en de hardere muziekstijlen kan waarderen.

Dit Duitse festival ligt op 175km afstand van Berlijn en is dus in ongeveer 2 uur te bereiken met de auto. Er worden veel verschillende tickets aangeboden: Voor slechts 1 dag betaal je 59 Euro en voor het gehele weekend 129 Euro. Je kunt ook een VIP-Ticket halen, daarvoor betaal je dan 189 Euro.

Waarom Airbeat One bezoeken? Wanneer je van EDM en Nederlandse DJs kunt genieten, is Airbeat One een prima festival. De locatie is prima en de prijs is vergelijkbaar met de meeste andere Duitse dance-festivals in deze lijst.

Naam: Airbeat One Festival
Adres: Neustadt-Glewe, Flugplatz
Afstand vanaf Berlijn: 175 km
Datum: 13 tot 16 Juli 2017
Prijs met kamperen: 129€
Website: www.airbeat-one.de
Muziekstijlen: EDM, House, Electro, Hardstyle, Hardcore
Aantal dagen: 3
Artiesten: Tiesto, Armin van Buuren, Headhunterz, Axwell, Hardwell, Paul Kalbrenner en nog veel meer

AIrbeat One Logo

AIrbeat One Logo

 
 

8. Hurricane Festival 2017

Er staan enkele gigantische festivals in deze lijst maar Hurricane is qua officiele bezoekersaantallen de grootste. Hier komen jaarlijks ongeveer 70.000 mensen op af. Hurricane festival is qua muziek vooral heel veelzijdig: een mix van grote DJs, bekende bands en solo-artiesten staat op het programma in 2017. De locatie van dit festival is een beetje verder westelijk in Duitsland (tussen Bremen en Hamburg). In dit artikel gaat het natuurlijk vooral om Duitse festivals in de buurt van Berlijn, maar Hurricane hoort ondanks de iets grotere afstand (350km) toch echt wel in deze lijst thuis.

Hurricane Festival

Hurricane Festival 2014 (Zeitgeist247.de)

Als je naar de line-up van Hurricane kijkt, zou je verwachten dat dit festival hoger in deze lijst met beste Duitse Festivals zou staan. Een beetje minder is het echter dat dit festival niet aan het water gelegen is en het de duurste tickets in deze lijst heeft. Maar met namen als Greenday, Blink 182, Fritz Kalkbrenner, Imagine Dragons, Maximo Park en Boys Noize is het dat geld eigenlijk gewoon waard.

De camping gaat donderdag om 16.00 open en je kunt tot maandagochtend genieten van muziek, drankjes en je vrienden. Omdat het festival al 20 jaar georganiseerd wordt, biedt het ook alle mogelijke services en extra mogelijkheden aan: zo kun je ook in een hotel slapen, zijn er vele bekende eettentjes (bijvoorbeeld Burgers uit Berlijn) op het terrein te vinden en zijn er ook Dvds verkrijgbaar van de laatste 20 jaar Hurricane Festival. Hieronder nog wat extra informatie over dit Duitse festival in 2017.

Waarom Hurricane 2017 bezoeken? Om te beginnen is Hurricane het grootste festival in deze lijst waardoor een bezoek aan het festival altijd indrukwekkend zal zijn. De line-up is vooral qua bands en artiesten steengoed.

Naam: Hurricane Festival
Adres: Eichenring, Scheeßel
Afstand vanaf Berlijn: 350 km
Datum: 23 tot 25 June 2017
Prijs met kamperen: 199€
Website: www.hurricane.de
Muziekstijlen: Bands, Artists, DJs
Aantal dagen: 3
Line-up: Greenday, Fritz Kalkbrenner, Xavier Rudd, Imagine Dragons, Maximo Park

Hurricane Festival 2017 Logo

 

 

09. Lollapalooza Festival Berlin

Alle Duitse weekendfestivals in dit artikel vinden buiten Berlijn plaats. Al zijn sommige erg dichtbij Berlijn, toch moet je nog wel even met een shuttlebus of met de auto voordat je echt bij het festival bent. Het festival Lollapalooza is een uitzondering in deze lijst. Ten eerste omdat het in Berlijn zelf plaats zal vinden en ten tweede omdat er niet gekampeerd kan worden. Dit laatste is ook de reden dat dit festival niet hoger in de lijst staat. De line-up, prijs en sfeer zijn namelijk zeker goed genoeg om in de top 5 te landen maar wij vinden kamperen persoonlijk echt een grote toegevoegde waarde.

Lollapalooza festival 2015 in Berlijn

Lollapalooza festival 2015 in Berlijn

Het Lollapalooza festival is een wereldwijd bekend festival wat elk jaar in 6 landen georganiseerd word. Het komt oorspronkelijk uit Amerika en is daarom ook erg goed georganiseerd. De line-up is heel erg afwisselend. Niet alle namen zijn op dit moment al bekend maar tot nu staan er al redelijk wat toppers op de lijst: Foo Fighters, Kungs, Mumfords and Sons, The XX zijn er een paar. Het jaar 2017 gaat de derde keer worden dat het festival in Berlijn plaats gaat vinden. Het eerste jaar waren wij erbij in Tempelhof en afgelopen jaar is het in Treptower Park georganiseerd.

Zonder kamperen
Zoals hierboven beschreven, is het Lollapalooza festival anders dan de andere Duitse festivals in deze lijst. Je kunt hier alleen overdag feesten en moet dus een hostel of hotel boeken om ‘s nachts je rust te pakken. Dit kan ook een voordeel zijn als je kamperen te omslachtig vindt en liever in een lekker bed slaapt. Je kunt na het festival natuurlijk ook nog verder feesten in één van de Berlijnse clubs.

Gratis 2 kaartjes winnen voor Lollapalooza?
Voor Lollapalooza konden we jammer genoeg alleen tickets krijgen voor het engels zusje van Enjoy-Berlin. Dit neemt echter niet weg dat je nog steeds kans maakt op twee gratis kaartjes. Kijk even in de volgende facebook-post en tag een vriend of vriendin. De winnaars worden op die facebook-site bekend gemaakt in het begin van Augustus.

Waarom Lollapalooza bezoeken? Als je een goede line-up wilt zien en liever in een normaal bed slaapt, is dit een perfect Duits festival voor jou.

Naam: Lollapalooza Festival Berlin
Adres: Berlijn
Afstand vanaf Berlijn: 0km
Datum: 9+10 September 2017
Prijs met kamperen: 129 – 149€
Website: www.lollapaloozade.com
Muziekstijlen: Bands, Artiesten, Electro
Aantal dagen: 2 (zonder kamperen)
Line-up: Foo Fighters, Kungs, Mumfords and Sons, The XX, Beatsteaks en meer

Lollapalooza Logo

 

 

10. MS Dockville

Berlijn heeft op het gebied van uitgaan en festivals een hele hoop te bieden maar er is nog een andere stad op enkele uurtjes afstand die ook de moeite waard is: Hamburg. Hier wordt het MS Dockville festival georganiseerd dat elk jaar meer dan 20.000 bezoekers richting het noorden van Duitsland laat trekken. Omdat dit festival zo dicht bij Hamburg ligt is het ook vanuit Berlijn erg makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken. De verschillende reistips voor Berlijn die ik in een artikel heb geschreven gelden ook voor Hamburg.

MS Dockville Festival

Ms Dockville Festival (© Dockville-Festival, Enno Arndt

De line-up van MS Dockville is vooral erg afwisselend en de prijs is ook zeer realistisch: voor minder dan 130 Euro kun je drie dagen bij dit festival aanwezig zijn en op het programma voor 2017 staan nu al toffe namen als Moderat, Von Wegen Lisbeth, Tale of Us, Dirty Doering, Monolink en Maxim. Een fijne mix van DJs, bands en talentvolle artiesten kunnen hier verwacht worden. Qua locatie zijn er zeker spannendere Duitse festivals in 2017 maar de line-up en prijs maken MS Dockville toch tot een festival wat het overwegen waard is. Vooral in combinatie met een bezoekje aan deze leuke stad Hamburg (een soort mini-Berlijn) echt een prima zomer-activiteit.

Waarom MS Dockville bezoeken? Als je nog niet in Hamburg bent geweest kun je hier een perfecte trip van maken en de line-up van Ms Dockville is heerlijk veelzijdig en de moeite waard.

Naam: Ms Dockville
Adres: Reiherstieg-Hauptdeich, Hamburg
Afstand vanaf Berlijn: 290 km
Datum: 18 – 20 Augustus 2017
Prijs met kamperen: 114€
Website: www.msdockville.de
Muziekstijlen: Bands, Artiesten, Electro,
Aantal dagen: 3
Line-up: Moderat, Von Wegen Lisbeth, Tale of Us, Monolink en meer…

 
 

11. Akasha Festival Berlin

Een festival in Berlijn wat dit jaar voor het eerst georganiseerd zal gaan worden, is het Akasha Festival. Dit festival zal plaats vinden van 16 tot 18 Juni in het noord-oosten van Berlijn, in de buurt van station Ahrensfelde. Dit lijkt op de kaart wat verder weg, maar is met de S-Bahn vanaf Ostkreuz slechts 25 minuten reizen. We kunnen op dit moment nog niet veel over het festival zeggen, maar de verwachtingen zijn hoog en de line-up bevalt ons tot nu toe meer dan goed.

De Line-Up van het Akasha Festival

De Line-Up van het Akasha Festival

Met namen als Jan Blomqvist, AndHim, Oliver Koletzki, Illesnoise, Reinier Zonneveld en Niko Schwind zit je als liefhebber van elektronische muziek wel goed op het Akasha Festival in Berlijn. Er zullen vier verschillende podia aanwezig zijn, de namen zijn Solid, Liquid, Gas en Plasma. Ondanks het feit dat Akasha zich voornamelijk op elektronische muziek richt, zul je dus toch genoeg keus hebben. Het feit dat Akasha Festival voor de eerste keer georganiseerd zal worden, kan volgens ons ook een groot voordeel zijn, meestal zijn festivals dan nog net even wat gezelliger en vrijer.

Tickets in April verkrijgbaar
Op de website van het Akasha Festival (zie onder), kun je lezen dat de tickets in April verkrijgbaar zullen zijn. Wanneer in April dit zal gaan zijn is nog niet bekend, maar je kunt je inschrijven voor de nieuwsbrief zodat je op de hoogte kunt blijven. Omdat het het eerste jaar is, verwachten wij een redelijke ticketprijs. We moeten echter wel in ons achterhoofd houden dat DJs als Blomqvist, Koletzki en AndHim niet gratis optreden.

Waarom Akasha Festival bezoeken? Een nieuw festival lekker dichtbij Berlijn met een geniale line-up. Waarom niet?

Update Mei 2017: Het Askasha festival zal in 2017 jammer genoeg niet plaats vinden. De organisatie heeft het met de gemeente niet kunnen regelen de locatie in Ahrensfelde te mogen gebruiken. Volgend jaar beter!

Naam: Akasha Festival Berlin
Adres: Ahrensfelde, Berlijn
Afstand vanaf Berlijn: 15 km
Datum: 16 tot 18 Juni 2017
Prijs met kamperen: Nog onbekend
Website: www.akashafestival.de
Muziekstijlen: Electro, House, Techno
Aantal dagen: 2
Line-up: AndHim, Jan Blomqvist, Niko Schwind, Oliver Koletzki, Illesnoise

Akasha Logo

 
 

12. Wurzel Festival

Een nieuwkomer in deze lijst met Duitse festivals in 2017 is het Wurzel Festival. Dit festival bestaat nog niet zo lang maar vorig jaar heeft het een hele goede indruk achtergelaten. Het festival wordt georganiseerd door een groep vrienden die meerdere jaren hele goede illegale open-airs in Berlijn hebben georganiseerd. Vorig jaar hebben ze op ongeveer 70km afstand van Berlijn een oude militaire basis gekocht en ook dit jaar kun je hier weer terecht voor een tof weekendfestival. Het festivalterrein is overigens 120.000 m2 groot!

Wurzel Festival

Wurzel Festival (@ facebook.com/zurueckzudenwurzelnfestival)

De militaire basis past qua locatie heel goed bij de filosofie van dit festival: het gaat hier namelijk vooral om de stijl van de bekende Berlijnse underground-feestjes.Dit betekent dat tijdens het Wurzel Festival geen grote headliners zullen optreden en je het festival ook voor de sfeer en de leuke bijkomstigheden zoals workshops en een kleine foodfestival moet willen bezoeken. Er zal muziek op zes verschillende Podia aangeboden worden dus over het algemeen moet er wel iets voor iedereen te vinden zijn.

Toegankelijk in een rolstoel
Het Wurzel Festival is overigens ook het eerste barrierevrije festival in 2017, dit betekent dat mensen in een rolstoel dit festival ook zonder problemen kunnen bezoeken. Ook dit past bij de gedachte achter dit festival: iedereen is gelijk en samen maken we er een groot feest van. De tickets kosten 100 Euro voor het hele weekend en je kunt op donderdag 8 Juni vanaf 14.00 terecht op het terrein. Wanneer je een indruk wilt krijgen van de locatie, kun je deze video bekijken.

Kaarten winnen voor dit Duitse festival?
Wij mogen 2×2 gratis tickets weggeven voor dit gave Duitse festival. Alles wat je hoeft te doen is een vriend of vriendin taggen onder deze facebook-post. De winnaars zullen enkele weken voor het festival op Facebook bekend gemaakt worden.

Waarom Wurzel Festival bezoeken? Als je niet zozeer van commerciële festivals en juist heel erg van underground-feestjes in Berlijn houdt, is dit een festival wat je niet wil missen.

Naam: Wurzel Festival 2017
Adres: Flugplatzweg 6, 14913 Jüterbog
Afstand vanaf Berlijn: 70 km
Datum: 08 tot 11 Juni 2017
Prijs met kamperen: 100 Euro
Website: www.wurzelfestival.de
Muziekstijlen: Elektronische Muziek
Aantal dagen: 3
Line-up: Seth Schwarz, Onkel Bibber, Two Who, Daniel Schumann, Yakira, Sonic Entity en meer

Wurzel Festival Logo

 

 

13. Helene Beach Festival 2017

Een festival in Duitsland wat ook al heel wat jaartjes meedraait is het Helene Beach Festival. Het festival is populair onder veel Berlijnse inwoners omdat het niet ver van Berlijn en direct aan een groot meer gelegen is. Het festival zal namelijk aan het grote meer Helene (vandaar de naam) georganiseerd gaan worden en dit ligt slechts 100km oostelijk van Berlijn. Dit is het schoonste meer van heel Brandenburg en is in totaal 250 Hectare groot. Genoeg plek om overdag af te koelen en op een waterbedje te liggen. De meeste Duitse festivals hebben liggen in de buurt van het water, maar het voordeel van Helene Beach Festival is wel dat er echt plek voor duizenden mensen is. Dit is bij Melt en Fusion bijvoorbeeld niet het geval.

Helene Beach Festival

Helene Beach Festival (helene-beach-festival.de)

De line-up van het Helene Beach Festival is veelzijdig en biedt eigenlijk elk jaar een flink aantal grote namen. Er zijn 8 verschillende podia die uiteenlopende muziekstijlen aanbieden. Aankomende zomer zullen onder andere de volgende Acts op dit Festival aanwezig zijn: Monkey Safari, Joris, Thomas Schumacher, Hanne & Lore, Victor Ruiz, Bosse, Alle Farben. De prijs van dit dance festival in 2017 is overigens ook zeer redelijk, voor 89 Euro kan jij bij het Helene Beach Festival aanwezig zijn.

Het dance-festival Helene Beach duurt officieel van vrijdagmiddag 17.30 tot zondagochtend 08.00. Wij zijn echter tot maandag gebleven en zondagavond en nacht kun je nog wel een soort club bezoeken en daar draaiden toen ook nog enkele bekende DJs. De camping blijft ook tot maandagochtend open dus je kunt zelf bepalen of je hier nog bij wilt zijn.

Gratis 2 kaartjes winnen voor het Helene Beach festival?
We mogen 2×2 weekend-tickets weggeven voor dit Duitse festival in 2017. Alles wat je hoeft te doen is een vriend of vriendin taggen onder deze facebook-post. De winnaars zullen begin Juni op Facebook bekend gemaakt worden.

Waarom Helene Beach bezoeken? Overdag lekker chillen op het strand en ‘s avonds genieten van afwisselende muziek. Prima line-up en een goede prijs maar jammer van de opgepompte types.

Naam: Helene Beach Festival 2017
Adres: Helene-See 2, 15236 Frankfurt (Oder)
Afstand vanaf Berlijn: 100 km
Datum: 27 – 30 Juli 2017
Prijs met kamperen: 89€
Website: www.helene-beach-festival.de
Muziekstijlen: House, Rock, Pop, HipHop, Electro
Aantal dagen: 2,5
Line-up:Monkey Safari, Joris, Hanne & Lore, Bosse, Alle Farben en meer
Helene Beach 2017 Logo

 
 

14. Plötzlich am Meer 2017

Een festival waar je ook veel waar voor je geld krijgt, is Plotzlich am Meer. Net als Fusion is er elk jaar lange tijd weinig duidelijk over de exacte line-up maar door het succes van Plotzlich am Meer van vorige jaren zijn de verwachtingen ook in 2017 weer hoog gespannen. Eigenlijk is dit dance-festival een beetje een outsider in deze lijst want dit festival zal net over de Poolse grens georganiseerd worden in Rogowo. Toch is Plotzlich am Meer vanuit Berlijn in enkele uurtjes te bereiken en ook op dit festival kun je genieten van zon, zee, strand en muziek.

Ploetzlich am Meer Festival

Ploetzlich am Meer Festival (© stanley-rubyn.com)

Plötzlich am Meer zal dit jaar georganiseerd worden in in het laatste weekend van Augustus. Er zullen meerdere podia aanwezig zijn en dit festival richt zich voornamelijk op getalenteerde Duitse DJs. Vorig jaar waren bekende Duitse DJs als Andreas Henneberg, Matthias Kaden en Patrick Skoog van de partij. Helaas is er op dit moment verder nog niet zoveel bekend over het festival behalve de locatie en dat ticketprijzen:

De tickets voor Ploetzlich am Meer kosten op dit moment (3e fase) 110 Euro per stuk en daar komt nog een autoticket van 20 Euro bij. Carpoolen is daarom verstandig en economisch. Meer informatie hoop ik spoedig te kunnen geven en dan zal ik dit artikel vanzelfsprekend updaten. Zelf kun je ook de hieronder genoemde website in de gaten houden als je op de hoogte wilt blijven.

Waarom Ploetzlich am Meer bezoeken? Rogowo is een bijzondere locatie en als je van feesten in Berlijn houdt, zul je het hier ook zeker naar je zin hebben.

Naam: Plotzlich am Meer 2017
Adres: Rowogo, Polen
Afstand vanaf Berlijn: 260 km
Datum: 25 – 27 Augustus 2017
Prijs met kamperen: 110 Euro
Website: www.ploetzlich.net
Muziekstijlen: House, Electro, Techno
Aantal dagen: 3
Line-up: Line-up nog niet bekend

Ploetzlich am meer

 
 

15. Greenwood Festival 2017

Alle Duitse festivals in dit artikel zijn natuurlijk de moeite waard, maar sommige zijn vanuit Nederland best moeilijk te bereiken. Als je een auto hebt gaat het nog wel, maar zonder auto kan het best lastig zijn om de afgelegen festivalterreinen als Ferropolis en Lärz te bereiken. Een weekend-festival wat slechts 30 kilometer van Alexanderplatz weg is, is Greenwood Festival. Dit festival werd afgelopen jaar voor het eerst georganiseerd en gaat ook in 2017 weer plaats plaats vinden aan de Kiekebusch See.

Kiekebusch See Festival

Kiekebusch See Festival (lieblinsfehler.de)

De line-up van het Greenwood Festival is een beetje vergelijken met een gemiddelde zaterdag-avond in Berlijn. De line-up voor 2017 is nog niet bekend maar vorig jaar stonden er redelijk bekende Duitse DJs als Oliver Schories, Schleppgeist, Channel X en Britta Arnold op. Aangezien er maar 2 stages zijn, is het wel belangrijk dat je van techno en elektronische muziek houdt.

In verhouding met de meeste andere festivals in deze lijst is het Greenwood festival erg goedkoop: de Early Birds van Greenwood Festival waren slechts 40 Euro. Helaas zijn de Early Birds al uitverkocht en betaal je op dit moment 50 euro voor een ticket. Als je nog langer wacht kan het zijn dat ze 60 euro kosten maar ook dat is nog heel redelijk voor een weekendfestival.

Waarom Greenwood Festival bezoeken? Als je niet teveel voor een ticket wilt uitgeven en een weekend-festival in de buurt van Berlijn wilt bezoeken is Greenwood waarschijnlijk de beste keus.

Naam: Greenwood Festival
Adres: Kiekebusch See
Afstand vanaf Berlijn: 30 km
Datum: 14 tot 16 Juli 2017
Prijs met kamperen: 40-60 Euro
Website: www.greenwoodfestival.de
Muziekstijlen: House, Electro, Techno
Aantal dagen: 2,5
Line-up: Line-up nog niet bekend

Greenwood Festival

 

 

16. Rocken am Brocken

De naam van dit festival in Duitsland zegt het al een beetje: op Rocken am Brocken zijn veel rockbands aanwezig. Maar vergis je niet, er is een bijzonder veelzijdig programma die niet alleen voor de rockers onder ons interessant kan zijn. Er zijn in totaal vier podia op dit festival dus over het algemeen is er voor iedereen wel wat te vinden op Rocken am Brocken. Wanneer je naast elektronische muziek ook enkele bands wilt horen spelen is dit festival zeker een alternatief voor jou.

Rocken am Brocken Festival (Markus Thöricht)

Rocken am Brocken Festival (Markus Thöricht)

Dit artikel richt zich natuurlijk voornamelijk op dance-festivals in Duitsland maar naast goede rockbands zijn er bij Rocken am Brocken ook altijd een aantal goede DJs aanwezig. Daarbij zijn de tickets van dit Duitse festivals heel redelijk geprijsd. Op dit moment kun je de tickets nog voor 70€ kopen en aanwezig zijn bij Rocken am Brocken.

Nationalpark Harz
Het Festival Rocken am Brocken zal plaatsvinden in Elend, een plaatsje ten zuidwesten van Magdeburg. Het festival ligt in de buurt van het bekende Nationalpark Harz en er zijn naast muziek ook veel extra activiteiten te vinden. Qua locatie kan ik garanderen dat Harz een prachtige omgeving is, ik ben daar enkele jaren geleden wezen wandelen en veel beter wordt het qua natuur niet.

Waarom Rocken am Brocken 2017 bezoeken? Wanneer je van rock houdt maar ook hier en daar wat elektronische muziek wilt horen is dit een goede keus. Rocken am Brocken is daarnaast één van de goedkopere Duitse festivals.

Naam: Rocken am Brocken 2017
Adres: Braunlagerstraße, 38875 Elend
Afstand vanaf Berlijn: 245 km
Datum: 3 tot 5 Augustus 2017
Prijs met kamperen: 70€
Website: www.rocken-am-brocken.de
Muziekstijlen: Indie, Rock, Electro
Aantal dagen: 2,5
Line-up: Sea Moya, Le Fly, Van Holzen, Leoniden en vele namen volgen nog
rock_am_brocken-290x160

 
 

Extra Info: Geen Fusion Festival 2017

Fusion (ook wel Фузион) is absoluut één van de meest populaire festivals ter wereld. Al sinds 1997 wordt dit festival georganiseerd op een militaire basis in Lärz ruim 150km van Berlijn. De laatste jaren waren er gemiddeld 60.000 bezoekers op dit dance-festival in Duitsland aanwezig.

Fusion-Festival

Fusion zal dit jaar helaas niet georganiseerd gaan worden (© berlinopenairs.de)

In 2017 zal het Fusion festival helaas niet georganiseerd worden. Het team achter dit geweldige festival heeft besloten meer tijd te willen nemen om in 2018 echt weer een geweldig festival neer te kunnen zetten. Dit is natuurlijk enorm zonde want Fusion 2016 was een geweldig succes met grote namen als Jan Blomqvist, HVOB, Einmusik, Victor Ruiz, Solomun en nog veel meer.

Inschrijven voor Fusion 2018
We hebben geen keus en zullen moeten wachten tot volgend jaar. Voor Fusion 2018 moet je je aan het einde van het jaar 2017 weer gaan inschrijven. De registratie sluit eigenlijk altijd het jaar ervoor in December dus vergeet niet, tussen de Berlijnse kerstmarkten door je in te schrijven. Als het festival nog beter gaat worden als de laatste jaren, staat je heel wat te wachten!

Waarom Fusion bezoeken? Er hangt bij Fusion een unieke sfeer die ik nog niet bij een ander festival heb meegemaakt. Alles mag en alles kan. Al zijn de tickets flink duurder geworden, toch spaar je uiteindelijk geld omdat je overal op het terrein je eigen drank mag nuttigen.

Naam: Fusion Festival 2018
Adres: Am Flugplatz, 17248 Lärz
Afstand vanaf Berlijn: 157 km
Datum: In Juni/Juli 2018
Prijs met kamperen: In 2016 was het 125€
Website: www.fusion-festival.de
Muziekstijlen: Electro, Techno, House
Aantal dagen: officieel 4 dagen
Line-up Fusion 2018: Nog niet bekend

 

 

Samengevat: Festivals in Duitsland 2017

Al met al is in de bovenstaande lijst met Duitse festivals in 2017 duidelijk te zien dat er voldoende te doen is bij onze oosterburen. Uiteraard heeft de ranking voor een groot deel met smaak te maken maar over zaken als prijs valt moeilijk te twisten. Over het algemeen is het perfecte dance festival voor iedereen anders. Toch hebben we hieronder in een lijstje weergegeven naar welke Duitse Festivals je moet gaan als de volgende zaken belangrijk voor je zijn:

Duitse festivals met een scherpe prijs: Her Damit, Greenwood Festival, Helene Beach of Rocken am Brocken
Duitse festivals dichtbij Berlijn: Greenwood Festival, Lollapalooza, Feel Festival, Helene Beach
Duitse festivals met grote namen qua DJs: Melt, SonneMondSterne en Sputnik Springbreak
Duitse festivals met afwisselende muziekstijlen: Hurricane, Melt, MS Dockville, , Rocken am Brocken
Kleinere Festivals met een bijzondere sfeer: Wurzel Festival, Nations of Gondwana, Her Damit im Exil

TIP: Wanneer je trouwens op zoek bent naar de beste Nederlandse Festivals, kun je een kijkje nemen op mijn andere blog.

Tips en feedback met betrekking tot Duitse dance-festivals zijn altijd welkom en ik wens jullie veel plezier wanneer je van plan bent enkele van de bovenstaande festivals in 2017 te gaan bezoeken.

Tagged

2 Comment responses

 1. Avatar
  January 27, 2017

  Cool article!!!

  Reply

  • Avatar
   January 27, 2017

   Thanks for the compliment Sören. Hope you will be able to visit one of these German Festivals this summer :)

   Reply

<